Düğün rezervasyonlarındaki artış yüzleri güldürdü
1 Temmuz itibariyle kontrollü bir şekilde normalleşmeye açilacak olan dügün, nişan ve kına gibi organizasyonların yapılacağı salonlarda rezervasyonlarda artış başladı.
İçişleri Bakanlığının 27 Haziran'da yayımladığı genelgeyle Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemler yarın itibariyle sona erecek. Covid-19 salgını gerekçesiyle sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları başta olmak üzere birçok kısıtlama 1 Temmuz saat 05.00'te sona eriyor.
1 Haziran’dan itibaren belirli kısıtlamalarla yapılan düğün, nişan, kına ve sünnet gibi organizasyonlara da düzenleme getirildi. Buna göre, nikah, nişan düğün ve sünnet merasimlerinde yiyecek ve içecek ikramı yapılabilecek. Ayrıca merasimlerde katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek, fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun ya da gösteriler yapılabilecek.
Açıklanan kararların ardından geçen dönemlerde organizasyonlarını ileri tarihlere ertelemek zorunda kalan vatandaşlar da salonlarda randevu almaya başladı.
Düğün salonlarındaki kısıtlamaların kaldırılacak olması başta düğün salonu işletmecileri olmak üzere aylardır düğünlerini ertelemek zorunda kalan 750 bin çiftin yüzünü güldürdü.
Başta düğün salonu işletmeleri olmak üzere bu alanda iş yapıp hizmet sunan çok sayıda sektörde de ortaya çıkacak talebe yönelik hazırlıklar başladı.
1 Haziran’dan itibaren “kademeli normalleşme” sürecine geçilmesiyle düğün salonu işletmeleri aylar sonra düğün başta olmak üzere diğer merasimlerin yapılmaya başlanmasıyla işletme sahiplerinin yüzü güldü.
Yaz döneminde düğün, nikah, nişan ve sünnet merasimi yapmak için düğün salonlarını tercih edenler, şimdiden düğün salonlarında rezervasyon yaptırırken düğün salonu işletmeleri de randevu vermeye başladı.
Düğün Salonları Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu Yönetim Kurulu (TÜDİFED) kurucu üyesi, Gaziantep Düğün Salonu ve Organizasyon İşletmeleri Derneği Başkanı Mehmet Aykanat, İLKHA muhabirine, bir aydır başlayan hareketliliğin yarın itibariyle daha da artacağını söyledi.
Aykanat, salgın döneminde evlilik planı yapan çok sayıda kişinin nikah törenleri ile düğünlerini 2021’e ertelemek zorunda kaldığını, nikah, düğün, sünnet ve kına gecesi gibi merasimlerin düzenlendiği düğün salonlarının boş kaldığını anımsattı.
1 Haziran’da başlayan “kademeli normalleşme” süreci ile birlikte nikah, düğün, sünnet ve kına gecesi planlarının hız kazanmaya başladığını belirten Aykanat, bu durumunda sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.
Kısıtlamaların kaldırılacak olmasıyla geçen dönemlerde organizasyonlarını ileri tarihlere erteleyen ya da ertelemek zorunda kalan vatandaşların düğün salonlarında randevu almaya başladığını belirten Aykanat, “Rezervasyonlarımız başladı ve devam ediyor. Allah'a şükürler olsun işlerimiz daha da iyi olacak.” dedi.
Aykanat, düğün davet salonu işletmeciliği yapılabilmesi için 9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat Yönetmeliğine göre ruhsat verildiğini belirterek faaliyet konusu dışına çıkarak düğün, nişan, kına gecesi ve sünnet gibi törenleri yapan işletmelerin 9207 Sayılı yönetmeliğe göre ruhsatlandırılmalarının zorunlu olduğunu bildirdi.
“Her türlü hesaplı fiyata düğün yapıyoruz”
Başta evlenecek kişilerin ve düğün davet salonu işletmeciliği yapma yetkisi olmayan işletmelerin mağduriyet yaşamamaları için etkinlik yapacakları işletmelerin düğün yapma yetkisine sahip olan işletmeler olmasına dikkat etmelerini önemle hatırlatmak istediklerini belirten Aykanat, şunları söyledi:
“Ruhsatsız olan işletmelerin ve sokak düğünlerinin bize çok büyük bir etkisi zararı var. Düğün salonlarımızda her bütçeye uygun salonlarımız var. Düğünlerini lütfen düğün salonlarında yapsınlar. Her türlü hesaplı fiyata düğün yapıyoruz.”
“1 Temmuz’dan sonra düğünlerin daha da artacağına inanıyoruz”
Geçen sene kısıtlamalar eşliğinde organizasyonlar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Aykanat, “Şu anda bir hareketlilik var. Hareketlilik tam istediğimiz seviyede değil ama ilerleyen günlerde düğünlerin daha da artacağına inanıyoruz. Çünkü insanlar düğünleri ve çocuklarını evlendirmeyi bayağı özlemişler. Önceden sadece masada oturuyorlardı. Şu anda müzik sesini duyanların hepsi coşkuyla ve sevgi ile sahnede eğlenmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.
“Düğünlerin tekrar başlaması herkesi sevindirdi”
Düğünlerin tekrar başlamasından herkesin memnun olduğunu belirten Aykanat, “1 Temmuz’dan sonraki uygulamalardan dolayı gelin ve damatlarımızda çok memnun. Gelin ve damatları ile aileleri kısıtlamaların kalkacak olmasından çok memnun. Bizde elimizden geldiği kadar hizmetimizi yapıp gelin ve damatlarımızı en mutlu gününde onlara en güzel düğünü yaşatmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Salgın personel sıkıntısına neden oldu”
Organizasyon Personel Hizmetleri Müdürü Mehmet Yıldız da iş konusuna iyileşmelerin başladığını ve aşırı bir talep olduğunu söyledi.
İşlerinde açılmaların olduğunu ancak personel konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Yıldız, salgın sürecinde düğün salonlarının kapalı olmasından dolayı personellerinin farklı sektörlere yöneldiğini ifade etti.
Tekrar düğünlerin başlamasıyla yoğunluğun başladığını belirten Yıldız, ancak personel bulmakta çok zorlandıklarına dikkat çekti.
Düğün salonu işletmecilerinin yanı sıra sektöre bağlı tüm sektörlerin ve çalışanlarının da bu süreçten olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Yıldız, sıkıntıların ancak 2 yıla kadar tamamen sona ermesini öngördüklerini ifade etti. (İLKHA)