Türkiye ekonomisi İMF kıskacında mı?
Türkiye, tüm dünya ile birlikte ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyor. Pandemi devam ederken tam kapanmaların getirdiği yükün esnafa yansımaları ise sürüyor. İMF Ağustos ayında koronavirüs nedeniyle üye ülkelere yardım yapmaya hazırlanırken bazı şartları da öne sürüyor.
Muhsin Şenol-DOĞRUHABER
Pandemi, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ciddi bir şekilde etkiledi. Bu süreçte uygulanan tam kapanmalar, esnafı ve çalışanları olumsuz etkiledi. Pandemi devam ederken ekonomik etkileri de giderek artıyor. İşte tam da böyle bir anda İMF, üye ülkelere ‘yardım’ yapılacağını açıkladı. Bu ülkeler arasında Türkiye de var. Ancak İMF’nin yardımlarından faydalanmak için bazı şartlar var!
İMF 11 HAZİRAN’DA TÜRKİYE İLE İLGİLİ RAPOR YAYIMLADI
Tüm üye ülkeler için belirli aralıkla rapor hazırlayan İMF, Türkiye raporunu son olarak 11 Haziran 2021’de yayımladı. Raporda Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler yapılırken gelecek için de öngörülerde bulunuldu. Ayrıca bazı ‘tavsiye’ler de raporda yer aldı.
İŞSİZLİK ORANINA DİKKAT ÇEKİLDİ
İMF’nin Türkiye raporunda ülkedeki işsizlik oranına dikkat çekildi. Önümüzdeki yıllarda tek haneli işsizlik rakamlarının görülemeyeceği kaydedildi. İMF’nin işsizlik tahmini 2021’de %12,5, 2022’de ise%11,0, sonraki yıllarda (değişmeden) %10,5 oranlarında seyredeceği bekleniyor.
DOLARIN ATEŞİ REZERVLERİ ERİTTİ
İMF’nin raporunda döviz kurlarında artışın Merkez Bankası rezervlerini erittiği belirtildi. Ayrıca ekonomi yönetiminin sık sık değişmesi de istikrarsızlığın nedeni olarak gösteriliyor. Koronavirüs sürecinde devletin kasasından halka yapılan yardımların da yetersiz olduğu vurgulanıyor.
TÜRKİYE İMF’NİN TAVSİYELERİNE UYUYOR!
Raporda ayrıca Türkiye ekonomisine yönelik tavsiyelerde bulunuluyor. Son yapılan enerji zamları ve Merkez Bankasının politika faizini ısrarla yüksek tutması da bu tavsiye kararları doğrultusunda olduğu belirtiliyor. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan ‘tasarruf genelgesi’nin de İMF’nin tavsiyeleri ışığında hazırlandığı ifade ediliyor. Ayrıca, kamu çalışanlarının zamlarını düşük tutuma, memur alımlarını azaltma gibi adımların da İMF’nin ‘tavsiyeleri’ doğrultusunda yapıldığı yorumları var.
HERŞEY İMF’DEN GELECEK YARDIM İÇİN Mİ?
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, İcra Kurulu'nun üye ülkelere toplamda 650 milyar dolarlık IMF parası (SDR) aktarımı teklifini kabul ettiğini, planın Ağustos sonunda hayata geçmesini beklediklerini açıklamıştı. Bu kapsamda Türkiye'ye 6,4 milyar dolarlık IMF parası gelmesi bekleniyor. Türkiye ise bu yardımları alabilmek için İMF’nin dediklerini yapıyor. 11 Haziran’da paylaşılan rapor ve Türkiye’nin attığı adımlara bakıldığında Türkiye ekonomisini İMF’li günlerin beklediğini söylemek sürpriz olmayacak.