• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Dinç’ten kentteki sağlık sorunlarına ilişkin rapor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentteki sağlık sorunlarını raporlaştırıp İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin’e teslim eden HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, Pandemi dolayısıyla devlet hastanelerinin yeteri kadar hasta alamadıklarından dolayı vatandaşların özel hastanelere mahkûm edildiğini kaydetti.

Sağlık sisteminin kendini güncellemesi gerektiğini vurgulayan Dinç, sağlık çalışanlara yönelik ek ödemeler, sorun veren MHRS randevu sistemi, diş polikliniklerinin yetersizliği, rehabilitasyon merkezleri, fizyoterapistlerin yaşadığı sorunlar, hastanelerdeki servislerin pasif duruma düşmesi, hastanelerdeki hijyen sorunu ve köylerdeki sağlık ocaklarının yetersizliğine dair dikkat çekici raporu kamuoyuyla da paylaştı.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Dinç’in, kentte yaşanan sağlık sorunları ve hastanelere dair İl Sağlık Müdürü Tekin’e sunduğu o rapor:

1) Devlet hastaneleri pandemi nedeniyle yeteri kadar hasta alamadıklarından dolayı halkımız özel hastanelere mahkûm edilmiş durumdadır. Halen özel hastanelere parası olan gidebiliyorken, parası olmayanlar ise gidemeyip çaresizce kaderine razı oluyor. Öte yandan pandemi sürecinde özel hastanelerin devlet hastanelerinden çok daha yoğun şekilde çalıştıkları bir gerçektir.  Tabi bu arada özel hastaneler servetlerine servet kattılar.

2) Pandeminin ilk döneminde ek ödemeler tavandan verildi. Sonraki süreçte bu ek ödemeler düştü. Doğal olarak personellerin verimli çalışmasını da engelledi. Hatta bazı hekimler devlet hastanelerinden istifa ederek Özel Hastanelerde çalışmak zorunda kaldılar.

3) Diyarbakır’da özel hastane ve diş polikliniklerinde ayda bir güncellenerek artırılan ücretler kontrol altına alınmalı, gerekli kontroller sıklaştırılmalıdır. 

“MHRS randevu sistemi üzerinden bağlantı kurulamıyor”

4) Halkımız arasında en can sıkıcı problemler arasında MHRS randevu sistemi ilk sıralarda yer almaktadır. Hastalar devlet hastanelerine gitmek için randevu almak istiyor fakat uzak ya da yakın olsun hiçbir şekilde randevu alamıyor. Muhatap olan sekreter, ‘istediğiniz randevu kaydı bulunmamaktadır’ demekten başka aydınlatıcı bir bilgi de vermiyor. Çoğu zaman da randevu almak bir yana MHRS ve ya 182 telefon hattı üzerinden irtibat bile kurulamıyor.

5) Diyarbakır’da sağlık alanında yaşanan en önemli problemlerden biri de, rehabilitasyon merkezlerine giden engelli bireylerin, her yıl çıkarmak zorunda oldukları raporlardır. Diyarbakır’da 200’e yakın rehabilitasyon merkezi var. Bunların da ortalama 100 hastası olduğunu varsayarak toplam 20 bin hasta, ortalama her birine günde 70 -80 hasta düşer ki bu başlı başına sistemi çökertmeye yetiyor.

 “Mevcut diş poliklinikleri talebi karşılamada yetersiz kalıyor”

6) Diyarbakır’daki mevcut diş poliklinikleri talebi karşılamada yetersiz kalıyor. Bu alanda gelişen teknolojiye ayak uydurulmalı,  çağın gerisinde kalan protez yerine implant uygulaması hayata geçirilerek en azından bazı kesimler için bu uygulama ücretsiz olmalıdır.

7) Sağlık sisteminin kendini güncellemesi gerekmektedir. Hastanelerdeki yoğunluğun ve başvuru sayılarının azaltılması için aile hekimliklerinin fonksiyonlarının artırılması; birinci, ikinci ve üçüncü basamak uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekir. Halkımız sağlık ocaklarını ilaç yazan yerler olarak görüyor. Bunun önüne geçmek için aile hekimliklerinde, fizyoterapistlerin, diyetisyenlerin, psikologların vb. branşlardaki doktorların istihdam edilmesi gerekmektedir ki bu uygulamanın hem halk sağlığı, hem ülke ekonomisi, hem de istihdam açısından elzem bir konu olduğunu düşünüyoruz. Böylece kronikleşmiş sağlık sorunlarının çözümüne bir nebze de olsa katkı sağlanmış olunacaktır. Bunun için Diyarbakır pilot şehir olabilir. Bu uygulama için de Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü gerekli adımları atmalıdır.

“Hastanelerdeki hijyen sorunundan dolayı her yıl onlarca hasta hayatını kaybediyor”

8) Pandemiden dolayı hastanelerdeki servislerin pasif duruma düşmesi, yatan hastaların olmaması hastane giderlerin gelirlerinden daha fazla olmasına sebep oldu. Bundan dolayı bazı hastaneler ödemelerini yapamadılar. Özel hastanelerdeki pandemi şartları devlet hastanelerinde de uygulansaydı bu sorun olmayacaktı.

9) Hatta devlet hastanelerinin servislerde yatışlar olmadığı için önceden alınan ilaçların da miadları geçti ve çöp oldular.

10) Pandemi nedeniyle hijyenin daha da önem kazandığı günümüzde, Devlet ve Üniversite hastanelerinde her yıl onlarca hastanın hastane mikrobu/enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybettiği bir gerçektir. Bunun önüne geçmek için tüm hastanelerin lavabo, WC, mutfak, merdiven, yangın merdiveni ve hasta odaları sık sık dezenfekte edilmeli, temizlik denetimleri sık sık yapılmalıdır.

11) Çarıklıda olan sağlık ocağının yetersiz olması ve saatlerce hastaların güneşte sırada beklemesi

İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin de, sağlık sorunlarının bir kısmını giderdiklerini diğer geri kalan kısmıyla da ilgileneceklerini belirterek HÜDA PAR heyetine bu anlamlı ziyaretlerinden ötürü teşekkür etti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir