• DOLAR 32.456
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.063
  • ...
Suriye'ye bayram yolculuğu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı'nı ülkesinde geçirmek isteyen Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların Gaziantep, Hatay ve Kilis’teki sınır kapılarından geçişleri başladı.

Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki Karkamış Sınır Kapısı'ndan da Suriyeli sığınmacıların Kurban Bayramı için geçişleri başladı.

Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli sığınmacılar, Gaziantep Valiliğinin çevrimiçi randevu sistemine kayıt yaptırdıktan sonra randevu günü geldiğinde ülkelerine geçiyor.

Türkiye’nin dört bir tarafından randevu sistemine kayıt olan Suriyeli sığınmacılar, Karkamış Sınır Kapısı'na gelmeye başladı. Suriyeli sığınmacılar, Gaziantep Valiliğinin izni ile 5 Temmuz 18 Temmuz tarihleri arasında başta İdlib, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Bölgeleri ile diğer şehirlere gidiyor.

Ülkelerine giden Suriyeli sığınmacıların sınır kapısında polis ve jandarma gözetiminde kayıtları yapılıyor. Pasaport kontrolünden geçen Suriyeli sığınmacılar, gümrük görevlilerinin nezaretinde tahsis edilen otobüslerle ülkelerine gidiyor.

Hamile olan Suriyeli kadınlara şartlı bayram izni

Gaziantep Valiliği, Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli sığınmacılara yönelik bir takım kararlar aldı.

Buna göre, ülkelerine giden Suriyeli sığınmacılara dönüş için yaklaşık 6 ay izin verilirken hamile olan kadınlar ise kaç aylık hamile olduklarını belirten doktor raporu ile çıkış yapabilecek. Doktor raporu almadan ülkesine giden ve Suriye’de doğum yapan kadınların çocukları Türkiye'ye alınmayacak.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların 5 Temmuz'da başlayan ülkelerine çıkış tarihinin 18 Temmuz'a kadar devam edeceği belirtildi.

Bayramlaşma amacıyla Suriye’ye gidiş geliş yapmak isteyen Suriyeli sığınmacılardan geçici koruma kapsamında olanların, geçici koruma kapsamından yararlanarak çalışma izni bulunanların ve kayıt belgesi bulunanların giriş-çıkış işlemlerinin gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmış olan çifte vatandaşların, kişisel bilgi formu veya beyaz kimlikle müracaat eden yabancıların çıkışları kesinlikle yapılmayacaktır.” denildi.

Gidiş ve gelişlerde temizlik, sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulmasının zorunlu olduğunu ifade edilen açıklamada, “Bayramlaşma amacıyla sınır kapılarımıza gelecek yabancıların geçici koruma kapsamında kayıtlı bulundukları illerden bayramlaşma amacıyla geldiklerini belirtir yol izin belgesi almaları zorunludur. 18 yaşından küçük olan çocuklar anne ve babalarıyla birlikte çıkış yapabileceklerdir. 18 yaşından küçük olan çocuklar, anne veya babasından sadece biriyle çıkış gerçekleştirecekse duruma göre çıkış yapacak olan ebeveynin Türkiye’de kalacak ebeveynden almış olduğu noter onaylı muvafakatname olması durumunda çıkışına izin verilecektir. Anne veya babası Türkiye’de vefat eden ve resmi ölüm belgesi yanında bulunan çocukların çıkış işlemleri sadece anne veya babasıyla gerçekleştirilecektir. Anne ve babasının her ikisinin de vefat etmiş olması durumunda mahkeme kararıyla vasisi olduğunu ispatlayan belgeyle müracaat eden veya velayetini üzerine aldığını gösterir, mahkeme kararıyla müracaat eden kişi ile işlemlerini gerçekleştirilecektir.” ifadeleri yer aldı.

Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli sığınmacıların, Gaziantep Valiliğinin çevrimiçi randevu sistemine kayıt yaptırdıktan sonra randevu günü geldiğinde ülkelerine geçebileceği bildirildi.

Gidiş geliş işlemlerinin randevu alınan tarihlerde gerçekleştirileceği bildirilen açıklamada, randevu tarihleri dışında müracaat edenlerin işlemlerinin gerçekleştirilmeyeceği belirtilerek, “Gidiş geliş yapmak isteyen her aile bireyi için randevu alınması zorunludur. Randevu belgesinde ismi bulunmayan aile üyelerinin işlemleri gerçekleştirilmeyecektir. Suriye Arap Cumhuriyeti’ne gidiş hangi Kara Hudut Kapısından gerçekleştirildiyse gelişte o Kara Hudut Kapısından gerçekleştirilecektir.” denildi.

Suriye'ye gidiş için müracaat eden kişilerden hamile olanların kaç haftalık hamile olduklarını gösterir doktor raporu ile başvuru yaparak çıkış yapabileceği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

 “Suriye Arap Cumhuriyeti’ne gidiş için müracaat eden kişilerden hamile olan kişilerin kaç haftalık hamile olduklarını gösterir doktor raporu ile müracaat ederek Suriye’de gerçekleşebilecek bir doğum durumunu belirtmesi gerekmektedir. Suriye’de bulunduğu süre zarfında doğum yapan yabancının doğum belgesini getirmesi zorunludur. Evraklarla ilgili gerekli kontroller yapılacak olup şüpheli bir durum tespit edilmesi halinde yabancının bebeğinin girişine izin verilmeyecektir.”

Açıklamada, Suriye’ye bayramlaşma amacıyla gidiş işlemlerini gerçekleştirenlerin dönüş işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için çıkış mührü bulunan evrakı beyan etmelerinin zorunlu olduğu ve bu evrakı gösteremeyen kişilerin geliş işlemlerinin gerçekleştirilmeyeceği kaydedildi.

Bayramlaşma amacıyla Suriye’ye çıkışları sağlanacak sığınmacıların Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarıyla kontrol altına alınmış güvenli bölgelere gidişlerine izin verileceği belirtilen açıklamada, “İkamet izni sahibi yabancılardan bayramlaşmaya gidenlerin bayram dönüşlerinde ikamet izni süresi bitim tarihinden önce ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir. Randevu alan yabancıların beraberinde ihtiyacı dışında eşya getirmeleri yasaktır.” uyarısında bulunuldu.

Karkamış Gümrük Kapısında geçiş işlemleri sürüyor

Öte yandan Gaziantep Valisi Davut Gül, Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile beraber hareketli günlerin yaşandığı Karkamış Gümrük Kapısı’ndaki geçiş işlemlerini yerinde inceledi.

Vali Gül, bayram dolayısıyla izin verilen Suriyeli sığınmacılar için yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Güvenli bölgeye geçecek olan Suriyeli sığınmacıların yapması gereken iş ve işlemlerin ayrıntılarına Gaziantep Valiliği resmi internet sitesinde ulaşılabileceği bildirildi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir