• DOLAR 34.559
  • EURO 36.027
  • ALTIN 2998.721
  • ...
Üniversite hayali kuran öğrenciler içeride velileri dışarıda ter döktü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye Geneli yapılan Yüksek öğretim Kurumlarına geçiş sınavının (YKS)  birinci oturumu Temel Yeterlilik  Testi (TYT) sınavı Midyat ilçesinde 27 merkezde yapıldı.

Çeşitli il ve ilçelerinden Midyat’ta gelen binlerce üniversite adayı öğrenci, sınavın birinci oturumunu tamamladı. Oldukça sıcak bir havada gerçekleşen sınav saat tam 10.00’da okul bahçelerinin kapılarının kapatılmasıyla başladı.

12.30’da sona eren sınavın 2’inci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve  Yabancı Dil Sınavı (YDS)  yarın gerçekleştirilecek.

Okul bahçesine alınmayan veliler okul çevresindeki gölgelik alanlarda çocuklarının başarılı olması için Kur’an okuyup dua ettiler.

Sınav öncesinde ve sonrasında İLKHA muhabirine  konuşan veliler ve öğrenciler sınav ile ilgili duygularını paylaştı.

Sınava giren kızları için geldiğini ifade eden öğrenci velisi Nasuh Sevinik,  ailelerinden 2 kişinin sınava katıldığını belirtti.

Öğrencilerinin yaklaşık bir buçuk yıldır sınava hazırlandıklarını söyleyen Sevinik, "Gördüğüm kadarıyla bütün öğrenciler bu sınav maratonu için epey bir ter döktüler. Uzaktan eğitimin olduğu bu dönem öğrenciler için daha zor bir süreç oldu. Fakat umarım emekleri boşa gitmez ve bütün öğrenciler istedikleri uygun bölümlere alanlara yerleşirler." dedi.

"Zor süreç geçiren öğrencilere pozitif ayrımcılık sağlanmalı"

Sevinik, "Uzaktan eğitimin uygulandığı süreçte öğrencilere gereken kolaylığın sağlanması gerekiyor doğrusu. Yani bunu hak ediyorlar. Çünkü uzun yıllar çalışıyorlar ve nihayetinde bir yol ayırımına geliyorlar. Eğer bu yol ayırımında şartlar ve imkânlar yeteri kadar sağlanmamışsa bu öğrenciler için biraz zor oluyor ve sıkıntılı geçiyor. Dolayısıyla bu hususta öğrencilere biraz pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Öğrenci velilerinden Mehmet Şerif Yenigün, "Çocuklarımız çok çalıştı. Herkese nasip neyse Allah onu versin. Öğrencimiz ikinci kezdir sınava giriyor. Sınava hazırlık sürecinde televizyona bile bakmıyordu. Kısmet neyse Allah versin, hayırlısı olsun." ifadelerini kullandı.

İbrahim Alan da uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerinin gereği gibi çalışamadıklarını, tablet yardımından istifade edemedikleri için komşularından yardım aldıklarını ifade etti.

Kızı sınava giren Musa Abbas İşler ise tüm öğrencilerin, hayalini kurdukları üniversiteye gitmeleri temennisinde bulundu.

İsmini vermek istemeyen başka bir öğrenci velisi, sınava giren kızları için gerekenleri yaptıklarını belirterek, "Elinden geleni yaptı. Kızım, sen elinden geleni yap, gerisi Allah’a kalmış." dedi.



Sınava giren öğrenciler duygularını paylaştı

İki buçuk saatlik sınava giren öğrencilerden kimisi sınavı kolay kimisi zor bulduklarını belirtti.

Matematik sorularında zorlandığını belirten öğrencilerden Serdin Yıldız, "Köyden sınava geldim. Sınav beklediğimden çok daha kolaydı.  Hepsi yorum üzerineydi. Matematik sorularında biraz zorlandım ama gerisi çok kolaydı. Belki salgından dolayı böyle kolaydı. Yani çalıştığım kitaplardaki sorulara benzer çıktı. Çok mutluyum. Sık sık  ve ara vererek ve çok test çözerek çalıştım. Bir de çok çok kitap okuyarak  ve okuma deneyimimi geliştirdiğim için özellikle paragraf sorularında pek takılmadım." dedi.

"Sınavın kaderini matematik belirleyecek"

Öğrencilerden Bünyamin Alkan, "İlk başlarda biraz heyecan vardı doğrusu. Türkçe soruları kısa idi. Geçen senelere göre bayağı kısaltmışlar. Sosyal ve fen normaldi. Ama matematik soruları zordu. Süre zaten azdı. Çok zorlayıcı sorular vardı. Yani sınavın kaderini matematik belirleyecek." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir