• DOLAR 34.632
  • EURO 36.477
  • ALTIN 2924.155
  • ...
Söz ve Kalem dergisi temmuz sayısı çıktı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her ay düzenli olarak okuyucusuyla buluşan ve sadece gençlerin kaleminden yazıların yer aldığı gençlik dergisi Söz ve Kalem, bu ayki dosya konusunda sinemayı işledi.

Günümüz sinema endüstrisinin hakikati ile hakikatin sineması arasında belirgin bir fark olduğu vurgulanan dergide, günümüz sinemasının hakikatinin insanı düşünceden alıkoyan, düşünme yetisini alan ve görüntüye hapseden bir anlayış olduğu hatırlatıldı.

Bugünün sinemasında mekanik bir göz olan yönetmenin kendi bakış açısından gördüğü dünyayı izleyiciye sunduğu, bununla yanlız kendi gerçeğini izleyiciye dayattığı belirtilen dergide şu ifadelere yer verildi:

Yönetmen, kendi gerçeğini bir nevi 'size ancak benim görebileceğim bir dünya açıyorum ya da daha doğru bir ifadeyle dünya, hayat, hakikat, varlık benim gördüğüm şekildedir' iddiasıyla filozofluğa soyundu. Ancak hakikatin sinemasında izleyiciden düşünme yetisini çalmak bir yana onu sarsar, ona meydan okur. İnsanı kendi hapishanesinden çıkarır ve insanın kendisine dair farkındalığını artırır. Kör, bilinçsiz algıyı açar vurgusu var. İzleyicilerin; İnsanı büyülü bir dünyanın içine çekip kendi gerçekliğinden uzaklaştıran sinema mı, fıtratı arayıp hakikate yol olan sinema mı? İnsanın yüreğini dahi yozlaştırabilen bir sinema mı, çizgilerin en bilgesinden şiir gibi bir sinema mı? İnsanı uzmanlaştıran mı, insanı kul mu eden? Tanrı’yı inkâr mı eden, Tanrı’ya dua mı eden? Hangi sinema? Sorularını sorması gerektiği ele alınmaktadır.

Dergide kimler ne yazdı?

Dergide ayrıca analiz, gezi yazısı, kütüphaneden notlar, bilim ve teknolojiye dair önemli yazılar yer alıyor.

Sinemanın anlam arayışının işlendiği Söz ve Kalem dergisinde bu ay; Orhan Özsoy 'Sinemada Anlam Arayışı', Yusuf Bingöl 'Filmin adı: Zevkperizm', Feyzullah Çiftçi 'Hangi Sinema', Yusuf Yetiş 'Bir Kitle Propaganda Aleti Olarak Sinema ve Biz' yazıları ile günümüzde sinemaya yüklenen alam ile hakikat sinemasının özünü farklı açılardan ele alıyor.

Müzeyyen Sena Titiz 'Eksik Parçalı Pazzle', Sümeyya Aksoy 'İnsanın Dört Mevsimi' ve Meryem Varol 'Şapka' yazıları ile okuyucuyla buluştu.

Teknoloji sayfasında bu ay Ali Tarhan 'Toplumsal İfsat Aracı Diziler',  Sağlık sayfasında ise M. Zeki Aygur 'Yapay Et' konulu yazıları kaleme aldılar. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir