• DOLAR 34.321
  • EURO 37.502
  • ALTIN 3025.25
  • ...
Diyarbakır’da uyuşturucu madde kullanım oranı korkunç düzeyde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan Diyarbakır merkezli Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, 2017’de kurulan derneğin 16 il ve 10 ilçede temsilciliği bulunduğunu belirtti.

Madde bağımlılığı, bilgisayar ve sigara bağımlılığı gibi konularda çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Öger, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında Diyarbakır'da yaptığı bir araştırmaya göre 75 bin kişinin uyuşturucu, 15 bin kişinin de metamfetamin kullandığını tespit edildiğini hatırlattı.

“Türkiye genelinde madde kullanımı oranı yüzde 3, Diyarbakır’da yüzde 10”

Öger, “Total olarak baktığımızda 2015'te yaklaşık 100 bin insanımız en az bir kez uyuşturucu kullanmış. Tüm bu insanların bağımlı olduğunu söyleyemeyiz ama bu başlangıç için bir ilk basamaktır” dedi.

O tarihten sonra Diyarbakır’da böyle bir araştırma yapılmadığına da dikkati çeken Öger, “Tahminlerimize göre Türkiye'de genel olarak nüfusun yüzde 3'ü bu maddeleri kullanıyor. Diyarbakır'da, bölgemizde insanlarımızın yüzde 10'u uyuşturucu madde kullanıyor” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır’da madde kullanımı oranı daha yüksek”

Diyarbakır’da madde kullanımı oranının bölgedeki diğer illerden daha yüksek olduğuna dikkat çeken Öger, bunun sebeplerini ise şu şekilde sıraladı:

"İnsanlarımız işsiz, iş bulamıyorlar, yine bölgede gelişmiş bir sanayi yok, çocuk sayısı fazla ve aileler onlara bakamıyor. Diğer bir sebep ise bölgemizde gerçekten 40 yıldır bir savaş var, terör var. Bölgemiz yani Kuzey, Afganistan, İran, Irak ve Suriye'den gelen uyuşturucuların nakledildiği bölge oluyor. Uyuşturucu burası üzerinden Akdeniz’e ve oradan da Avrupa'ya taşınmaktadır. Son 5-6 yıldır da Avrupa'dan gelen sentetik uyuşturucu maddelerinin bölgemiz üzerinden Arap bölgelerine taşıması sözkonusu. Yani Irak’a, Suriye’ye, Filistin’e hatta Afganistan’a giden bu maddelerin güzergahı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle bölgemizde daha fazla bu maddeler bulunuyor.”

“2020’de 2 bin kişi tedavi için müracaat etti”

Dünya genelinde 2020 yılında 200 bin insanın uyuşturucu madde nedeniyle yaşamını yitirdiğini dile getiren Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, “Türkiye’ye ise baktığımızda istatistikler bize şunu söylüyor. 2020’de 350 kişi madde kullanımı nedeniyle ölmüş. Gerçi 2016’da yaklaşık bin kişi” diye belirtti.

Diyarbakır’da tedavi ve rehabilite için geçen yıl 2 bin kişinin kendilerine başvuruda bulunduğunu anlatan Öger, 18 yaşından küçükler için Çematem (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ve büyükler için de Amatem’in (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) açıldığını hatırlattı.

Öger, “Bu yıl daha fazla insanın başvuru yapmasını bekliyoruz. Çünkü pandemi koşullarında Diyarbakır’da uyuşturucu madde kullanımında artış yaşandı” diye konuştu.

Yahya Öger, “Fakat sadece Diyarbakır için değil, bu Türkiye’de dünya genelinde giderek artan bir hastalık. Mesela 2015’te İran’da 3 bin insan uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmiş. Yani bölgemizde ve Arap ülkelerinde ölüm oranı daha yüksek” dedi.

“Sadece medikal tedavi yetmiyor”

İlk başta toplumu uyuşturucu madde konusunda bilgilendirdiklerini, ikinci adım olarak güvenlik güçlerinden uyuşturucu madde ticaretine karşı mücadele etmelerini istediklerini dile getiren, madde bağımlıları için de medikal tedavi uygun gördüklerini söyledi.

Öger, “Bağımlılara halk arasında ‘çip’ olarak bilinen, cilt altına yerleştirilen Naltekson implant uygulaması yapılıyor ve bu kişiler 3 ay boyunca canı uyuşturucu madde çekmiyor. Fakat 3 ay sonra psikologlarla, aile sosyal destek vermediğimiz zaman yeniden başlayabiliyor. Yine sıkıntısı olunca bu maddelere başvuruyor. Bu nedenle gençlerimiz sanat öğrensin, sporla uğraşsınlar, başka şeylerle meşgul olsunlar. Meşgul olacak bir iş bulamadıklarında, biz razı olmasak bir yine aynı şeylere yöneliyor. Dünya genelinde medikal tedavinin başarı oranı sadece yüzde 5 düzeyinde. Maalesef yüzde 95’i yeniden madde kullanımına başlıyor” ifadelerini kullandı.

Değişen tekonolojik koşullar nedeniyle insanların köylerde dahi uyuşturucu madde temin edebildiğini ifade eden Öger, bu konuda ailelere büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Kaynak; Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir