Meclise Giren ve Girmeyen Partiler
Yeni milletvekilleri yarın yemin edecek. Ak Parti ve MHP yemin törenine girecek. BDP`liler katılmayacak CHP ise henüz kararını vermedi.
CHP`den milletvekili seçilen ve Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal`ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından CHP`nin Meclis`te göstereceği tepki yarın netleşecek.
CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) yarın saat 11.00`de toplanacak. Balbay ve Haberal`ın tahliye taleplerinin reddine yapılan itirazın da kabul edilmemesi durumunda partinin göstereceği tavır yarınki toplantıda belirlenecek. MYK`da alınan karar, saat 13.30`da Meclis`te yapılacak ilk CHP Grup toplantısında yeni milletvekilleri ile paylaşılacak.
Demirtaş: Girmiyoruz
BDP eski Eşgenel Başkanı ve Hakkari Bağımsız Milletvekili Selahatin Demirtaş, yarın Meclis`e gitmeyerek boykot kararlarını sürdüreceklerini açıkladı.
YSK`nın Hatip Dicle`nin vekilliğini düşürmesinin ardından, tutuklu vekillerinde tahliye edilmediğini hatırlatarak, “Şu ana kadar çözüm için bir adım atılmadı. Biz de yarın meclise gitmiyoruz” dedi.
Sorunun çözümü için hüküten somut bir adım atılmadığını söyleyen Demirtaş, bu nedenle boykot kararında bir değişiklik olmadığını, bu nedenle yarın Meclis`teki yemin törenine katılmayacaklarını ifade etti.
Demirtaş, Hatip Dicle`nin yerine milletvekili olan AKP`li Oya Eronat`ın mecliste yemin etmemesi yönünde bir taleplerinin olup olmadığına yönelik soruyu şöyle yanıtladı: “Biz hükümetin sorunun çözümünde iyi niyetli olup olmadığını, eğer iyi niyetli ise adım atmak istiyorsa bunun Eronat`ın yemin etmemesi ve Hatip Dicle`nin yerinin mecliste boş bırakılmasını istiyorduk. Eğer bu yapılsaydı o zaman Diyarbakır`da seçim yapılması dahil her türlü çözümü tartışabilirdik. Ama anlaşıldı ki, AKP çözümden yana değildir. Bu adımı bile atmak istemediğine göre, sorunu nasıl çözecek.” dedi.
Bahçeli: Mücadelemizi mecliste sürdüreceğiz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ``siyaseti çözümsüzlüğe itmenin ve adaleti eğip bükmenin faturası er geç muhataplarınca ödenir`` değerlendirmesinde bulundu.
Bahçeli, twitter`da yaptığı açıklamada, ``12 Haziran seçimlerinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen ülke olarak ciddi bir krizle karşı karşıya bulunuyoruz. Milletvekili seçilmiş olan ama halen de tutuklu bulunan bazı şahsiyetler haksız yere cezaevinde tutuluyor. Yüksek Seçim Kurulunun yanlış kararları, yargı organlarının yanlı tutumları sıkıntılı bir sürece kapı aralamıştır. Unutmamak gerekir ki demokrasi hem millet iradesinden hem de objektif adalet anlayışından güç alır. Atacağımız adımlarla, vereceğimiz kararlarla ileride pişman ve perişan olacağımız olaylara vesile olmamalıyız`` ifadelerini kullandı.
Elde edilen dönemsel güce dayanarak haksızlıklara ve adaletsizliklere prim vermenin vebalinin fazla olduğunu savunan Bahçeli, şunları kaydetti:
``Kin ve intikam duygularını tatmin etmek belki bugün birilerinin nefislerini okşayabilir. Ama yarınlarda neden olacağı sosyal maliyet çok yüksek olabilir. Düşmanlıkta değil dostlukta, cepheleşmede değil diyalogda, çatışmada değil uzlaşmada bulunmalıyız. Amaç daha çok gülen yüz, birleşen el, buluşan yürekler ve huzura kavuşmuş insanımız olmalıdır. Siyaseti çözümsüzlüğe itmenin ve adaleti eğip bükmenin faturası er geç muhataplarınca ödenir.``