• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Gaziantep’te açılışını yaptığı tesisleri gezdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından yaptırılan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 2015 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen Türkiye’nin ilk ve tek Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nun açılışına katılan Bakan Varank, daha sonra sırasıyla açılışını yaptığı tesisleri gezdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Sanayi Odası iş birliğinde İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın (İKA) güdümlü proje onayı ile hayata geçirilen Kadın Girişimci Destek Merkezi’nin (KAGİDEM) açılışını yaptı.

 

Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi açıldı

Bakan Varank, daha sonra ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi’nin açılışına katıldı.

Bakan Varank, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadın çiftçiler, kursiyerler ve kooperatif kadınlarıyla bir araya gelerek sebze hasadı gerçekleştirdi.

Kurdele kesim töreninin ardından kadın çiftçilerle bir araya gelen Varank, kadın çiftçilerin sektörde giderek daha fazla yer edinmesinin mutluluk verici olduğunu dile getirerek başarılar diledi.

Bakan Varank, daha sonra kadın çiftçiler, kursiyerler ve kooperatif kadınlarıyla birlikte sebze hasadına katıldı.

Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi' açılışını gerçekleştirdi.

Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetleri ile çıtayı üst sıralara yükselten Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi, Güneş Enerji Santralleri (Çatı GES Projesi) ve Gaziantep OSB Teknokent, Bakan Varank’ın katılımıyla açıldı.

Bakan Varank’ın ilk durağı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından desteklenen, Ar-Ge, inovasyon, teknoloji transferi ve ticarileşme süreçlerini desteklemek ve hızlandırmak suretiyle yüksek nitelikli ve katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılması amacıyla HKÜ tarafından faaliyete geçirilen “Kalyon Garaj” oldu.

HKÜ’nün “Çatı GES Projesi”nin açılışını da yapan Bakan Varank, HKÜ Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi ve “Çatı GES Projesi’ni de açtı.

Kurdele kesiminden önce kısa bir konuşma yapan Varank, Gaziantep’in üreten bir şehir olduğunu ifade etti.

Varank, “Şehrimizdeki ekonominin daha katma değerli hale gelmesinin yolu sanayi ile üniversitelerin iş birliğinden geçiyor. Bunun en güzel eserlerinden biri olan Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, şehrimize ayrı bir hava getirdi. Kalyon Garaj; iş fikri olan öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımızın danışmanlık almalarını sağlayacak güzel bir tesis. Kalyon Garaj’ın sadece Gaziantep’e değil çok kısa zamanda tüm bölgeye hizmet edebilecek duruma geleceğine gönülden inanıyorum. Katma değere giden yol buradan geçiyor. Merkezimiz, ülkemize ve bölgemize hayırlı olsun.” dedi.

“Bölgesel kalkınma hız kazanacak”

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu da, “Yenilenebilir enerjimizle doğaya değer katıyor, Çatı GES Projesi ile kendi elektrik enerjisi ihtiyacımızı güneşten elde ediyoruz. Açılışını yaptığımız her iki merkezimiz de bölgenin üretim kalitesi ve teknolojik yapılanmasına büyük katkı sunacak. Bu merkezler, öğrencilerimizin ürettiği proje fikirlerine büyük destek olacak. Öğrencilerimizin fikirleri her iki merkezimizin çeşitli destekleriyle havada kalmayacak. Özellikle teknoloji tabanlı projeler, prototipleme merkezi ile vücut bulurken, Teknokent ile projeler tam anlamıyla hayata geçecek. Böylelikle bölgesel kalkınma hız kazanacak. Merkezlerimiz hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.” diye konuştu.

Kalyoncu'nun Güneş Enerji paneli açıklamasının ardından Bakan Varank, “Buradan size bir fatura çıkıyor. Biliyorsunuz tarımsal sulama bu şehir için çok değerli. Barak sulamasıyla ilgili burada biz 5 megavatlık bir santral kuruyoruz, belediyemizle birlikte. Kooperatif kuruldu ve oranın güneş panellerini maliyetine senden istiyoruz. Böylece belki 5 değil 7 megavatlık bir tesis kurabiliriz." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank'ın talebine ise Kalyoncu, "verdik" diyerek karşıladı.

 OSB Teknokent’in açılışı yoğun ilgi gördü

Türkiye’de Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan 6 Teknokent’ten birisi olan, organik ve güçlü iş birliği ile hem sanayicilere, hem öğretim elemanlarına hem de öğrencilere mükemmel bir ekosistem ve girişimcilik fırsatı sunan OSB Teknokent”in açılışı yoğun ilgi gördü.

Açılışa  katılan Bakan Varank, sanayi üniversite iş birliğinin, bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılması noktasında önem taşıdığını söyledi.

Bakan Varank, açılışın sonunda HKÜ Dynamic Öğrenci Topluluğu Dynamic ROV İnsansız Su Altı Aracı Takımı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Gaziantep Model Fabrika açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Merkezi’nin resmi (Model Fabrika) açılış töreni Bakan Varank ve Gaziantep protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.

Model Fabrika’da kurulu olan üretim hatlarını, teknik altyapıyı ve yapılan çalışmaları inceleyen Bakan Varank ve kent protokolüne merkezin girişimcilik, dijitalleşme ve yalın üretim konusunda şirketlere ve girişimcilere yönelik sunduğu hizmetler, firmalara verilen eğitimler ve uygulamalarla ilgili sunum yapıldı.

“Bu güzel eseri Gaziantep’e kazandırdığımız için çok mutluyuz”

Model Fabrika’nın kurulmasının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın hedeflerinden birisi olduğunu söyleyen Varank, “Model fabrikalar sanayinin verimliliğini artıran projelerdir. Bakanlık olarak model fabrikalardan bir tanesini Gaziantep’e kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Buralara gelen firma temsilcileri yalın üretimle ilgili eğitimlerini alıp kendi işletmelerinde uyguluyorlar. Bu eğitimler dijitalleşme yolunda önemli katkılar sağlıyor. Model Fabrikalarımızdan faydalanan firmalarda yüzde 150’ye varan verimlilik artışlarının olduğunu görebiliyoruz. Firmalar ekstra hiçbir yatırım yapmadan sadece süreçleri yalınlaştırarak verimlilik artışlarını sağlayabilirler. Biz bu güzel eseri Gaziantep’e kazandırdığımız için çok mutluyuz. İnşallah Gaziantep Model Fabrika, Gaziantep ve bölgeye hizmet edecek bir mekan olacak.” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de Model Fabrika’da yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Varank ve kent protokolü daha sonra açılış kurdelesini keserek, Model Fabrika makine parkurunu gezdi. Bakan Varank ve beraberindeki heyet, yetkililerden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.  

Akredite Ayakkabı Test Laboratuvarı açılışı yapıldı

Bakan Varank, daha sonra ise Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Akredite Ayakkabı Test Laboratuvarının açılışını yaptı.

Açılış töreninde konuşan Varank, “Böyle bir işe Gaziantep Üniversitesi ile birlikte vesile olmaktan memnunuz.” dedi.

Gaziantep’in ayakkabı sektöründe oldukça gelişmiş bir kent olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “Bundan önce ayakkabı üreticilerimiz testlerini başka şehirlerde gönderip yapıyorlardı. Artık Gaziantep’te üretilen ayakkabıların tersleri burada yapılacak. Bu şehrimize ve sanayimize yoğun hizmet verecek bir laboratuvar. Böyle bir işe Gaziantep Üniversitesi ile birlikte vesile olmaktan memnunuz. Laboratuvarımız şehrimize, ülkemize ve ekonomimize hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ise Gaziantep Üniversitesi’nin eğitim-öğretimin yanı sıra topluma fayda sağlayan çalışmalar sürdürdüğünü belirterek katma değer yaratacak hizmetler vermeye devam edeceklerini vurguladı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir