• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kurban Bayramı’nda vatandaşın kurbanlık tercihi küçükbaş oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep’e Kurban Bayramı için il dışından gelen küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin hayvanları büyük bir oranda elinde kaldı. Kentteki küçükbaş hayvan yetiştiricileri ise kurbanlık hayvanlarını büyük bir oranda sattı.

Kurban Bayramı'nda kesilen küçükbaş hayvan sayısının geçen yılki rakamlarla aynı olduğunu belirten Türkman, vatandaşların bu yılda kurbanlıkta tercihini küçükbaştan yana kullandığını vurguladı.

Küçükbaş hayvana ilginin çok zor şartlarda üretim yapan yetiştiricilerin emeklerine maddi ve manevi katkı sunduğunu belirten Türkman, kentteki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bu yılki satışlardan çok memnun olduğunu ifade etti.

Kurbanlık hayvanları ellerinde kalan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin daha çok Gaziantep’e çevre il ve ilçelerden gelen yetiştiriciler olduğunu belirten Türkman, sene boyunca besledikleri kurbanlıkları satmak için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden Gaziantep’e getiren küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, bu yılki satışlardan memnun kalmadıklarına dikkat çekti.

“Üreticilerin büyük kesimi hayvanların sattılar”

Gaziantep'te bu yıl kurbanlık satışlarının diğer yıllara göre sönük geçmediğini ifade eden Türkman, “Üreticilerimiz yetiştirmiş oldukları kurbanlıkları genel itibarıyla küçükbaş başta olmak üzere satışını gerçekleştirdiler. Özellikle de ‘hallik’ kurbanlıkları 34-35 TL’den, diğer ırkları da 32-33 TL’den küçükbaş hayvanlarının satışını gerçekleştirdiler. Ellerinde kurbanlık kalan üreticilerimiz oldu ama bu üreticiler, daha ziyade il dışından yani Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen, hayvanları da besili olmayan yani dağda ve yaylada yayılmış besili olmayan ‘ham mal’ dediğimiz kurbanlıklar üreticilerin ellerinde kaldı. Onların zaten dışarıdan buraya hayvan getirmesi dolayısıyla fiyatlara da biraz da olsa etki ediyor ama genel anlamda Gaziantep'te küçükbaş hayvan kurbanlık satışlarında çok büyük bir sıkıntı yaşanmadı. Üreticilerin büyük kesimi hayvanların sattılar, az miktarda hayvan kaldı.” dedi.

“Et ve Süt Kurumu’nun belirlediği rakam çok düşük”

Türkman, Et ve Süt Kurumu’nun elde kalan kurbanlıklar için belirlediği rakamların çok düşük olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’mız kalan kurbanlıkların karkas olarak 42’TL den alınacağını belirtmişti ama bu rakam çok düşük. Zaten bayramdan önce de Gaziantep'te toptan kesimlik küçükbaş hayvanlar canlı olarak 32 TL civarına gidiyordu ki bunun da yaklaşık karkası 55 TL civarına en az denk geliyor. Dolayısıyla zaten elinden hayvan kalan vatandaşlardan kimse küçükbaş hayvanlarını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamış olduğu fiyattan Et Süt Kurumu’nun alacağı fiyatlar üzerinden satmaz, kendileri normalde hayvanlarını bayramdan sonra yine kasaplara bayram öncesindeki fiyatlara satacaklarını bekliyoruz.”

“80 bin civarında küçükbaş hayvanın kesildiğini öngörüyoruz”

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bu yıl yem fiyatlarının aşırı yüksek olmasından dolayı istedikleri kârı elde edemediklerine dikkat çeken Türkman, “Ama diğer yıllara oranla kıyasladığımızda istediğimiz gibi olmasa da çok kötü de değildi. Gaziantep'te baktığımız zaman da yaklaşık tahmin ediyoruz tabi şu an daha kesin rakamları önümüzde yok. 80 bin civarında küçükbaş hayvanın kesildiğini öngörüyoruz. 13 bin civarında da büyükbaş hayvanın kesildiğini öngörüyoruz. Çünkü önceki yıllarda rakamlar buydu. Dolayısıyla Gaziantep'te kurbanlık satışında aşırı bir düşüş olmadığını, önceki yıllara göre kurbanların kesildiği düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kurbanlıklar belirlenen fiyatlarda satıldı”

Kurbanlık hayvanların genel itibariyle belirledikleri rakamlardan satıldığını belirten Türkman, “Hallik’ kendi ivesi ırkı hayvanlar için 35 TL demiştik, diğer ırklar için 33 TL demiştik. Bayram öncesinde de pazarlarda da dolaştık, 32-33 TL’ler civarında hatta diğer ırklar 34 TL’ye satılıyordu. Kurbanlıklarımız genelde bu fiyatlar civarında satıldı. ‘Ham mal’ dediğimiz hayvanlarda özellikle fiyatta bir sıkıntı vardı, fiyatlar düşüktü. Çünkü onların et tutma oranı da çok düşük. Dolayısıyla geneline baktığımız zaman özellikle Gaziantep’teki kendi üreticimize 34-35 TL’den hayvanlarını sattılar. Bu rakamlarda zaten bizim belirlemiş olduğumuz fiyatlardı. Geneline baktığımız zaman çok kötü bir manzara yok, buna da ‘şükür’ diyoruz.” şeklinde konuştu.

“Kurbanlık tercihi küçükbaş oldu”

Gaziantep'te kurbanlık için küçükbaş hayvanların daha çok tercih edildiğini belirten Türkman, “Tabi ki büyükbaş hayvanda kesiliyor. Küçükbaş hayvan büyükbaş hayvana nazaran biraz daha iyiydi. Özellikle pandemi nedeniyle insanlar çok kalabalığa girmek istemiyorlar. Büyükbaş kesilirken ortaklar bir araya geliyor, bir hayvan başına bir kişi yerine 8-10 kişi toplanmak zorunda kalıyor. Küçükbaşta daha ziyade sadece hayvan sahibi oluyor. Dolayısıyla insanlar hem kalabalığa girmemek için küçükbaş hayvan kesimine kayma vardı. Geçen sene de biz bunu görmüştük. Özellikle küçükbaş hayvan fiyatları bizim belirttiğimiz kurban satış fiyatları civarına giderken büyükbaşta rakamlar 1-2 lira aşağılara doğru biraz daha gitmişti. Ama genel itibariyle Gaziantep küçükbaş hayvan tercih ediliyor.” diye konuştu.

“Üreticilerimizin bir kısmı sattığının yerine canlı hayvan koymayacak”

Kurbanlık hayvanlarını satan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinden bir kısmının yüksek arpa, saman ve yem fiyatlarından dolayı yeni hayvan alıp almama konusunda kararsız olduğunu ifade eden Türkman, “Şu anda zaten kurban satıcıları hayvanlarını sattı ve büyük bir kısmı hayvanlarını ellerinden çıkarttı. Dolayısıyla şu anda üretici, normalde Kurban Bayramı’ndan sonra hayvanı sattıktan sonra gidip farklı illerde ham mal alıp ya da kendi bölgemizde küçükbaş hayvan alıyor. Aldığı bu hayvanları da besleyip kasaplık hale getirmeleri gerekiyor. Ama bu yem fiyatlarıyla gördüğümüz kadarıyla üreticilerimizin bir kısmı tekrar şu anda yerine canlı hayvan koymayacak. Bunun da özellikle nedeni yem fiyatlarının çok yüksek olmasıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya iki lira civarında arpa satışı gerçekleştirmesi ve yem fiyatlarının hafif de olsa bir gevşeme var. İnşallah bu gevşeme ileri ki süreçte piyasaya etki ederse ondan sonra üreticiler özellikle tekrar ahırlara ham hayvan alıp almayacaklarına o zaman karar verecekler.” dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir