• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ankara’da kurbanlıklar pazarda yerini almaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

20 Temmuz günü başlayacak olan Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarına getirilen kurbanlıklar görücüye çıkarıldı. Pazarda hem büyükbaş hem de küçükbaş kurbanlıklar hazır bulunduğu ifade edildi.

Kurban Bayramı yaklaştıkça Ankara Gölbaşı Belediyesi Kurban Satış ve Kesim Yeri’ne getirilen kurbanlıklar alıcılarını bekliyor. Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomideki sıkıntılar sebebiyle satışlarda bir durgunluğun yaşandığını aktaran hayvan satıcıları, çok rağbet olmasa da dini vecibelerini yerine getirmek için halkın hayvan almaya geldiğini belirttiler.

 

Hareketliliğin gün geçtikçe artığını dile getiren satıcılar, Kurban Bayramı'na birkaç gün kala satışların artacağını kaydettiler.

Gölbaşı Belediyesine ait Kurban Satış ve Kesim Yeri toplam binlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvanın geldiği tesiste; kurban fiyatları büyükbaşta kilosu 30 ile 32 TL arasında değişirken, küçükbaşta canlı kilo hayvan fiyatı 30 ile 32 TL arasında değişiyor.

Fuat Hakkı Kaya

“Kurbanlık hayvanın sığır, manda, koyun, keçi ve deve olması gerekiyor”

Kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gereken hususlarda uyarı yapan Gölbaşı Belediyesi Veteriner Hekim Fuat Hakkı Kaya, “Bir kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar önce kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın sığır, manda, koyun, keçi ve deve olması gerekiyor. Büyükbaş hayvanlarda sığır ve mandanın en az iki yaşını tamamlanmış olması develerin 5 yaşını tamamlamış olması koyun ve keçilerin de bir yaşında olması gerekiyor. 6 ayını tamamlamış bir yaşında gösteren besili yapılı koyunlarda kurban olarak seçilebilir.” dedi.

“Kurban alırken uzuvlarının tam olması gerekiyor”

Kaya, “Önce kurbanın küpe numarasına mutlaka dikkat edeceğiz. Büyükbaş hayvanlarda pasaport belgesinin olması küçükbaş hayvanlarda veteriner sağlık raporu olması gerekiyor. Bu belgeler hayvanın nereden geldiğini ve daha önce hastalık geçirip geçirmediğini belirtmiş olur. Ayrıca kurban alırken uzuvlarının tam olması gerekiyor. Kurban şartlarını taşıyabilmemeler için hayvanlarda dikkat edilecek hususlar şunlardır; kulağının kesik olmaması, boynuzunun kırık olmaması, gözünün kör olmaması, kuyruğunun eksik olmaması, memenin çatlak olmaması ve topal olmaması gerekiyor. Sağlıklı bir hayvanı gözlemlediğimizde genelde aynı şekilde burun akıntısı, göz akıntısı ve ishalin olmaması gerekir. Hayvanın deresinin parlak olması gerekir. Hayvanların gebe olmaması gerekir. Bu yüzden de erkek hayvanların kurban olarak tercih edilmesi daha iyi olur. Küçükbaş hayvanlarda hayvanın sağlıklı olması bu gibi hastalıkların gösterilmemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kurban etinde dikkat edilmesi gerekenler

Kurban kesimi sonrası dikkat edilmesi gerekenleri de Kaya, şu şekilde izah etti:

“Kurban kesiminden sonra kurban etinin kontrolünde ise kurban etinin normal kırmızı et görüntüsü haricindeyse kurban etinin üzerinde küçük pirinç taneleri gibi bezler varsa, karaciğeri akciğeri ve dalağında büyüme farklı bir görüntü varsa bağırsaklarda şişik ve gaz sıkışması varsa mutlaka kurban alanındaki görevli veteriner hekimlere gösterilik kontrolünün yaptırılmaları gerekiyor.”

Ekrem Bingöl

“Büyükbaş hayvan fiyatları 7 bin ile 30 bin lira arası değişiyor”

Bala Kesikköprü’den hayvan pazarına geldiklerini ifade eden hayvan satıcısı Ekrem Bingöl, “Burası yeni yapılan bir hayvan pazarımız. Temiz, hijyenik ve güzeldir. Banyosu, sıcak suyu, lavabosu ve yatacak yerlere kadar kesim yerlerimiz mevcut. Bizler bu hizmetten memnunuz. Bu hayvan pazarında bin 500 ile 2 bin arası hayvan satılıyor. 7 bin liradan 30 bin liraya kadar hayvanlarımız mevcuttur. Her türlü bütçeye göre hayvanlarımız var. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarımız var. Kurban alacak kişilere tavsiyeniz şu bir an önce gelip kurbanlarını alsınlar. Burada kesim için sıra veriliyor. Bayramın birinci günü sabah saat 8’de kurban kesimlerini başlayıp öğleye kadar bitirmeyi düşünüyoruz. İkinci ve üçüncü güne sarkıtmadan bitirmeyi düşünüyoruz. Geçen yıla oranla fiyatlarımızda belli bir farklılık yok. Sadece 500 ile bin lira artmış. Yem fiyatlarına bakıldığında kurbanlıklar şu an ucuz.” dedi.

Tuncay Doğangün

“Gitikçe hayvana bakım gücümüz azalıyor”

Gölbaşı’nda eskiden beri hayvancılıkla uğraşan hayvan satıcılarından Tuncay Doğangün, “Kendimi bildim bileli bu iş ile uğraşıyorum. Besiciyim ve kurban işi yaparım. Şartlar biraz zorlaştı. Yem ve saman fiyatları alış göçü etin biraz para etmemesi gibi sebeplerden dolayı biraz sıkıntılarımız var. Benim şu anda 70 büyükbaş hayvanım var. Eskiden 150-200 tane oluyordu. Gitgide hayvana bakım gücümüz azalıyor. Şu anda şükürler olsun bu durum iyi ve esnafı kurtarıyor. Kim kurtarmıyor dese yalan olur. Bu seneki kurban piyasası güzel. Halimizden memnunuz.” ifadelerine yer verdi.

Mehmet Erpolat

“Fiyatlarımız uygundur ama yem pahalı”

Ankara Gölbaşı Karagedik’ten hayvan pazarına kurbanlık satmak için geldiğini dile getiren hayvan satıcılarından Mehmet Erpolat, şunları aktardı:

“Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Kurbanlık hayvan getirdik. Fiyatlarımız uygundur ama yem pahalı. Her şey pahalanmış. Bir çuval yem olmuş 160 lira arpa olmuş 3 bin lira samanın kilosu bir lira 30 kuruş olmuş. Biz bunun altından çıkamıyoruz.”

Cihangir Atçay

“Küçükbaş hayvanları fiyatları hayvana göre 2 bin ila 2 bin 600 lira arasında değişiyor”

Herkesin beğenebileceği küçükbaş hayvanları piyasaya getirdiklerini dile getiren hayvan satıcısı Cihangir Atçay, “Küçükbaş hayvanları fiyatları hayvana göre 2 bin ila 2 bin 600 lira arasında değişiyor. Satışlarımız başladı bugün birkaç tane hayvan satabildik. 2 bin 300 ile 2 bin 400 lira arasında sattık.” diyerek şükretti. 

Abdullah Dalgıç

“Fiyatlar geçen seneye göre biraz pahalı”

Kurbanlık almaya aldığını belirten vatandaşlardan Abdullah Dalgıç, fiyatlarının yüksekliğinden yakındı. Dalgıç, “Gölbaşı’nda oturuyorum. Kurban pazarına kurbanlık almaya geldim. Kurbanı aldık. Hayırlı uğurlu olsun. Fiyatlar geçen seneye göre biraz pahalı. Bu fiyata satanda haklı o da bir sürü zahmet çekiyor. Yem, su ve saman pahalı. Geçen sene ile bu sene arasında kurbanlık fiyatlarında bin lira fark var. Geçen sene 4 kişi kestik 2 bin 200 verdi. Bu sene 3’e binden fazla verdik.” ifadelerini kullandı. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir