• DOLAR 34.348
  • EURO 37.485
  • ALTIN 3026.923
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyanın yüzde 85 kuru kayısı ihtiyacının karşılandığı Malatya'daki çiftçiler, yeni hasat sezonuna mutlu başladı. Dünyanın dört gözle hasadını beklediği Malatya kayısısının bir kısmı zirai dondan etkilense de TMO'nun geçen sene kayısı alımına başlamasıyla fiyatlarının yükselmesi çiftçileri sevindirdi.

Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde yapılan kayısı hasadını inceleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, İLKHA Muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Bu yılki mahsulün iyi olduğunu belirten Özcan, şu ana kadar Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa'nın değişik ülkeleri olmak üzere 35 ülkeye yaş kayısı ihracatının yapıldığına dikkat çekti.

 

"Bu yıl yaş kayısıdaki ihracat hedefimiz 20 bin ton"

Bu yıl 20 bin ton yaş kayısı ihracatı yapmayı hedeflediklerini söyleyen Özcan, kuru kayısı sezonunun da 1 Ağustos'tan itibaren başlayacağını kaydetti.

Özcan, bu yıl hem 100 bin ton ihracat rakamını koruyarak hem de ihracat gelirlerini 500 milyon dolara taşıyarak ülke ve Malatya ekonomisini kalkındırabilecek hamleleri gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.

İlk önce 650-700 rakımlı bölgelerde başlanan kayısı hasadının daha sonra bin 700 rakımlı bölgelere kadar hasadın yaklaşık 45 gün devam ettiğini kaydeden Özcan, yaş kayısı olarak ihraç edilen ürünün, daldan indirip fabrikalara intikal edildiğini, burada tüketicilerin ve marketlerin arzu ettiği şekilde ambalajlanarak soğuk hava zinciri ve termo kimya araçlarla marketlere aktarıldığını kaydetti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan

"Malatya 115 ülkeye yılda 100 bin ton kuru kayısı ihracatını gerçekleştiriyor"

Malatya'nın Merkez Battalgazi (Eski Malatya) ilçesinde kayısı hasadına başlandığını söyleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Kayısı bahçelerinde çalışmak için civar illerden gelen yaklaşık 40 bin kişiyi misafir ediyoruz. Dünyanın 115 ülkesine yılda 100 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştiren Malatya'da 2021 yılı hasat dönemi başladı. Hasatla birlikte yaş kayısı ihracatı da başlıyor. Gerek Ortadoğu gerek Uzakdoğu ve gerek Avrupa'nın değişik ülkelerine şu anda yaş kayısı ihracatı başlamış durumda. Şu anda 700 rakımlı yerlerde hasat yapılıyor sırasıyla bin 700 rakımlı yerlere kadar 45 gün boyunca hasat devam edecek. Hasat dönemi boyunca Malatya'dan dünyanın dört bir yanına yaş kayısı ihracatı devam edecek. Hasat edilen ürün bir yandan yaş kayısı olarak ihracat edilirken, bir yandan da gün kurusu ve kükürtleme yöntemiyle kuru kayısı hazırlığı yapılıyor. 1 Ağustos itibariyle de inşallah kuru kayısı sezonunu başlatmış olacağız." diye belirtti. 

"Malatya tarımda hem bölge hem de ülke ekonomisi açısından önemli bir şehir"

Özcan, "Bu yıl ihracat açısından hem Malatya hem ülkemiz açısından çok önemli bir yıl oldu. Bir taraftan ihracat rakamlarımızı bir taraftan da ihracat gelirlerimizi artırdık. Malatya hem bölge hem de ülke ekonomisi açısından gerçekten tarımda önemli bir şehir oldu. Kayısı da her yıl çıtayı yükselterek hem ülke ekonomisine hem de Malatya ekonomisine ciddi anlamda döviz getiren bir il oldu. 2020 yılı itibariyle kayısı ile ilgili yapılan yatırımlar yüz güldürüyor. Bir taraftan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk hayata geçirilirken bir taraftan da Toprak Mahsulleri Ofisinin ürün alımıyla çok önemli bir yere geldik. Sayın Cumhurbaşkanımıza kayısıyla ilgili açıkladığı destek ve verdiği kararlardan dolayı ve yatırımların hayata geçirilmesinden dolayı tüm üreticilerimiz adına teşekkür ediyoruz." dedi.

"İklimsel değişikliklerden dolayı rekoltede kısmen bir gerileme"

Bu yılki ürünün çok kaliteli olduğuna dikkat çeken Özcan, şöyle devam etti:

"Son 3 yıldır iklimsel değişikliklerden dolayı rekoltede kısmen bir gerileme söz konusu ama bu yıl ihracatımızı karşılayacak kadar bir ürün toplamayı umut ediyoruz. Bir taraftan da yaş kayısı ihracatını da kuru kayısıyla paralel olarak artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Geçen yıl 1 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 84 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yılın ihracat ve gelirlerini karşılaştırdığımız zaman şu anda 2020 yılının ihracat rakamları ve gelirlerinin önünde gidiyoruz. 2020 yılına göre şu ana kadar ihracatta yaklaşık 30 milyon dolar bir gelir elde etmişiz. Tabi 2021-2022 yılı içerisinde de 100 bin ton kayısı ihracatıyla beraber 500 milyon dolar gelir hedefinden vazgeçmiş değiliz. Özellikle bu yıl hem 100 bin ton ihracat rakamlarımızı koruyarak hem de ihracat gelirlerimizi 500 milyon dolara taşıyarak, Türkiye'nin kuru meyve grubunda hem ihracat şampiyonu olabilmek hem de ülke ve Malatya ekonomisini kalkındırabilecek hamleleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz." diye kaydetti.

"İnşallah bu yıl yaş kayısıda 20 bin ton ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz"

Uzakdoğu ülkelerine kargo uçağıyla yaş kuru kayısı ihracatının devam ettiğini kaydeden Özcan, "Avrupa ülkelerine ve başta en önemli alıcılarımızdan olan Almanya'ya ihracat devam ediyor. Rusya'ya da yaş kuru kayısı ihracatımız başladı ve çok hummalı bir şekilde devam ediyor. Şu anda dünyanın her bölgesine yaş kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Şu an 35 ülkeye yaş kayısı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Tabi ihracat devam ettikçe ülke sayısı da artıyor. İnşallah bu yıl da özellikle yaş kayısıda 20 bin ton ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu 20 bin ton ihracatla beraber geçen yıl ihracat ortalamalarımızın en az bir dolar üzerinden bir gelir hedefliyoruz." dedi.

Özcan, son olarak sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir beslenme için mutlaka günde 5 adet kayısı tüketme çağrısında bulundu.

Faik Almendi

"Bu seneki ürün geçen seneye göre daha iyi"

Kayısı ürünün bu sene bereketli olduğunu belirten çiftçi Faik Almendi, "Şu an yeni çıkan mahsulü topluyoruz. Tabi meşakkatli ve zor bir iş ama ürünün güzelliği kalitesi ve fiyatının da masrafların üzerinde olması yüzleri güldürüyor. Çok şükür bu seneki ürün geçen seneye göre daha verimli." dedi.

Toplanan mahsulün yapılış aşamalarını da anlatan Almendi, "Bulunduğumuz bahçemizde yaklaşık 300 adet kayısı ağacımız var. Kayısı ağaçtan silkelendikten kasalara konulup arabaya yüklenerek serim yerine götürülüyor. Gün kurusu olduğu gibi güneşe seriliyor, kükürtlü dediğimiz çeşit ise bir gün islimde bekletilerek ertesi gün güneşin altına seriliyor. Havanın sıcaklığına göre 3-4 gün bekletildikten sonra çekirdekleri çıkartılıp patik yapılıyor. Daha sonra tekrar güneşe bırakılıp yemeğe hazır hale getiriliyor." dedi.

"Kayısı ticaretinden milyonlarca insan ekmek yiyor"

Bu yılki ürünün seyrek ama daha kaliteli olduğuna vurgu yapan Almendi, "Buna bir emek veriyor, masrafı da çok… ama fiyatların yüksek olması yüzleri güldürüyor. Sağolsun Ticaret Borsası Başkanımız Ramazan Özcan, kayısının tanıtımını çok iyi yapıyor ve yurt dışına ihraç edilmesini sağlıyor. Bundan milyonlarca insan ekmek yiyor. Buda Malatya'nın altını..." diye konuştu.

Kübra Bayır

"Hem okul okuyorum hem de kayısı toplayarak aile bütçesine katkı sunuyorum"

Üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen işçilerden Kübra Bayır hem okul okuduğunu hem de aile bütçesine katkı sunmak için yazın kayısı toplayama geldiğini belirtti.

Kayısı işinin zor ve zahmetli olduğunu belirten Bayır, kimseye muhtaç olmamak için alın teriyle çalıştıklarını söyledi.

Ailesiyle birlikte Şanlıurfa'dan Malatya'ya kayısı toplayama geldiklerini söyleyen Bayır, "Üniversite öğrencisiyim. Matematik bölümü 2'nci sınıf öğrencisiyim. 5 yıldır ailemle birlikte geçimizi sağlamak ve babama destek olmak için çalışmaya geliyoruz. Kışın okul okuyoruz, yazın da çalışmaya geliyoruz. Tabii yoruluyoruz, zahmetli bir ama başkalarına muhtaç olmamak için alın terimizle çalışıyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız