• DOLAR 34.653
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2926.008
  • ...
Çin tarihinin en büyük enerji krizi yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın açık ara farkla en büyük elektrik tüketicisi olan Çin'in tarihindeki en büyük enerji krizini yaşadığı belirtiliyor.

Tarım ve sanayi alanlarında dünyanın en büyük üreticisi olan Çin, hızla artan elektrik ihtiyacını karşılamak için her sene elektrik üretiminde büyük bir artış sağlamak zorunda. 

Elektrik tüketiminde dünya birincisi
2020'de Çin'in elektrik tüketimi 7,51 trilyon kilovatsaat oldu. Elektrik tüketiminde dünyada birinci olan Çin'in bu alanda en yakın rakibi ABD'nin elektrik tüketimi ise aynı yıl bu rakamın yaklaşık yarısı olarak 3,8 trilyon kilovatsaat olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin elektrik tüketimi ise aynı yıl 291 milyar kilovatsaat oldu.

Hızla artan elektrik tüketimi talebine rağmen Çin ekonomisinin 2020'de koronavirüs pandemisi nedeniyle gelişme gösterememesi elektrik alanındaki yatırımları da büyük ölçüde durdurdu. 2020'nin başından bugüne Çin'in elektrik üretim kapasitesi artırılamadı.

2021'in Çin'de kurak geçmesi de ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamada çok önemli bir yeri olan hidroelektrik santrallerden üretilen elektrik miktarının düşmesine neden oldu. Buna yaz sıcaklıklarının rekor seviyede gerçekleşmesinin yol açtığı elektrik tüketiminde sürpriz talep artışı da eklenince Çin büyük bir enerji krizinin içine düştü. 

Her eve sınırlı elektrik
Çin'in ihracatının büyük kısmını oluşturan sanayi üretiminin bu krizden zarar görmesini istemeyen ülke yönetimi, evlere verilen elektrikte kota uygulamasına başladı.

Günlük olarak uygulanan bu kotanın sınırı bölgeden bölgeye değişmekle beraber ülke genelinde günlük elektrik kotasını dolduran evin elektriği kesilip ertesi güne kadar verilmiyor.

Rekor sıcaklara rağmen klimaları çalıştırmamaları isteniyor
Bir taraftan da rekor sıcaklık değerlerine rağmen bu yaz halktan klimaları çalıştırmamaları talep ediliyor.

Bu tedbirlerin ne kadar etkili olacağı konusu ise henüz netlik kazanmış değil. Çin'de elektrik tüketiminde evlerin payı oldukça sınırlı. Elektrik tüketiminin çoğunluğunu sanayi tesisleri yapıyor. Bu sebeple Çin yönetimi elektrik açığını evlerden kısarak tamamlamaya çalışsa da sanayi tesislerinde de sık sık elektriklerin kesilmeye başladığı, üretimin aksadığı bildiriliyor.

Çin ürünleri küresel çapta hafif sanayi mamulleri ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığından bu üretim düşüşünün mamul fiyatlarını küresel çapta artırabileceği belirtiliyor.

En büyük karbon yakıt tüketicisi
Çin, çevreyi kirlettiği belirtilen karbon yakıtlarının da en büyük tüketicisi olarak dikkat çekiyor. Çin'deki karbon yakıt tüketiminin büyük ölçüde elektrik enerjisi üretiminden kaynaklandığı biliniyor.

Çevreyi en çok kirleten ülke olduğu eleştirileri üzerine yakın dönemde ülke yönetimi üst üste yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmaya dair açıklamalarda bulunmuş ve 2060 yılına kadar Çin'in elektrik üretiminin çok büyük kısmını yenilenebilir enerjiden sağlamasını hedefleyen 'Enerji 2060' projesini açıklamıştı.

Bu projeye göre Çin'de her sene karbon yakıtlardan üretilen elektrik miktarının düşmesi gerekiyor. Fakat Çin'in büyük bir enerji açığı krizindeyken düşük maliyetle bol elektrik üretmeye imkan sağlayan karbon yakıtlarına dayanarak elektrik üretimini azaltılabileceği tahmin edilmiyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir