• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Halk “normalleşme” sürecinin başlamasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünya genelinde yaklaşık 4 milyon Türkiye’de ise yaklaşık olarak 50 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 salgınının bir an önce bitmesi ve normalleşmeye dönülmesi bekleniyor.

İlk olarak 2019 yılının aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, 200’den fazla ülkeye yayılan Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde milyonlarca insan hayatını kaybetti.

 

Salgın nedeniyle Türkiye’de dün itibariyle 63 kişi hayatını kaybederken dünya genelinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 5 milyonu buldu. Türkiye’de alınan kısıtlama kararlarıyla vaka sayılarında büyük bir düşüş yaşanırken hastalığı atlatanların sayısı ise 5 milyon 228 bin 419 kişi oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla 1 Haziran’dan itibaren kademeli normalleşme dönemine girildi. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında bugün toplandı.

Kabine Toplantısı sonrası açıklanacak yeni kararlar ise tüm Türkiye tarafından heyecanla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanan kabinenin öncelikli gündem maddesi yeni normalleşme planı olacak.

Kabine toplantısında, Covid-19 salgınıyla mücadele, “kademeli normalleşme” ve aşılama süreci ele alınacak. Pazar günleri süren kısıtlamanın kaldırılması ve hafta içi kısıtlama saatinin ileriye alınması toplantının gündem maddelerinden olacak.

Kısıtlamalar nedeniyle ekonomik ve psikolojik başta olmak üzere sıkıntılar yaşayan halk, salgından bir an önce kurtulmayı beklerken normalleşmeyi de özlediklerini dile getirdiler.

Gaziantep’te birçok alışkanlığın salgını süreci ile değiştiğine dikkat çeken halk, sağlıklı bir şekilde eski günlere özlem duyduklarının altını çizdi.

“Devletimiz binlerce insan öldükten sonra tedbir aldı”

Türkiye’de normalleşme sürecine çok geç kalındığını belirten Kerem Akboğa, “Virüsün çıktığı ülke olan Çin’in Wuhan kentinde şu anda festival düzenleniyor. Salgını yönetemeyen ve normalleşemeyi başlatamayan biziz. Onlar tedbir alarak salgını atlattı. Biz de yaklaşık 20 gün tam kapandık, ilk başta yapacağımızı en sonda yaptığımız için şu anda belasını çekiyoruz. Dünya her türlü önlemi alırken biz ‘birileri bedava aşı verir mi?’ diye bekledik. O da olmayınca memleket ülkemiz bu hale geldi. Bizim devletimiz binlerce insan öldükten sonra tedbir aldı.” dedi.

“Uzaktan eğitim yüz yüze eğitim gibi olmuyor”

Salgın sürecinde eğitimden geri kaldığı için normalleşme sürecinin bir an önce başlaması gerektiğini belirten üniversite öğrencisi Gülay Deveci de, “Gereğince kurallara uymadığımız müddetçe vakalar artıyor. Öğrenciyim ama pandemiden dolayı eğitim göremedim, eğitimden geri kaldım. Eğitim hayatımı tamamlayamıyorum. Uzaktan eğitim aldım ama uzaktan eğitim yüz yüze eğitim gibi olmadı. Bundan dolayı inşallah bu süreç düzelir ve bizde normal hayatımıza döneriz.” diye konuştu.

“Hastalık abartıldığı için süreç bu noktaya geldi”

Eşi Covid-19 hastalığına yakalanmasına rağmen salgın sürecinin abartıldığını savunan Burhan Güngör ise şunları söyledi:

“Normalleşme süreci artık başlamalıdır. Çünkü ilk günden beri bu hastalık bir grip salgını gibiydi, biraz da abartıldığı için süreç bu noktaya geldi. Tabi ki herkes maskesini takmalıdır, hijyene dikkat etmelidir ve kurallara uymalıdır. Fakat insanları çok sıktığımızda maalesef bunun olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz. Çünkü psikolojik olarak toplumun kendini toparlanması bile uzun bir süreyi bulacaktır. O yüzden bu sürecin en kısa zamanda bitmesini istiyorum.”

“Çocuklar eğitimden geri kaldı”

Salgın sürecinin bazı kişiler için iyi bazı kişiler için de kötü geçtiğini özellikle işçiler açısından çok zor bir süreç olduğuna dikkat çeken Süleyman Mızrak da, “Bu süreçte en çok işçiler mağdur oldu. Ama firma sahipleri bu süreçte mağdur olmadı. Şu anda işçinin evinde ne var ne yok kimse bilmiyor. İşçi aç mı susuz mu kimse bilmiyor. İşçiye destek yok ama firma sahibine destek var. İşçiyi düşünen yok. Salgından dolayı ben rahatım. Maskeyi de vatandaşlar için takıyorum. Normalde maske takmıyorum. Allah ne dilemişse o olur. Demek ki biz hak etmişiz ki bu musibet başımıza geldi. Zaten kısıtlamaları artık dinleyen yok. Pazar günü herkes sokakta ve kapanma olmasa daha iyidir. Çünkü insanlar evden kalmaktan bıktı. Çocuklar eğitimden geri kaldı. Çocuklar perişan oldu.” ifadelerini kullandı.

“Eğitim aksamamalıdır”

Salgın sürecinin öğrenciler için çok sıkıntılı geçtiğini ifade eden üniversite öğrencisi Cuma Sertkaya da şöyle konuştu:

“Okula gidemedik, derslerimiz hep çevrimiçi oldu. Bu süreçte eğitimden geri kaldık. Gerekli eğitimi alamadık. Eksik derslerimiz oldu, gereken dersleri yapamadık. Şu anda AVM’lerde bir normalleşme başladı. Ama ben gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bence eğitimin normalleşmesi lazım. Çünkü ülkemizin geleceği eğitime bağlıdır. Eğitim aksamamalıdır. Uzaktan eğitimde gereken dersi alamadık.”

“Halka yapılan yardımları yeterli bulmuyorum”

Normalleşmeye artık ihtiyaç olduğunu ifade eden Birkan Kıymetli ise, “Pandemi sürecini genel olarak olumsuz değerlendiriyorum. Okuldan geri kaldık. Halka yapılan yardımları yeterli bulmuyorum. Artık normalleşme süreci başlamalıdır. Çünkü bu süreç artık ekonomiyi de çok olumsuz yönde etkiliyor. İnsanlar bu süreçten olumsuz etkileniyor. Bazı firmalarda bu durumdan faydalanıyor. Az personel çalıştırıyor ama çok iş yaptırıyor. Artık bu durumun bir an önce düzelmesini istiyoruz. Ekonomi olarak bu süreçten olumsuz etkilendi. Normalleşme süreci başlarsa ekonomide de düzelme olur. Haliyle halkın refah durumu da düzelecektir.” şeklinde konuştu.

“Normalleşme süreci artık başlamalıdır”

Salgın sürecinden olumsuz etkilendiklerini belirten Mehmet Altınbaş, özellikle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarından artık bunaldıklarını ifade ederek, “Bunaldığım için yeğenimle gezmeye çıktım. Pandemi nedeniyle çok sıkıntı yaşadık. Maskeden artık kurtulmak istiyoruz. Bu süreçte çocuklarımız işsiz kaldı. Pandemi nedeniyle çocuklarımız iş bulamıyor. Çocuklarımızı okuttuk ama işsiz kaldılar. Herkes perişan oldu. Normalleşme süreci artık başlamalıdır. Allah’tan ümit kesilmez. Ama tedbirimizi de elden bırakmayalım.” dedi.

“İnşallah maskeden en kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyorum”

Türkiye’nin salgın sürecini çok iyi yönettiğini belirten normalleşme sürecinin başlaması gerektiğini Cemil Ersöz de, “Halkın devletin uyguladığı kurallara iyi uyduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı da Türkiye’nin bu süreci iyi yönettiğini düşünüyorum. Pandemi sürecinde Avrupa perişan oldu. Fakat Türkiye gayet iyi durumda. Devletimiz bu süreci iyi yönetti. Aşılanmalarda hızlandı. Normalleşemeye de adım adım geçildi. Umuyorum ilerleyen günlerde inşallah tekrar o özlediğimiz günlere döneceğiz. Çünkü maskelerden artık sıkıldık. İnşallah maskeden en kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

Bu sürecin en çok işçileri mağdur ettiğini belirten Ali Muhammed, toplumda normalleşme konusunda büyük bir beklenti olduğunu, normalleşme sürecinin artık başlaması gerektiğini ve maskelerden artık kurtulmak istediklerini ifade etti.

Halkın artık kısıtlamalardan ve maskeden sıkıldığını belirten Atilla Bozkuş, salgın sürecinin hayatı çok olumsuz etkilediğini belirterek normalleşme sürecinin artık başlaması ve hafta sonları da kısıtlamanın uygulanmaması gerektiğini söyledi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir