• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çiftçilerden Hükümete, kuraklığa karşı "Acil Eylem Planı" çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, bu yıl bölgede yaşanan kuraklık ve çiftçilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntılarla ilgili Yazıhan Ziraat Odası Başkanlığında çiftçilerin katılımıyla bir basın açıklaması düzenledi.

Kılınç, yaşanan kuraklık nedeniyle pancar ekimi yapan çiftçilerin, bu yıl 3 kez pancar ekmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hâkim olan kuraklıktan en çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin etkilendiğini aktaran Kılınç, "Zannediliyor ki kuraklık sadece arpa ve buğdaya zarar verdi. Aslında kuraklık ilçelerimizin tamamında görüldü. Pancar üretiminde de ayçiçeği yetiştiriciliğinde de kuraklık yaşandı. Tüm ürünlerimizde zarar oldu. Pancar ekimi yapan çiftçilerimiz bu yıl 3 kez pancar ekimi yapmak zorunda kaldı. Çünkü attıkları tohumlar yağmur yağmadığından dolayı çıkmadı. Sulu tarım yapsak da bu pancarlar gövermedi." dedi.

 

"Barajlarda kapalı kart sisteminin uygulanması halinde yılda yüzde 60 tasarruf sağlanır"

Su zengini oldukları halde yokluk çektiklerini belirten Kılınç, "Sebebi kapalı kart sisteminin olmayışıdır.  Türkiye'de 6 baraj pilot bölge olarak tespit edildi. Bunlardan biri de ilçemizde bulunan Boztepe Recai Kutan Barajı'dır. Bu barajda önceki yıl yapılan uygulama eğer diğer barajlarda yapılmış olsaydı yılda yüzde 60 tasarruf sağlanmış olurdu. Yani yüzde 100 dolu olan barajımızın suyu bize yetmezken kart sistemine geçildiğinden dolayı yüzde 40 doluluk oranıyla bu yılı sorunsuz atlatacağız. Bundan dolayıdır ki sularımızın değerini bilmek zorundayız." dedi.

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç

"Çiftçilerimize alan bazlı destek verilmesi ve borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesini istiyoruz"

Malatya'da bir milyon 100 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını hatırlatan Kılınç, Hükümetin don ve kuraklıktan dolayı zarar gören üreticilere dekar başına 100 TL verileceğini ve borçların erteleneceğini açıkladığını anımsattı.

Kılınç, şöyle devam etti:

Malatya üreticisi olarak kayısı üretimi yapan çiftçilerimize alan bazlı destek verilmesini ve borçlarının bir yıl faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanın yaptığı açıklamadan bu yana Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçinin yakasına yapışmış faiz ile yapılandırma yapmak üzere çiftçiyi sıkıştırıyor. Hükümetimizden ve Bakanlığımızdan şunu istiyoruz; bir an önce Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine bir yazı göndersinler, verim alamayan üreticimizin yakasından düşsünler. Üreticimiz bu sene ürün alamadı, borçlarını ödeyemiyor. Şayet faizle yapılandırmaya gidilirse üretici üretimden düşer. Bu manada yetkililerden yardım bekliyoruz.

"Maliyetlerimiz iki katına çıktı, çiftçimiz icralık durumda"

Suyun kıymetinin bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Kılınç, "Dünya eski dünya değil, her şey değişti.  İklimsel değişiklikler, açık bir fabrika gibi üretim yapan çiftçilerimizin tüm ürünlerinde hasara yol açtı. Ne kayısıdan ne ayçiçeğinden ne de diğer ürünlerden geçmiş yıllarda almış olduğumuz ürünü alamıyoruz. Maliyetlerimiz iki katına çıktı, çiftçimiz icralık durumda, üreticimiz mağdur. Bu konuda üretimin devamı için acilen Tarım Bakanlığı'nın bir eylem planı hazırlamasını talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir