Deniz Baykal Erdoğan'la pazarlık yaptı mı?
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.
Zülfü Livaneli, Deniz Baykal'ın 3 Kasım 2002 seçimlerine sokulmayan Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılmasına verdiği desteğin, bir siyasi pazarlık sonucu olduğunu iddia etmişti. "Livaneli sizi aradı mı?" diye sordum. "Hayır hiçbir temas olmadı" diye yanıt verdi. Baykal'ın canının sıkıldığı anlaşılıyor. Ve şunu anlatıyor: "Geriye bakınca kendime 'İyi ki bir cevap vermeye kalkmadın' diyorum. Çünkü çok kolayca duygusallaşarak insanın içini rahatlatacak laflar da söylenebilir ama şimdi yaşanmışlıkları görünce 'İyi ki Deniz, hiç konuşmaya girmedin, açmadın' diyorum."
Peki Zülfü Livaneli’ye kırgın mı? Polemiği sürdürmek istemediği belli. Ama, "Zülfü Bey adına şaşırdım. Onun bu lafları söylemesi tabii ki beni çok üzdü. Ama inanıyorum onu da çok üzmüştür, üzmüş olmalıdır. Ben onun adına da üzüldüm" diyor.
"Siyasi yasağının kaldırılması karşılığında Erdoğan’la bir pazarlığınız oldu mu?" diye sordum. Baykal, net bir şekilde yanıt verdi: "Tayyip Bey’le onun talebi üzerine 22 Şubat 2003 tarihinde buluşmuşuz. Zaten aralık ayının içinde (22 Aralık) anayasa değişikliği yapılmış, siyasi yasağı kalkmış. Her şey çok açık. Neyin pazarlığını yapacaksın? İnsanların şunu anlaması lazım; kardeşim herkes bir pazarlıkla bir şey yapmaz, bazen de buna inanıyordur. Biz demokrasi diye, hukukun üstünlüğü diye, insan hakları diye yola çıkmışız ve benim bilinçli siyaset çizgimde bu ilkeler hep belirleyici olmuştur."
Bir de Erdoğan’ın yasaklarının kaldırılması karşılığında Baykal’a cumhurbaşkanlığı teklif edildiği iddiası var. Onu sormadan, aydınlığa kavuşturmadan olmaz.
"Size cumhurbaşkanlığı sözü verildi mi?" sorusunu yönelttim. Baykal, "Ne münasebet" diye tepki gösterdi:
"Aralık ayında o konuda en kritik aşamalar tamamlanmış, anayasa değişlikleri gerçekleştirilmiş, oylamalar yapılmış, biz şubatın sonunda buluştuk. Erdoğan’ın talebiyle. Ben orada neyin pazarlığını yapacağım?"
Peki Erdoğan’la o görüşmede neyi görüştüler?
"1 Mart tezkeresini görüştük. Erdoğan, ne diyorsunuz, ne yapacağız, dedi. Ben Silahlı Kuvvetlerimizin bizimle hiçbir düşmanlık içinde olmayan bir komşu ülkede ne işi var, ayrıca anayasamıza da aykırı, hem hiçbir siyasi yararımız da yok diye düşünüyordum. O nedenle kesinlikle karşıydım. Ayrıca Türkiye’nin en hassas coğrafyasına Amerika asker yerleştirecek, limanlara vesaire ve bu kabul edilebilir mi? Bunu Tayyip Bey’e anlattım" dedi.
Erdoğan’la aralarında geçen diyaloğu da aktardı.
Baykal: Tezkere kabul edilirse kaç asker gelecek?
Erdoğan: On binlerce asker. 60 binle 90 bin civarında.
Baykal: Ne zaman çıkacaklar?
Erdoğan: Ben de bilmiyorum.
"Sakın ha, dedim. Tayyip Bey dedi ki, böyle olursa bize ambargo koyarlar, gelirler baskı yaparlar, bu durumda böyle dayanışma içinde olur muyuz, dedi. Ben de ‘Hiç şüphe yok, ne gerekirse yaparız’ dedim. Tayyip Bey daha çok ekonomik mali engeller çıkaracaklar, ek kaynak bulabilir miyiz, derdindeydi. ‘Her türlü işbirliğine gireriz, hiç ondan kuşkunuz olmasın’ dedim."