• DOLAR 34.562
  • EURO 36.249
  • ALTIN 2996.033
  • ...
Başarılar gençler! YKS MARATONU BAŞLIYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Birçok aile ve genç için dönüm noktası olarak kabul edilen, öğrencilerin istikballerini şekillendirdikleri, gelecek için yol haritasını belirledikleri Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu başlıyor. Üç oturum halinde düzenlenecek olan YKS sınavının Temel Yeterlilik Testinde 2 milyon 592 bin 579, Alan Yeterlilik Testlerinde 1 milyon 781 bin 760 ve Yabancı Dil Testinde de 130 bin 522 aday ter dökecek. 200 sınav merkezinde düzenlenen ve bugün saat: 10.15’te başlayacak olan sınava ilişkin Eğitimci- yazar Dr. Abdulkadir Turan, sosyal medya hesabından sınava katılacak gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Sosyal medya hesabından gençlere seslenen Turan “Hafta sonu üniversiteye giriş sınavı var, bütün üniversite adaylarımız için hayırlı olsun, bereketli bir geleceğin merdivenlerinden olsun” temennilerinde bulundu.

“Büyüklerimize "Akıbetimiz hayrolsun!" duasını ettiren "Büyük Sınav!" dışında hiçbir sınavın hayati önemi yoktur.” hatırlatmasında bulunan Turan: “C. Tesi-Pazar gireceğiniz üniversiteye hazırlık sınavı, bundan sonra gireceğiniz sayısı henüz belirsiz sınavlardan birdir. Heyecan tabii hâliniz, panik yersiz!” ifadelerini kullandı.

Sınavda heyecanın sorun olmadığını; heyecanlanmaktan ürkmenin sorun olduğunu belirten Turan sınav adaylarına, “Sınav, bildiklerimizden yola çıkarak bilmediklerimizi bulma etkinliğidir. Önce bildiklerimizi çözüyoruz. İşaretlerken bildiğimizi işaretliyoruz, bilmediğimizi kafaya takmıyoruz. Soru çözülür veya soru atlanır. Soruya takınılmaz. Bunu illa da çözeceğim, diye soru ile kavga edilmez.” tavsiyesinde bulundu.

“Özellikle paragraf soruları kibir kabul etmez. Üstten bakanı affetmez.” diyen Turan tavsiyesini şu twitiyle devam ettirdi: “Hafife alınmaktan da hiç hoşlanmaz. Soruya hakkını vermek gerek. Hiçbir soru, 3 okumadan fazlasını hak etmez. Önce dost sorularla buluşuyoruz, onları çözüyoruz. Çözemediklerimizi en sona bırakıyoruz. Vakit varsa tekrar dönüyoruz.”

Son paylaşımında işaretleme hakkında tüyo veren Turan şunları paylaştı: “Sınavda çözülen her soruyu işaretlemek, en garantili yoldur. Toplu işaretleme, cevap anahtarında kaymalara yol açabilir.”

BUGÜN SAAT: 10.15’TE BAŞLAYACAK 1. OTURUM 135 DAKİKA SÜRECEK

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), Bugün saat 10.15'te başlayacak ve adaylara 135 dakika süre verilecek.

TYT'de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5'er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltilecek.

İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise Yarın saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek.

AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtlayacak.

AYT'nin "sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde olacak.

Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) de yine yarın saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak sınavda toplam 80 soru yer alacak.

YKS'YE 2,5 MİLYONUN ÜZERİNDE ADAY BAŞVURDU

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Bugün başlayacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2021-YKS) 2 milyon 607 bin 903 adayın başvurduğunu bildirdi.

Halis Aygün, bugün itibariyle 2 gün sürecek olan 2021-YKS'ye başvuru yapan adayların öğrenim durumlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Lise son sınıfta olan aday sayımız 955 bin 632 (yüzde 36,6), lise mezunu olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olan aday sayımız ise 997 bin 137 (yüzde 38,2). Bir yükseköğretim programına yerleşmiş aday sayımız ise 373 bin 731 (yüzde 14,3), bir yükseköğretim programından mezun olan aday sayımız 227 bin 128, (yüzde 8,8). Yükseköğretim kurumundan kaydı silinen ve sınava başvuran aday sayımız da 54 bin 275 (yüzde 2,1)."

2021-YKS'ye başvuran aday sayısının 2 milyon 607 bin 903 olduğunu belirten Aygün, adayların okul türlerine göre dağılımı hakkında da şunları kaydetti:

"Adaylarımızın 1 milyon 141 bin 639'u (yüzde 43,8) Anadolu lisesinden, 794 bin 269'u (yüzde 30,4) meslek lisesinden, 333 bin 190'ı (yüzde 12,8) açık öğretim lisesinden, 232 bin 23'ü (yüzde 8,9) imam hatip lisesinden, 78 bin 561'i (yüzde 3) fen lisesinden, 12 bin 140'ı (yüzde 0,5) sosyal bilimler lisesinden, 8 bin 187'si (yüzde 0,3) spor lisesinden ve 7 bin 894'ü (yüzde 0,3) güzel sanatlar lisesinden."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KONUYLA İLGİLİ GENELGE YAYINLADI

Bakanlığın genelgesinde, 2021 YKS'nin, Kovid-19 salgınıyla mücadele tedbirleri ve güvenlik önlemleri açısından en uygun koşullarda gerçekleştirilmesi ve herhangi bir aksamaya meydan verilmemesi amacıyla valilik ve kaymakamlıklarca uygulanacak usul ve esaslar şöyle sıralandı:

- Sınava girecek adayların acil iş ve işlemlerinin görülebilmesi amacıyla nüfus müdürlükleri, 26 Haziran Cumartesi günü (bugün) 07.00-17.00 saatleri arasında, 27 Haziran Pazar günü (yarın) ise 07.00-15.30 saatleri arasında açık bulundurulacak.

- Sınav görevlileri ve sınava girecek adaylar ile beraberindeki refakatçi ve/veya yakınlarının, YKS sınavına katılmak/görev almak üzere özel araçlarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatleri için seyahat izin belgesi aranmayacak ve yapılacak denetimlerde belirtilen kişilerin görev belgesi veya aday giriş belgesini ibraz etmeleri yeterli olacak.

- Tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 27 Haziran Pazar günü (yarın), sınav görevlileri ve sınava girecek adaylar ile beraberindeki refakatçi ve/veya yakınları 05.00-19.00 saatleri arasında durumlarını belgelendirmek (görevli ya da aday giriş belgesi) kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

- 27 Haziran Pazar günü (yarın) kırtasiyeler ve fotoğrafçılar (kimlik kartı için gerekli olan fotoğrafın temini amacıyla), 07.00-18.00 saatleri arasında açık olabilecek. Bu yerlerde çalışanlar da belirtilen zaman dilimi içerisinde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılacak.

- Sınava girecek öğrenciler ile yakınları/refakatçileri ve sınav görevlilerinin sınav yerlerine ulaşımlarında herhangi bir aksama yaşanmaması için şehir içi toplu taşıma sefer sayılarının artırılması dahil her türlü tedbir valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda başta belediyeler olmak üzere ilgili birimlerce alınacak.

- Valiler ve kaymakamlarca, sınavın sessiz ve huzurlu bir ortamda geçmesi için gerekli tüm tedbirler milli eğitim müdürlükleri, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler ve ilgili diğer kurum/kuruluşlarla koordinasyon sağlanarak alınacak.

Bu kapsamda kolluk birimlerince sınavın yapılacağı okul çevrelerinde devriye faaliyetleri yoğunlaştırılarak sınava girecek öğrencilerin dikkatlerinin dağılmasına neden olabilecek gereksiz korna çalınması ve diğer gürültülü faaliyetlerde bulunulması önlenecek. Sınav süresi boyunca gürültü yapılmaması konusunda kamuoyu farkındalığını artıracak çalışmalara ağırlık verilecek.

- Vali ve kaymakamlarca belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27. ve 72. maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

SINAV DOLAYISIYLA KOVİD-19 ÖNLEMLERİ ALINDI

ÖSYM, Kovid-19 salgınına karşı 2021-YKS öncesinde tedbir aldı. Bu kapsamda, sınav binaları, detaylı temizliği yapılıp dezenfekte edildi.

YKS'nin her oturumunda, Kovid-19 önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak.

İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirebilecek. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla lateks eldiven dağıtılacak. Adaylar ve görevliler, kendi maske veya siperlikleriyle de sınav salonuna gelebilecek.

Kovid-19 durumu olan adaylar, sınav merkezlerinde hazırlanan ayrı salonlarda sınava alınacak. Sınav görevlileri ve adayların Kovid-19 durumları, HES kodları aracılığıyla takip edilecek.

Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmayacak. Adaylar, sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde çıkışta, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirilecek.

Öte yandan, sınav günü nüfus cüzdanını kaybedenlere geçici kimlik belgesi vermek için açık tutulacak nüfus müdürlükleri ÖSYM'nin internet sitesinden duyuruldu.

180 BARAJ PUANI UYGULAMASI

Yükseköğretim Kurulunca geçen yıl Kovid-19 nedeniyle alınan karar gereği, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı geçen yılla sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekilmişti. Bu yıl salgın döneminden önce olduğu gibi lisans programlarının tercih edilebilmesi için 180 ve üzeri puan alınması gerekecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak. Bu adayların sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olmayacak.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir