• DOLAR 32.471
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2435.964
  • ...
4. Yargı Paketi`ne İlk Onay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kamuoyunda ``4. Yargı Paketi`` olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu`nda kabul edildi.

Komisyonda Hükümeti temsil eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çözüm sürecini 3 aşamalı olduğunu belirterek, bu aşamaları teker teker anlattı.

1. aşama: Eylemsizlik ve silahlı örgüt mensuplarının Türkiye`nin dışına çıkartılması
2. aşama: Demokrasinin hakim kılınması 
3. aşama: Normalleşme süreci

Adalet Bakanı Ergin, ilk iki aşamanın sorunsuz tamamlanması halinde üçüncü aşama olarak öngörülen "normalleşme" sürecinin yasal düzenlemeyle desteklenebileceğini, ancak mevcut durumda, terör örgütü üyelerinin sınır dışına çıkması için bir yasal düzenleme söz konusu olmadığını söyledi. 

İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü alanlarında önemli düzenlemelerin bulunduğu 4`üncü yargı paketine, muhalefetin sert eleştirileri vardı.

Özellikle tutuklu milletvekillerine ilişkin bir düzenleme isteyen muhalefet, paketin çözüm sürecine katkı için çıkarıldığını iddia etti.

Adalet Bakanı Ergin ise, söz konusu tasarının çözüm süreci öncesinde hazırlandığını ve bu süreçte tasarıya bir eklemenin yapılmadığını vurguladı.

Peki, üzerinde uzun süredir konuşulan tasarı neler getiriyor?

PROPAGANDAYA ŞİDDET KRİTERİ

Tasarıya göre, terör örgütü propagandasında sadece cebir ve şiddeti övme suçundan ceza verilecek.

Terör örgütlerinin şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterenlere ya da övenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

İŞKENCEDE ZAMAN AŞIMI KALKIYOR 

Tasarıyla, işkence suçlarında zaman aşımı da kaldırılıyor. 

SANIK GÖRÜŞÜ ALINACAK 

Ve yine tasarıya göre tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğine karar verilirken, şüpheli veya savunma makamı da dinlenecek.

CHP`NİN ÖNERGESİNE KABUL

Tasarının görüşmelerinde CHP`nin yeni madde ihdasına ilişkin önergesi de kabul edildi.
Buna göre; kamu kurum veya kuruluşlarının yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla indirilecek. 
Kamu zararı tespit edilemediği takdirde, ihaleye fesat karıştırma cezası 1 ila 3 yıl arasında uygulanacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir