• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Silopi’de “Yerfıstığı Yetiştiriciliği Eğitim ve Yayımı” projesi gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Silopi ilçesinde yerfıstığı üretiminin artırılması, pazarlama ve ürün değerlendirme ve çiftçileri bir örgüt çatısı altında toplamak amacıyla “Alternatif Ürün Yerfıstığı Yetiştiriciliği, Eğitim-Yayımı ve Yaygınlaştırılması” projesi uygulandı.

Proje kapsamında ilçe Zirai Karantina Müdürlüğü konferans salonunda 2 gün boyunca, Şırnak Üniversitesi öğretim üyeleri, Doç. Dr. Ferhat Öztürk ve Dr. Osman Özdemir tarafından, yerfıstığı yetiştiriciliği, yerfıstığı işleme yöntemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele ile pratik saha ile ürün pazarlama ve markalaşma eğitimleri verildi.

Eğitimlerin ardından 5 üreticiye uygulamalı olarak 30’ar dekarlık toplamda 150 dekar alanda sertifikalı tohumlarla demonstrasyon kurarak birim alandan daha fazla verim elde etmeyi ve üreticiye teknik destek sağlanması ile modern yetiştiricilik kuralları gösterildi.

Öte yandan, koordinatörlüğünü Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Karahan’ın yaptığı proje kapsamında yörede ilk olama özeliği taşıyacak olan yer fıstığı işleme ve paketleme tesisinin alt yapısının oluşturulması için fikir-alışverişinde bulunuldu.

Eğitimin verildiği İlçe Zirai Karantina Müdürlüğünü ziyaret ederek çiftçilere bira araya gelen Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca, her zaman çiftçilerin yanlarında olduklarını belirterek, çiftçilerin sorularını cevapladı.

Markalaşma ve ürün pazarlamanın öneminde değine Kuruca, “Ürün üretmek hemen-hemen herkesin yapabildiği bir şey. Ama bunu doğru bir şekilde pazarlayabilmek, markalaşmayı başarmak, ürüne katma değer katmak zor olan kısmıdır Pazarlama ve markalaşma kısmında doğru stratejileri izleyebilirsek bir ürettiğimizden 10 kazanma şansımız olacak.” diye konuştu. 

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Osmanoğlu ise, proje yararlanıcıların ilçe ve bağlı köylerde yaşayan, geçimini tarla tarımı ile sağlayan, aynı zamanda Silopi Ziraat Odasına kayıtlı olan 5 çiftçiden oluştuğunu söyledi.

Proje kapsamında teknik gezi programı, bir panel ve bir de hasat şenliği programı gerçekleştireceklerini ifade eden Osmanoğlu, “Her ne kadar 5 çiftçimiz ve aileleri doğrudan faydalanacak ise de yansımaları açısından bölgede yerfıstığı yetiştiriciliğini yapan tüm çiftçilerimiz olacaktır.” şeklinde konuştu.

2019 yılında 30 bin dekar alanda yapılan yer fıstığı üretiminin, 2020 yılında yüzde 100 artış ile 60 bin dekara ulaştığını, kent geneli yaklaşık 20 bin ton rekolteyle ülkede yerfıstığı üreten ilk 3 ilden biri olduklarını anımsatan Osmanoğlu, “Bu sene yerfıstığında 100 bin dekar sonuç bekliyoruz. Hedefimiz bu sene Türkiye’de birinci olmak.” dedi.

Kaymakam Kazım Kuruca’nın katılım sağlayan çiftçilere sertifikalarını takdim etmesiyle eğitim sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir