• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Bayramda güvenli bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’nin yerli bir lastik şirketinin yetkililerinden Erkal Özürün, bayram döneminde ve tatil yolunda güvenli yolculuk için öneriler yaptı.

Tam kapanmanın, toplum sağlığına olumlu etkisine değinen Özürün, yol güvenliğinin, araçların yere temas noktası lastiklerden başladığına dikkat çekti.

Havaların ve yolların ısındığı yaz koşullarına uygun lastik kullanımına dikkat çeken Özürün, bu konuda şunları söyledi: "Yaz tatiline nasıl kışlık palto ile gitmiyorsak, yaz yollarına da kış lastiği ile çıkmamamız gerekiyor. Yaz aylarında ısınan zemine uygun olmayan lastikler, araçlarda güvenlik riski oluşturur. Öte yandan güvenli bir seyahat için, yola çıkmadan önce aracınızın lastiklerini mutlaka kontrol edin. Lastiklerin aşınma derecesi, lastik dişlerinde kendini gösterir. Dişleri 4 mm’nin altındaki lastiklerle kesinlikle yola çıkmayın."

Özürün, güvenli yolculuk için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Kış lastiklerini yaz lastikleriyle değiştirin. Diş derinliğinin 4 mm’nin altında olan lastiklerle yola çıkmayın.
Lastiklerin hava basıncını mutlaka kontrol ettirin. Uygun olmayan lastik basıncı yakıt sarfiyatını artırırken yol tutuşunu düşürür.

Aracın periyodik bakımını aksatmayın. Fren balataları, fren hidroliği ve motor yağı seviyesini kontrol ettirin.

Akünüzü kontrol ettirin. Özellikle yeni nesil araçların elektronik aksamları akü nedeniyle devre dışı kalabilir ve sizi yolda bırakabilir.

Aracınızdaki stepne, kriko, reflektör ve çekme halatını kontrol edin.

Farlar, stop lambaları ve silecek suyunun kontrolden geçirin.

Aracın yasal yükümlülüğü olan araç muayenesi ile zorunlu trafik sigortası tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın.

2 saatte bir molayı ihmal etmeyin

Güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verilmesinin uzmanlarca önerildiğini ifade eden Erkal Özürün, "Bunun yanı sıra, emniyet kemerinin tüm yolcularca takılması gerekiyor. Kendimizin ve sevdiklerimizin güvenli açısından bu önemli. Ayrıca, 12 yaşından küçük çocukların da yaşına uygun çocuk koltuğu veya yükseltici ile emniyet kemerini mutlaka takmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Acil durumlarda neler yapılmalı?

Tüm kontroller yapılsa da sürücülerin zaman zaman yolculuk sırasında kötü sürprizlerle karşılaşabildiğini kaydeden Özürün, "Bu durumlarda ilk olarak güvenlik önlemlerinin alınması hem yolcular hem de seyir halindeki diğer araçlar için önemli rol oynuyor. Olası bir acil durum anında aracın güvenli bir yere çekilerek dörtlü ikaz lambalarının yakılması ve diğer araçların durumdan haberdar edilmesi için uygun bir güvenlik mesafesine reflektör konulması gerekiyor. Giderilemeyecek bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaline karşın yola çıkarken, yetkili servisin numarasını not etmek oldukça önem taşıyor." diye belirtti. (İLKHA)
https://ilkha.com/guncel/bayramda-guvenli-bir-yolculuk-icin-dikkat-edilmesi-gerekenler-167229

Bu haberler de ilginizi çekebilir