• DOLAR 32.474
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2434.44
  • ...
Her göç bir sürgündür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR-Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen "Güneydoğu ve Göç" konulu "5. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi" çeşitli üniversitelerden alanında uzman kişilerin katılımıyla sona erdi. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi konferans salonunda devam eden kongrenin ikinci gününde "Göç" edebiyat bağlamında ele alındı.
 
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Bekleyen`in oturum başkanlığını yaptığı programda, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabri Eyigün "Göç ve Edebiyat", Dicle Üniversitesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. M. Siraç İnan "Alman Sürgün Edebiyatında Göç", Yrd. Doç. Dr. Şengül Kocaman "Vasıf Öngören`in Almanya Defteri Oyununda Göç Olgusu" konularında açıklamada bulundular.
 
Göç olgusunun, insanlık tarihi kadar eski bir olgu olduğunu belirten Prof. Dr. Sabri Eyigün, "Göç, diğer evrensel değerler, evrensel olgular gibi evrensel bir olgudur. Habil ile Kabil`in şiddetinden başlayarak günümüze kadar insanlar şiddet karşısında, hastalık karşısında, kuraklık karşısında daha çok ekonomik sorunlar karşısında veya siyasal sorunlar ve baskılar karşısında göç etmişlerdir" dedi.
 
Gerek isteyerek gerek ise zorunlu olarak yapılan göç olsun, her göç`ün bir sürgün olduğunu dile getiren Eyigün, kimsenin isteyerek toprağından ayrılmak istemeyeceğini belirtti.
 
Göç eden kişilerin, genelde gittikleri yerde o yerin huzurunu bozan olarak algılandıklarını söyleyen Eyigün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysaki göç eden kişi çok daha fazla huzursuzdur. Çünkü, toprağından, köyünden, ailesinden olmuştur. Göç ile beraber o kişi kimlik sorunu yaşıyor, kültür şoku yaşıyor, arada kalmışlık yaşıyor, dışlanmışlık duygusu yaşıyor. Bu duygular da, göç edenleri inanılmaz olumsuz duygulara sevk ediyor."
 
Bu duygular içinde yaşayan kişilerin zamanla duygularını şiirlere satırlara döküp bugünkü göçmen edebiyatı veya göç edebiyatı diyebileceğimiz bir edebiyatın ortaya çıkmasına sebep olduklarını kaydeden Eyigün, "Bu edebiyat başlangıçta kabul görmemiş. Çünkü göçmen yazarlar, çok ta entelektüel olan değiller. Bazen işçi olabiliyor, bazen okumuş insan olabiliyor. Göçmen yazarlar, sorunları anlatmışlar, içinde bulundukları ülkeye karşı isyanlarını dile getirmişler dolayısıyla ilk etapta o ülkede kabul görmemişler" diye ifade etti.
 
Alman Sürgün Edebiyatında Göç olgusunu değerlendiren Prof. Dr. M. Siraç İnan Almanya`nın ekonomik, siyasal ve edebi profilini çıkararak, Alman yazarlardan ve eserlerinden örnekler verdi. Yrd. Doç. Dr. Şengül Kocaman da "Vasıf Öngören`in Almanya Defteri Oyununda Göç Olgusu"nu seyircilere değerlendirdi.
 
Oturum, soruların cevaplandırılması ve katılımcılara katılım belgesinin verilmesi ile sona erdi.
(Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir