• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Irak-Ürdün-Mısır Zirvesinde "Filistin" vurgusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in ev sahipliğinde Bağdat'ta Ürdün Kral II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin katılımıyla "üçlü zirve" düzenlendi.

Yapılan görüşmelerin ardından üçlü zirvenin sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, Irak ve Ürdün'ün Etiyopya'daki Hedasi Barajı konusunda Mısır ve Sudan'ın yanında yer aldıkları belirtilerek, "Etiyopya, Hedasi Barajı'na ilişkin adil, kapsamlı ve bağlayıcı bir anlaşma yapılmaksızın tek taraflı icraatlardan kaçınmalı" ifadelerine yer verildi.

"Bölgede adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışa ulaşmanın tek yolunun çatışmayı uluslararası meşruiyet kararları temelinde çözmek" olduğu kaydedilen bildiride, Zirveye katılan ülkeler arasında ekonomik entegrasyona ilişkin adımlar atılmasına kararı verildi.

Bildiride, ekonomik koordinasyona ilişkin, söz konusu ülkeler arasında elektrik şebekesi projesinin güçlendirilmesi, karşılıklı enerji alışverişinin sağlanması, doğal gaz ağı kurulmasının yanı sıra Irak petrolünün Ürdün ve Mısır üzerinden ihracatı için bir hat sağlanmasının gerekliliği hususunda anlaşıldığı belirtildi.

Ayrıca, üç ülkede altyapı, yol ve iskan alanlarında yatırımların teşvik edilmesi, yatırımcı ve iş adamları arasında ortak büyük inşaat şirketleri kurulması, ülkeler arasında taşımacılık alanında yolcular için vizelerde kolaylık sağlanması konularında liderler anlaşmaya vardı.

Ülkeler, arasında terör, uyuşturucu ve organize suçla mücadelede güvenlik ve istihbarat koordinasyonu yapılması kararı da alındı.

Öte yandan liderler, Libya'da kurulan yeni hükümeti desteklediklerini belirtirken, ülkeden paralı askerlerin ve yabancı güçlerin çıkmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

"Bağımsız Filistin Devleti" vurgusu

Bildiride Filistin ile ilgili kararlara da yer verildi.

Bildiride, "Irak, Mısır ve Ürdün liderleri, Filistin halkının tüm meşru haklarını karşılayan adil ve kapsamlı bir barış yapmak ve başkenti Doğu Kudüs olan 4 Haziran 1967 yılında belirlenen sınırlara dayanan, uluslararası hukuka ve kararlarına uygun olarak bağımsız 'Filistin Devletini' kurmak ve meşru talepleri gerçekleştirmek amacıyla harekete geçmenin gereğini vurguladılar." denildi.

Çatışmaların, uluslararası meşruiyet kararları temelinde çözmenin, bölgede adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışa ulaşmanın tek yolu olduğuna dikkat çekilen bildiride, "Liderler ayrıca israilin adil bir barış yapma şansını baltalayan tüm önlemleri durdurması gerektiğini vurguladılar. Müslüman ve Hristiyanlara ait Kudüs ve diğer kutsal yerlerindeki tarihi ve yasal statükoyu değiştirmeyi amaçlayanlar da dahil olmak üzere adil bir barış sağlamak için  Arap, İslami ve Hristiyan kimliklerinin korunmasında tarihi Haşimi vasiyetinin rolünün önemine vurgu yaptılar." ifadelerine yer verildi.

Bildiride ayrıca Mısır'ın Gazze'de ateşkese varılma çabaları ile Ürdün'ün işgalci rejimin  saldırılarını durdurmaya yönelik çabaları da takdir edildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir