• DOLAR 35.392
  • EURO 36.632
  • ALTIN 3028.01
  • ...
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 192 ülkeye ihracat yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), haziran ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyu ile paylaştı. Geride bıraktığımız ayda bölgenin ihracatı, bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 34 oranında artarak 1 milyar 13 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif şehri Gaziantep ise haziran ayını yüzde 41’lik artış oranı ve 914 milyon 302 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, dış ticarette yıl boyunca kırdıkları rekorlara bu ay yenilerini eklediklerini ifade etti.

Haziran ayında Gaziantep’in tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attığına dikkat çeken Kileci, “Bölgemiz ise şimdiye kadarki en yüksek haziran ayı ihracat rakamlarına ulaştı. Ayrıca geçtiğimiz ay toplam 173 ülkeye ihracat gerçekleştiren bölgemiz, haziran ayı itibarıyla en fazla ülkeye mal ihraç ettiği ayı geride bıraktı. Bölge olarak ihracat hacminde istikrarlı bir artış yakaladık. İhracat performansıyla bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.” diye konuştu.

2021 yılının ilk 6 aylık ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2021 yılının ilk yarısında bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik artışla 5 milyar 470 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep de 4 milyar 825 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 40 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

İhracatçı sayısında haziran ayı rekoru kırdıklarını ifade eden Kileci, “Bölgemiz, haziran ayı boyunca 2 bin 474 firmasıyla ihracat gerçekleştirirken Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise  bin 720 olarak hesaplandı. Bu rakamlarla hem bölgemiz hem de Gaziantep, ihracatçı sayısı bakımından en yüksek haziran ayını geride bıraktı. Gaziantep başta olmak üzere bölgemizdeki ihracatçı sayısının artması büyük bir mutluluk.” diye konuştu.

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 35,7 payla ilk sırada yer aldığını, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yüzde 19,4 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin ise yüzde 15,1 payla üçüncü sırada bulunduğunu bildirdi.

2021’in Ocak-Haziran ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır ve Libya, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” şeklinde konuştu.

Kileci, bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile dış giyimin yer aldığını sözlerine ekledi.

Gaziantep’ten yılın ilk yarısında 4 milyar 825 milyon dolarlık ihracat

Gaziantep’in 2021 Ocak-Haziran dönemindeki 4 milyar 825 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci ili olmayı sürdürdüğünü ifade eden Kileci, “İhracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 148’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldı. Hedefimiz Gaziantep’i en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında daha yukarılara taşımak.” değerlendirmesinde bulundu.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

İllerin ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 115 milyon dolar, Mardin'in 75,1 milyon dolar, Malatya'nın 27,1 milyon dolar, Diyarbakır'ın 18,2 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 13 milyon dolar, Adıyaman'ın 10 milyon dolar ve Kilis'in 6,3 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

Türkiye’den bir milyar 617 milyon dolarlık halı ihracatı

Salgın gölgesinde kalan global pazarlarda ağırlığını sürdüren halı ihracatçıları yılın ilk 6 aylık sürecinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 54.6 oranındaki artışla bir milyar 617 milyon dolarlık halı ihracatına imza attı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, halı ihracatçılarının 2021 haziran ayında Türkiye genelinden bin önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 52.7 artışla 298 milyon dolarlık halı ihracatı yapıldığını açıkladı.

Kaplan, yılın ilk 6 aylık sürecinde Türkiye genelinden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 54.6 artışla bir milyar 617milyon dolarlık halı ihracatına imza atıldığını ifade etti.

Halı ihracatçılarını kutlayan Kaplan, 2021 yılının ilk 6 aylık sürecinin salgın nedeniyle tıpkı 2020 yılı gibi büyük zorluklarla geçtiğini ifade eden Kaplan, dünya genelinde salgın nedeniyle birçok ülkede çeşitli dönemlerde kapanmalar yaşandığını, diğer taraftan lojistik anlamında ihracatçıların çok büyük sıkıntılar yaşadığını, sürekli artan maliyetlere ve bu sıkıntılara rağmen dünya halı üretiminin merkezi olan Türkiye’nin halı ihracatını sekteye uğratmadan sürdürdüğünü ve kendi alanında her ay yeni rekorlara imza attığını ifade etti.

 “Gaziantep ülkemize moral vermeye devam ediyor”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de Gaziantep’ten haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,1 artışla 914 milyon 331 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini, bu rakamlarla aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaşılarak rekor kırıldığını söyledi.

Gaziantep’in Türkiye’ye moral vermeye ve ekonomiye değer katmaya devam ettiğini belirten Ünverdi, “Emek ve yüreğiyle gece-gündüz demeden üreten, ihraç eden, çalışan ve öncü olan sanayicilerimizle, iş dünyamızla, çalışanlarımızla ne kadar gurur duysak azdır. Kazançları bereketli, yolları açık olsun. Çok zor günlerin üstesinden hep birlikte geldik, normalleşme ile her anlamda daha güzel günlere birlikte ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Gaziantep’in hem dönem hem de aylık bazda en fazla ihracat yapan iller arasında 5’inci sıradaki yerini perçinlediğini kaydeden Ünverdi, yılın ilk yarısında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla ihracatın 4 milyar 825 milyon 291 bin dolara ulaştığını bildirdi.

Enerji maliyetlerindeki artışlara dikkat çeken Ünverdi, zaten yüksek olan enerji maliyetlerine gelen yeni zamların sanayiciyi zora soktuğunu belirterek, “Doğalgazda sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20, elektriğe ise yüzde 15 oranında zam yapıldı. Sanayiciler olarak ülkemiz için üretmeye, ihracata ve istihdama devam ediyoruz ancak artan hammadde, lojistik ve enerji maliyetleriyle birlikte kar marjlarımızda çok düşüş yaşanmakta olup rekabet gücümüzü azaltmaktadır.” diye konuştu.

Dün itibarıyla başlayan yeni normalleşme sürecinin önemine de işaret eden Ünverdi, aşı konusunda hassas olunması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Yeni normalleşme sürecinde hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Aşı konusunu ihmal etmeden hızla toplumsal bağışıklık hedefine ulaşmak zorundayız. Sağlığımız başta olmak üzere sosyal ve ekonomik anlamda toparlanma için aşı olmalı, 14 kuralı gözeterek rehavete kapılmadan engelleri birlikte kaldırmalıyız. Şu an ülkeler arasında pandemiyi bitirmek üzere adeta bir yarış var. Çünkü ticaretten turizme kadar ülke ekonomileri pendemiden doğrudan etkileniyor. Salgını ne kadar azaltabilirsek ekonomimiz de bir o kadar hız kazanacaktır. Ülkemiz ve şehrimiz bu anlamda çok önemli mesafeler kat etti, daha da iyi olacağına yürekten inanıyorum.”

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım da, “İhracatçı üyelerimiz tüm zorlu şartlara rağmen büyük bir sorumlulukla başarmaya, şehrimize ve ülkemize değer katmaya devam ediyor. Her birini yürekten kutluyorum.” dedi.

“Bir kilogram akıllı telefon için 630 kilogram halı satmak durumunda kalıyoruz”

Teknolojik yatırımlarla, katma değeri yüksek ürünlere yönelerek gelecekte çok daha farklı bir seviyeye geleceklerini vurgulayan Yıldırım,

 “İhracatçı üyelerimizle gazi şehrin iş insanlarıyla övünmemek, gururlanmamak elde değil. Her ne olumsuzluk olursa olsun mutlaka bir çıkış yolu buluyor; ticari zekâlarıyla, alın terleriyle şehrimize ve ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyorlar. Dünyanın her neresine giderseniz gidin, elinde çantasıyla ticaret peşinde koşan bir Gaziantepli göreceksiniz. İşte o gördüğünüz hemşehrilerimizin gayretleriyle bugün bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 41 artışla 914 milyon 331 bin dolar, 2021 Ocak-Haziran döneminde de 6 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre tam yüzde 40 artışla 4,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu rakamlara da emin olun bin bir emekle ulaşıyoruz. En önemli hedefimiz katma değerli ürünlere yönelerek çok daha ileri seviyelere ulaşmak. Geçtiğimiz gün de belirttiğim gibi biz Gaziantepliler, bir kilogram akıllı telefon için 630 kilogram halı satmak durumunda kalıyoruz. Bu tabloyu değiştirmek için Gaziantep Ticaret Odası olarak uzun vadeli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Teknolojik alt yapımızı geliştirecek, inovatif ve katma değerli ürünler üretecek; bugünkü efor ve emeği harcayarak çok daha kazançlı çıkacağımız bir geleceğe ilerleyeceğiz.” diye konuştu. (İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir