24. Malatya Kültür Sanat ve Kayısı Festivali başladı
Pandemi kısıtlamaları nedeniyle geçen yıl yapılamayan Kayısı Festivalinin 24’üncüsü bugün düzenlenen programla başladı.
Şemsiye Sokak’ta düzenlenen programda, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan birer konuşma yaptı.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından “Dünden Bugüne Kayısı Festivali Sergisi” gezildi ve ardından PTT önündeki çeşmeden vatandaşlara kayısı hoşafı ikram edildi.
“Malatya kayısı başkenti olmayı hak ediyor”
Malatya’nın kuru kayısının başkenti olmayı hak ettiğini dile getiren Vali Aydın Baruş, “Kayısı denilince tabi ki bütün dünyada Malatya akla geliyor. Biz Malatya’ya Kayısının Başkenti diyoruz. Şu anda altında terlediğimiz kızgın güneşi, soğuk suyu ve eşsiz iklimiyle Malatya kuru kayısının başkenti olmayı hak ediyor. Dünya ticaretinde kuru kayısı ticaretinin yaklaşık yüzde 70’ini elinde bulundurmasıyla ve kuru kayısının yılda yaklaşık 300 milyon dolar civarında ülke ekonomisine değer kazandırmasıyla Malatya bu övgüyü her zaman hak ediyor.” dedi.
“İnşallah üreticimiz alın terinin karşılığını daha fazla alacak”
Malatya’da yaklaşık 850 bin dönüm alanda kayısı ağacının dikili olduğunu anımsatan Baruş, “Malatyalı yıllardır kayısıdan geçimini sağlıyor. Dolayısıyla alın terinin emeğinin karşılığını almak istiyor. Çok şükür kayısı ürününü değerlendirme yönünde Malatya büyük atılımlar yapıyor. Ticaret Borsamızın ve Büyükşehir Belediyemizin inşası devam eden ve bitme aşamasında olan lisanslı depo hem kayısının değerini bulması hem de kayısı ürünlerinin çeşitlendirilmesi anlamında çok büyük değer taşıyor. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın kayısıya olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin desteğinin ilan etmesiyle birlikte çiftçimiz gerçekten büyük bir güvenceye kavuştu. Bu yıl ki kayısı gelirimiz çok daha fazla olacak. İnşallah üreticimizin de yüzü daha fazla gülecek alın terinin karşılığını daha fazla bir şekilde alacak.” diye belirtti.
“Tüm Türkiye’ye ve dünyaya Malatya’nın yemeklerinin lezzetini tanıtacağız”
Malatya’nın sadece kayısı ile ünlü olmadığını, yetiştirdiği ünlüleriyle, insanıyla, Türkiye’ye önderlik etmiş kişilikleri ile övülmeyi hak eden bir şehir olduğunu kaydeden Baruş, şöyle devam etti:
Diğer taraftan kültür ve sanat hayatı da gerçekten çeşitli ve çok değişik toplum kesimlerinin barış ve kardeşlik içerisinde yaşamayı bildiği bir şehir. Bu anlamda Malatya’nın sosyal uyumu Türkiye’ye örnek bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Bundan da gurur duyuyoruz. Kültür değerlerimizin başında gelen Arslantepe Höyüğü’nün dünyaya tanıtılması çok önemli. Şu anda UNESCO dünya mirası listesinde daimî olabilmek için çalışmalar devam ediyor. İnşallah Arslantepe dünya kalıcı miras listesine girdiği takdirde Malatya’nın tanıtımı ve Malatya’nın kültürünün dünyaya anlatılması anlamında çok büyük mesafeler kat edeceğiz. Diğer taraftan Malatya müzeler şehri. Çeşitli alanlarda ve çeşitli alanlarda çok güzel müzelere sahip Malatya. Biz Malatya’mızın aynı zamanda gastronomisi ile de ön plana çıkmasını istiyoruz. Bunu için de çalışmalarımız var. Önümüzdeki süreçlerde aynı kayısı festivalinde olduğu gibi sokak etkinlikleriyle gastronomi festivallerinde de bir araya geleceğiz. Tüm Türkiye’ye ve dünyaya Malatya’nın yemeklerinin lezzetini tanıtacağız, dünyanın bunlarla tanışmasını temin edeceğiz. Malatya 24. Kültür Sanat ve Kayısı Festivali’nin Malatya’nın birlik ve beraberliğine, kardeşliğine bir arada olmasına çok büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum inşallah bu festival amaçlanan bu kardeşliği sağlama yönünde bize de yardım eder ve Malatya’daki tüm toplumsal kesimleri bir araya getirir, Malatya’nın değerini hep birlikte ileriye götürme yönünde çalışma azmimizi tazeleriz. Festivalin hazırlanmasında Büyükşehir Belediye Başkanımız ve değerli ekibine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” (İLKHA)