• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
İDEV Başkanı Doyar: Liseden mezun olan öğrencilerin üniversite okuyabilmelerinin önü açılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hafta sonu yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı sorularının zorluğu ve sınav sistemlerinde dikkate alınması gereken hususları dile getiren İdeal Eğitim Vakfı Başkanı Mehmet Ali Doyar, üniversitelerde bazı branş ve bölümlerde meydana gelen yığılmaların yanı sıra toplumun inanç ve örfünü göz önüne alınarak ihtiyaç doğrultusunda bir dengeleme yapılmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

 

Salgın sürecinden kaynaklı yaklaşık 1,5 yıldır devam eden uzaktan eğitimin öğreciler üzerinde oluşturduğu etkilere dikkati çeken Doyar, "Bilindiği özere 2020'nin başından bu yana Covid-19 hastalığından dolayı yüz yüze eğitim yapılamadı. Bunun yerine uzaktan eğitim online olarak yapıldı. Ancak bir yandan teknik altyapı yetersizliği diğer yandan da öğrencilerin imkansızlıkları dikkate alındığında istenen verim alınamadı. Dolayısıyla aslında öğrenciler için bir buçuk yıllık bir kayıp yaşadı diyebiliriz." dedi.

"Sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz"

Doyar, "Tabi sınava giren öğrenciler için bunun dikkate alınmadığını söylemek belki ezbere konuşmak olur. Ancak çıkan sorulara bakıldığında, öğrencilerin beklentilerinden uzak, hatta hayallerini yıkan bir tablo ortaya çıktı. Çünkü son bir buçuk yıllık kayıp yaşayan öğrencilere nazaran sorulan sorular hem uzun hem de zor oldu." ifadelerini kullandı.

Türkiye geneli 2 milyon 600 bin civarında öğrencinin üniversite sınavına girdiğini hatırlatan Doyar, "Ancak bunların önemli bir kısmı üniversitelere yerleşemeyecek ve tekrar sınava hazırlanacaklar. Bu sınav maratonu tekrar devam etmiş olacak. Şimdi sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz ki öğrencilerin sadece sınava değil aynı zamanda hayata hazırlanmış hale kavuşturulması gerekir." şeklinde konuştu.

"Gençlerin meslek sahibi olmaları ve kendi işlerini kurmaları konusunda imkanlar sağlanmalı"

Sınav sisteminin, üniversite sınavına giren öğrenciler açısından yığılma meydana getirirken diğer yandan binlerce gencin hem emek hem de zaman kaybına neden olduğunu söyleyen Doyar, "Onun için diyoruz ki liseden mezun olan öğrencilerin üniversite okuyabilmelerinin önünün mutlaka açılması gerekir. Bunun birlikte teknik ve mesleki liselerin toplumun ihtiyaçlarını dikkate alacak yeterlilikte açılması, gençlerin meslek sahibi olmalarının sağlanması ve kendi işlerini kurmaları konusunda imkanlar hazırlanmasına ağırlık verilmelidir." diye belirtti.

Üniversitelerdeki bazı bölüm ve branşlarda hem toplumun inanç ve örfünü hem de ihtiyacını dikkate alacak kadar kız ve erkek öğrencilerin kabulünde bir dengeleme yapılması ihtiyacının var olduğunu belirten Doyar, "Çünkü bazı branş ve bölümlerde yığılma meydana gelirken bazılarında da maalesef sayı çok azdır. Bunların dikkate alınması temennisiyle gençlerimize girdikleri sınavda hayırlı neticeler almalarını Rabbimden niyaz ediyorum." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir