Teşrik tekbirlerinin müddeti
Fetva Kurulu, "Kişi, arefe günü sabah namazından sonra başlayan bu tekbirleri bayramın dördüncü yani teşrik günlerinin üçüncü günü ikindi namazına kadar getirir" açıklamasında bulundu.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Teşrik tekbirlerinin müddetiyle ilgili bilgi verir misiniz?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Kurban bayramında, öğle namazının akabinde başlayacak şekilde teşrik tekbirleri getirmek müekked sünnettir. Her iki bayramda bu vakitten önce getirilen tekbirler “Mürsel" olarak isimlendirilmiştir. Kişi, arefe günü sabah namazından sonra başlayan bu tekbirleri bayramın dördüncü yani teşrik günlerinin üçüncü günü ikindi namazına kadar getirir. Teşrik tekbirleri sadece farz namazların akabinde değil; ayrıca kaza, nezir, sünnet ve cenaze namazlarının ardından da getirilir (İbnü'n-Nakib Eş Şafii, Umdetüs-Sâlik ve Uddetü'n Nâsik s.117).
Teşrik Günleri, Kurban bayramının ilk gününden sonraki üç gündür. Yani; Zilhicce ayının 11, 12 ve 13. günleridir. Kurban bayramının 1. gününe "Nahr" denir. Teşrik gününün ilki olan bayramın ikinci gününe ise 'Karr' denir. Karr, bir yerde karar bulmak anlamına geliyor. İnsanlar, kutsal topraklarda bayramın 1. günü kurbanlarını kesip ifaze/ziyaret tavafını yaptıktan sonra ikinci günü Mina'da bekler, karar bulurlar. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bugün için şöyle buyuruyor: Nahr/kesim gününden sonra Allah katında en değerli gün Karr günüdür (Ebu Dâvud, Menâsik 20, No: 1765).
Bu mübarek günlerde Allah'u Teâlâ zikredilir, teşrik tekbirleri getirilir. İbn Ömer (radiyallahu anh) Bakara Süresinde geçen "Sayılı günlerde Allah'ı zikredin!" ayetindeki "sayılı günlerin" bayramın 2, 3, 4. günleri olan Teşrik günleri olduğunu söyler." (İLKHA)