• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Şam`da Tedirgin Toplantı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli muhalifler, ülkede olayların çıktığı 15 Mart tarihinden bugüne kadar ilk defa Şam`da toplandı. Semiramis Oteli`nde gerçekleştirilen toplantıya yaklaşık 250 kişi katıldı. Muhalifler, ülkedeki son gelişmelerin yanı sıra yönetimden istedikleri talepleri dile getirdi. Yapılan konuşmalarda ülkenin demokratikleştirilmesi konusunda izlenecek süreç değerlendirildi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad`ın ulusa sesleniş konuşmasında dile getirdiği anayasa değişikliği ve siyasi parti ve seçim yasası ile tutukluların serbest bırakılması konularında görüş belirten muhalifler, yönetime bir an önce icraata geçme çağrısında bulundu.

Muhaliflerden Yazar Şevki Bağdadi, Şam`da yapılan toplantının görüş alış verişi yapılmak amacıyla yapıldığını söyledi. Toplantının muhalifleri bir araya getirme amacı da taşıdığını söyleyen Bağdadi, "Ancak ben kendi adıma konuşmam gerekirse yönetimin toplantı için izin vermesi konusunda çok rahat değilim. Yönetim bu toplantıyı kendisine bir çağrı olarak kullanabilir. İnaniyorum ki bir gösteri olsaydı çok daha iyi olurdu. Şu soruyu sormak istiyorum. Aydınlara gösteri yapma izni neden verilmiyor? Diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim aydınlar da sokaka çıkarak yürüyüş yapsınlar. Bu anlamda yönetim aydınların yürümesi için bir izin verir mi?" diyerek aydınların yürümelerini istediğini aktardı.

Toplantıda şu ana kadar çok güzel konuşmalar yapıldığını, konuşmacıların taleplerini dile getirdiğini ifade eden Bağdadi, "Ancak bu ana kadar dışarıdaki muhalefetle bir görüşme yapılmadı. Şu ana kadar dışarıdaki muhaliflerle yardımlaşmayı konu edinen bir konuşma duymadım. Zannediyorum ki bundan bilinçli olarak kaçındılar. Çünkü buradakilerin dış ajandaları olduğu yönünde bir görüntü vermek istemediler. Burdaki toplantıda iç sorunlar ve reformlar Suriye`nin içinde ele alındı." diyerek dışarıdaki muhalefetle görüşülmediğini söyledi.

Yaptıkları görüşmelerde sürekli dillendirilen talepleri yönetimin yerine getirip getiremeyeceğini ele aldıklarını kaydeden muhalif Bağdadi, "Umarım ki yönetim yaptığı her şeyin doğru olmadığını anlasın. Bir çok hata yaptı. Bu hataları itiraf ettiği zaman bu hataları düzeltmeye çalışmalıdır. Yoksa iş işten geçer." diye konuştu.

Türkiye ile Şam`da yapılan her iki toplantı arasında farkların olduğunu kaydeden Yazar Bağdadi, "Türkiye`de katılanlar çok daha rahat konuşabildi. Hiçbir tehdit ya da korku olmadan konuları değerlendirdiler. Maalesef biz burada kaygı ile konuşuyoruz. Yönetimin bizi hesaba çekeceği bir kelime konuşmamak için çaba harcıyoruz. Burada toplantıdan çıktıktan sonra tutuklanır mıyım yoksa evime mi giderim bunun hesabını yapıyorum. Türkiye`deki toplantı her yönüyle demokratik bir toplantı oldu. İçerde yapılan her toplantı şiddetli bir uyarı ile karşı karşıyadır. " dedi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir