• DOLAR 32.338
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2239.27
  • ...

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, dövizin yükselmesi ile pandemide erişebilir ürüne gelen zorluk sebebiyle fiyatın arttığını kaydetti. Gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları dikkat çekti.

18 LİTRELİK AYÇİÇEK YAĞI FİYATI 290 LİRAYA KADAR ÇIKTI

Aydın'da yerel olarak yayın yapan Hedef Gazetesinden Gökhan Düzyol'a açıklamalarda bulunan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, artışın hem yurt içi hem yurt dışı kaynaklı nedenleri olduğunu söyledi. Ayçiçek yağı fiyatlarında artışın önümüzdeki dönemde de sürebileceği belirtiliyor. Türkiye'nin bu üründe ithalata bağımlılığı da fiyat artışlarının temel nedeni olarak öne çıkıyor. Geçen yıl 135 liradan satılan 18 litrelik ayçiçeği yağı şimdilerde 290 liraya kadar alıcı buluyor.

"ÜLKEMİZDE YETERİ KADAR AYÇİÇEĞİ YOK"

Covid-19 salgını nedeniyle gıdanın önem kazandığını belirten Kendirlioğlu, tüm ürünlere zam yapıldığını anımsattı. Türkiye'de ekimi yapılan ayçiçeğinin, yurt içindeki tüketime de yetmediğini ifade eden Kendirlioğlu, şöyle devam etti: "Pandemide özellikle ülkemizde değil dünyada da gıdanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Sadece ayçiçeği yağında değil tüm ürünlerin fiyatlarında yükselme oldu. Bazı ürünlerin fiyatları da neredeyse yüzde yüz ile 300 arasında arttı. Ayçiçeği sonuç itibariyle yağ edilen bir bitki. Gıda sanayinde ve ülkemizin ihtiyacı olan yağ sanayinde kullanılan ham maddelerden bir tanesi. Ülkemizde yeteri kadar ayçiçeği yok. Elde edilen yağ bize yetmiyor, yetmediğinde ithal ediyoruz. Dövizin artması ve pandemi kaynaklı erişebilir ürüne gelen zorluk nedeniyle fiyatta aşırı dalgalanma oluyor. Bu seneki fiyatlar arasında takriben yüzde yüze yakın bir artışın meydana geldiği görülüyor."

AYDIN'DAKİ ÜRETİM YÜZDELİK DİLİME GİRMİYOR

Tarımsal sulamada yaşanan su kıtlığı nedeniyle çiftçilerin alternatif ürünler arasında ayçiçeği ekimine de yöneldiklerini hatırlatan Kendirlioğlu, "İlimizde kuraklıktan kaynaklı yaklaşık 70 bin dönüm ayçiçeği ekimi yapıldı. Aydın tarımında da ayçiçeği çok tercih edilen bir ürün çeşidi değil. Kuraklığın bitmesiyle üreticilerin bir daha ayçiçeği ekimine yöneleceğini düşünmüyorum. Kentte ekimi yapılan ayçiçeği de ayçiçeği yağı fiyatlarını da etkilemez. Aydın'da ekimi yapılan ayçiçeği, Türkiye'de ekimi yapılan ayçiçeği üretiminin yüzdesine bile girmez." diye konuştu.