Yerli aşının ismi belli oldu: Turkovac ne demek? Yerli aşı ne zaman kullanılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının ismi Turkovac olarak açıkladı. Peki yerli aşı Turkovac ne demek? Turkovac ne işe yarar? ve Yerli aşı ne zaman kullanılacak? Detaylar haberimizde…
HABER MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli koronavirüs aşının ismini açıkladı. Buna göre yerli aşının ismi Turkovac oldu. . Peki yerli aşı Turkovac ne demek? Turkovac ne işe yarar? ve Yerli aşı ne zaman kullanılacak? İşte detaylar…
Yerli Kovid-19 aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevrim içi katılımıyla 22 Haziran’da Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, "Üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen bu aşımızla birlikte Türkiye artık bu hususa yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır. Birkaç hafta içerisinde ülkemizdeki 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız." Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli Kovid-19 aşısının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı.
TURKOVAC NE DEMEK?
Türkiye’nin koronavirüs salgını için geliştirdiği yerli aşının adı Turkovac olarak açıklandı. Turkovac aşısı Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Kayseri Erciyes Üniversitesi iş birliği ile geliştirildi. 22 Haziran’da Faz 3 çalışmalarına başlanan aşı, gönüllüler üzerinde deneniyor. Yerli Koronavirüs aşısı Turkovac, tıpkı Çin aşısı Sinovac gibi inaktif aşı olarak kategorize ediliyor.
TURKOVAC NE İŞE YARAR?
Turkovac aşısı inaktif özellikte geliştirildi. Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen yerli aşı, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeriyor. İnaktif aşılar, hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi kısadır.
YERLİ AŞI NE ZAMAN KULLANILACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Turkovac aşısının kullanım tarihi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kendi aşımızı kullanmada son dönemece girmiş olduk. İnşallah öngörülen sürede Faz 3 çalışmalarını bitirmiş oluruz” dedi. Faz 3 çalışmalarının ise yaklaşık 4 ay sürmesi bekleniyor. Buna göre yerli aşının yıl sonuna kadar kullanımına izin verilmesi düşünülüyor.