Secdede burnu yere temas ettirmek farz mıdır?
Fetva Kurulu, namaz kılan kimsenin herhangi bir mazereti yoksa tüm secdelerinde alınla birlikte burnu da yere temas ettirmeyi ihmal etmemesi gerektiğini belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Secdede burnu yere temas ettirmek farz mıdır?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"İbn Abbas’dan rivayet edilen bir hadiste Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmuştur: Ben yedi kemik (bir rivayette yedi uzuv) üzerine secde etmekle emrolundum (bunlar); alın, iki el, iki diz ve iki ayağın kenarları (parmak uçları)dır. (Buhârî, Ezan 134, No: 812; Müslim, Salât 227, No: 490). Fakihlerin çoğunluğuna göre secde esnasında özellikle alnı yere değdirmek farz, burnu değdirmek ise müstehaptır (Nevevî, Şerhu Müslim III, 230). Ancak, namaz kılan kimsenin herhangi bir mazereti yoksa tüm secdelerinde alınla birlikte burnu da yere temas ettirmeyi ihmal etmemelidir.
Konuyla ilgili bir diğer önemli mesele de alın ile secde yeri arasında saç, sarık ve takke gibi herhangi bir engelin bulunmamasıdır. Şafiî mezhebine göre alın ile secde edilen yer arasına giren her türlü engel namazı geçersiz kılar. Diğer mezheplere göre bu tür şeyler namazın sıhhatine engel olmamakla birlikte mekruhtur (Nevevî, el-Mecmû IV, 410)." (İLKHA)