• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Bayram öncesi yetkililerden kurbanlık uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van'da ciddi bir hayvan potansiyeli olduğuna dikkat çeken Van Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Abdulkerim Yücel, bu anlamada Van'ın Türkiye için kırmızı et deposu mahiyetinde olduğunu söyledi.

 

Van'da 3 milyonun üzerinde küçükbaş, 200 binin üzerinde de büyükbaş hayvan kaydı bulunduğunu hatırlatan Yücel, Van'ın küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye birincisi olduğunu belirtti.

İl genelinde kurbanlık hayvan potansiyelinin küçükbaşta 166 bin, büyükbaşta ise yaklaşık 10 bin kadar olduğunu ifade eden Yücel, Van'dan diğer illere 7 bin 500 küçükbaş, 4 bin 300 de büyükbaş sevkiyatı yapıldığını ve sevkiyatların devam ettiğini dile getirdi.

"Kurbanlık hayvanın küpeli olmasına dikkat edilmelidir"

Kurbanlık için alınacak hayvanın küpeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yücel "Hayvanın küpeli olup olmadığına dikkat edilmelidir. Küpe; hayvanın çalınmadığını, o hayvanın bütün aşılarının yapıldığını, o hayvanın sağlıklı olduğunu, herhangi bir hastalık unsuru taşımadığını ve o hayvanın kurbanlık vasfı taşıdığını, gebe olmadığını, damızlık olmadığını göstermektedir.

Dolayısıyla vatandaşlarımız küpeli hayvan almaya özen göstersinler. Bu konuda hassas davransınlar." dedi.

Kurbanlık olacak hayvanlarda olması gereken şartlar

Kurban olacak hayvanda bulunması gereken özelliklere değinen Yücel, şunları söyledi:

Büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldurması gerekiyor. Küçükbaş hayvanın bir yaşını doldurmuş olması lazım. 6 ayını doldurmuş ama bir yaşındaki hayvan görünümünde olan küçükbaş hayvanlar da kurbanlık olarak tercih edilebilir.

Kurbanlık hayvanlarda bir eksikliğin olmaması gerekiyor. Herhangi bir yerinde sakatlığının olmaması gerekiyor. Herhangi bir uzvunda eksik bir parçanın olmaması lazım. Sağlıklı bir görüntü vermesi lazım.

"Kurbanlılar, belediyelerin belirdiği yerlerde kesilmelidir"

Kurban kesimleri için belediyelerin belirlemiş olduğu yerlerin tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yücel, "Belediyelerimiz bu alanlarda bütün tedbirlerini almışlardır. Kurbanlıklar mahalle aralarında kesilmemelidir. Sakatatlar sağa sola atılmamalıdır. Etrafın kirlenmemesine dikkat edelim. Hem çevremizin sağlığına dikkat edelim hem de kurbanlık hayvanımıza saygı gösterelim." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir