• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van'da her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında İnci Kefali, Van Gölü'nün sodalı suyundan çıkarak tatlı sulara göç edip tatlı sulara yumurtalarını bırakıyor. Göç sırasında önüne çıkan engelleri adeta uçarak geçen İnci Kefali'nin neslinin korunması ve boylarının uzaması için av yasağı uygulanıyor.

3 ay süren göç ve üreme sürecinde, kaçak avlanmanın önüne geçmek için İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Jandarma ve Bot Komutanlığı, YYÜ ve ilgili kurumlar tarafından denetimler gerçekleştiriliyor.

Bu yıl geceli gündüzlü yapılan denetimler sonucu 80 ton İnci Kefali balığının yakalandığını bunun 43 tonunu canlı olarak sulara bıraktıklarını belirten Van Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Abdulkerim Yücel, 90 günlük yasak sürecinde 156 kaçak avcıya 380 bin TL para cezası kesildiğini söyledi.

"İnci Kefali Van için ekonomik ve kültürel bir değerdir"

İnci Kefali'nin dünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabildiğini hatırlatan Yücel, bu nedenle dünya kültür mirası içerisinde yer alan İnci Kefali'nin, Birleşmiş Milletler tarafından nesli korunması gereken endemik bir tür olarak kabul edildiğini belirtti.

İnci Kefali'nin hem endemik bir tür hem de Birleşmiş Milletler tarafından dünya kültür mirası içerisinde yer aldığını ifade eden Yücel, balığın il için doğal, kültürel ve ekonomik bir değer olduğunu ve il ile özdeşleşmiş bir sembol olduğunu dile getirdi.

İnci Kefali'nin Van Gölü havzasının doğal dengesine katkı sağladığını belirten Yücel, "Van Gölü etrafındaki yaklaşık 20 bin ailenin geçim kaynağını teşkil etmektedir. Yılda 10 milyon dolar ciro ve 10 bin ton İnci Kefali istihsali sağlanmaktadır. Bu değerin korunması amacıyla her yıl Van Valiliği başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlarla toplantılar düzenlenmekte ve inci kefalinin üreme dönemi av yasağı olan 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında sıkı kontrol ve tedbirler alınmaktadır." dedi.

"3 aylık av yasağı sürecinde 156 kişiye 340 bin TL para cezası kesildi"

Başta Jandarma, Emniyet, Zabıta ve Üniversite avlanma yasağı süresince görev alan paydaşlara Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına teşekkürlerini ileten Yücel, şunları söyledi:

Allah'a hamdolsun. Bu yıl kaçakçılıkla ve kaçak avlanma ile mücadelede en başarılı yılımız oldu. 90 günlük yasak sürecinde; 156 kaçak avcıya 380 bin TL para cezası kestik, 144 adet av malzemesine el koyduk, 80 ton kaçak balık yakaladık ve bunun 43 tonunu canlı olarak tekrar göle saldık. En fazla denetimi bu yıl yaptık, en fazla av malzemesine bu yıl el koyduk, kaçak avlanan balıklardan canlı olarak en fazla canlı balığı göle bu yıl iade ettik. İl Müdürlüğü olarak bu mücadelede kullanmak amacıyla Bakanlığımızdan gelen bütçe ile 15 adet araç tahsis ettik. Ekiplerin ihtiyaç duyduğu alet, ekipmanları da alarak bu işe tahsis ettik.

"Bu sene av sezonu çok bereketli geçecek İnşaallah"

90 günlük avlanma yasağının sona erdiğini ve av sezonunun açıldığını belirten Balıkçı Necmettin Akdeniz, "Bugün itibari ile balık avına başlayacağız. Allah hepimize bol kazançlar nasip etsin. Bu sene av sezonu çok bereketli olacak İnşaallah. Her geçen yıl balık biraz daha büyüyor ve çoğalıyor. Güzel bir sezon olacağını umut ediyoruz." dedi.

25 yıldır balıkçılık yaptığını dile getiren Akdeniz, "Eskiden av yasağına pek uyulmuyordu ve bir düzensizlik vardı. Ama yaklaşık 10 yıldır denetimlerden dolayı yasaklara biraz daha fazla uyuluyor. Tarım İl Müdürlüğü ve ilgili birimler denetimlerini sıklaştırıyor ve 3 ay boyunca sahilleri gözetim altında tutuyorlar. Bu denetimler sonucunda da balıklar yumurtalarını rahat bir şekilde bırakıp üreyebiliyorlar. Bundan dolayı da daha büyük balık avlayabiliyoruz ve av sezonu da çok bereketli geçiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız