Yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle hayvanlarını satıyorlar
Artan yem fiyatları nedeniyle zarar ettiğini söyleyen hayvan yetiştiricileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvanlarını satmaya başladı.
Türkiye’de kuraklık nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiği bu dönemde hayvancılık yapanları da bu yıl sıkıntılı günler bekliyor. Geçen yıl 50 kilogramlık bir torba yemin fiyatı 40-70 lira arasında iken bu yıl 140-160 lira arasında değişiyor.
Tarım ve hayvancılık kenti Gaziantep’te hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle zor günler yaşıyor. 2020 yılına kadar her yıl ciddi bir artış göstererek hayvan sayılarının arttığı kentte 2021 yılında gerileme yaşanırken üreticiler bunun sebebinin yem fiyatları olduğunu savunuyor.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklıkla birlikte yem fiyatları yüksek oranda arttı. Geçtiğimiz yıl kilogramı 42 kuruşa olan samanın bu yıl kilosunun 1 TL’ye ve kilogramı 1,5 TL olan arpanın ise kilosunun 3 TL’ye çıktığını ifade eden hayvan yetiştiricileri, fiyatların yüksek oranda arttığına dikkat çekti.
Gaziantep’teki hayvan yetiştiricileri, yem başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin fiyatın artması nedeniyle zarar ettiklerini belirterek çareyi hayvanlarını satmakta bulduklarını dile getiriyor.
50 yıldır hayvancılıkla uğraşan bazı hayvan yetiştiricileri, ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını ve bu duruma bir çare bulunması çağrısında bulunuyor. Hayvan yetiştiricileri, bir çözüm bulunmaması durumunda ise hayvancılığı bırakmak zorunda kalabileceklerine dikkat çekiyor.
Bir yıl içerisinde yem fiyatlarına yüzde 100 oranında zam yapıldığını söyleyen hayvan yetiştiricileri, bu yıl yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarını da etkilediğine dikkat çekiyor.
Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep’te yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hazırlıklarına başlayan hayvan yetiştiricileri, yüksek yem fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.
50 yıldır hayvan yetiştiricisi olduğunu belirten Mustafa Çelik, ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını ve yaklaşan Kurban Bayramı’na rağmen zarar ettiği için yaklaşık 40 tane büyükbaş hayvanını satmak zorunda kaldığını söyledi.
Hayvancılığın çok kötü durumda olduğunu belirten Çelik, kurbanlık fiyatlarının belirlenmesine rağmen zarar ettiğinden dolayı hayvanlarını sattığını ifade etti.
“Kurbanlık fiyatları geçen seneye göre yüzde 25 arttı”
Yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıdığına dikkat çeken Çelik, “Kurbanlık fiyatları bu yıl geçen seneye göre yüzde 25 arttı. Ama yem fiyatları da yüzde 100 yüksek olduğundan dolayı yem fiyatlarına orantılı olarak yine de kurbanlık fiyatları ucuz diyebiliriz. Biz de vatandaşlara düşük fiyatta kurbanlık vermek isteriz ama bizi de bir şekilde kurtarması lazım. Geçtiğimiz yıl kurbanlık fiyatları 26 ve 27 lira arasındaydı. Bu sene kurbanlık fiyatı 35 TL olarak belirlendi. Yem fiyatına göre kurbanlıkların fiyatının 50 TL olması lazım. Fakat nasıl edeceğiz biz de bilmiyoruz. Bizde ucuz satmak istiyoruz ama yem fiyatları çok yükseldi. Yine de inşallah halka daha ucuz fiyatta kurban satmaya çalışırız.” dedi.
“Müşteriye göre kurbanlık fiyatları yüksek ama bize göre düşük”
Artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu:
“Çoban bulamıyoruz, yem fiyatları yüksek ve mera alanlarımızda azalıyor. Bunların hepsi bir maliyet. Kurbanlıkların birçoğunu işaretledik, birçoğu da satıldı. Ama fiyat Kurban Bayramı’nda netleşecek ve fiyat tam ne olacak biz de bilmiyoruz? İnşallah fiyatlar bizi kurtarır ve milleti de üzmeyecek şekilde satarız. Vatandaşlar kurbanlık fiyatlarının yüksek buluyor ama fiyatları yüksek bulmaları normaldir. Müşteriye göre fiyatlar yüksek ama bize göre düşük.”
“35-40 tane büyükbaş hayvanım vardı, şu anda bir tane bile kalmadı”
Yem fiyatlarında yaşanan artışın üretici ve yetiştiricinin belini büktüğüne dikkat çeken Çelik, hayvan yetiştiricilerinin ve üreticinin dayanacak gücü kalmadığını belirterek, “Bu gidişle hayvancılık yüzde 50 azalır. Elimizden geldiği kadar azaltmamaya çalışıyoruz ama yapacak bir şey yok. 35-40 tane büyükbaş hayvanım vardı, şu anda bir tane bile kalmadı ve hepsini sattım kesme verdim. 150 tane de koyunum var, onları kesime verdikten sonra küçükbaş hayvanda almayı düşünmüyorum. Çünkü girdi maliyetleri yüksek, kurtarmıyor. Kurtarsa ahırımızı boş bırakır mıyız? Devletinde bu duruma bir el atması lazım. Şu anda sadece süt keçilerim var. Biraz da besili koyunum var. Keçilerin bir kısmını ve koyunlarında tamamını satacağım.” diye konuştu.
“Bir kilo süt bir kilo yem etmiyor, hayvancılık bitiyor” diyen Ali Kaplan, çocukluğundan beri hayvancılık yaptığı için zararda etse hayvan yetiştiriciliğine devam ettiğini ancak dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çekti.
“Hayvancılık bitiyor”
50 yıldır hayvancılık yaptığını belirten Kaplan, hayvancılığın artık kendilerine zarar olarak döndüğünü ifade ederek şunları söyledi:
“Kurbanlık fiyatının kilosu 35 TL olarak belirlendi, halkın arasında fiyat 40 TL olarak söyleniyor. Yem fiyatları yükseldi. Artık çok zorlanıyoruz ama küçükbaş hayvan alanlar kilosunu 35 liradan aldı ve yem fiyatları yükseldi, hayvan yetiştiricisi ne yapacak? Kimse para kazanamaz ve çoğu da artık hayvancılığı bırakır. Kurbanlıklarını alanlar işaretledi. Bize göre kurbanlık fiyatları iyi fakat müşteri için ise bir şey diyemeyiz. Çünkü artık herkes zarar ediyor. Düşük fiyat bizi kurtarmıyor.” (İLKHA)