Türkiye`nin vizyonu, özgür Filistin
İstanbul Kongre Merkezi`nde gerçekleştirilen Değişim Liderleri Zirvesi`nde konuşan Davutoğlu, Ortadoğu`daki değişim ve Türkiye`nin vizyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye`nin Yeni Rolü ve Bölgesindeki Etkileri başlıklı oturuma katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, buradaki konuşmasının ardından yöneltilen bir soruya cevaben, değişen dünyada Türkiye`nin vizyonunu değerlendirdi.
Ortadoğu`daki değişim için en önemli şeyin "karşılıklı saygı" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Biz bu değişimin aktörlerinden kendimizi üstün gömüyoruz. O aktörlerden biri olarak görüyoruz. Tahrir Meydanı`ndaki sıradan bir genç tarihi şekillendirmeye ve o anlamda saygı görmeye layık olma anlamında bizimle eşittir. Bir bakan olarak benimle eşittir. Çünkü o gencin kaderiyle bizim politikalarımız arasında biz bir uyum sağlayamasak zaten bölgede yeni bir düzen işaretini bulamayız." dedi.
Türkiye olarak 100 senelik muhasebe yaptıklarını ve önümüzdeki yüzyıla hazırlık için geri kalan yüzyılın muhasebesini iyi yapmak gerektiğini belirten Davutoğlu, "Bölge ile bütünleşeceğiz." ifadesini kullandı.
ZİHNİNDE DÜZEN RESMİ OLMAYANLAR DEĞİŞİME ÖNCÜLÜK EDEMEZ
Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir anda bir düzen kurulacak demiyorum. Ama zihninde bir düzen resmi olmayanların değişime öncülük yapamayacaklarını söylüyorum. Kaostan medet umanların, çatışmalardan güç çıkarabileceklerini umut edenlerin ya da statükoyu korumaya çalışanların o değişimi pozitif anlamda yönetme şansları yok. Bizim zihnimizde bir resim var. Biz Ortadoğu`da Balkanlarda sınırların kalkmasını istiyoruz. Anlamsızlaşmasını istiyoruz. Tarihte olduğu gibi bu halkların bir arada yaşamasını istiyoruz. Birbirine düşmanca yaşamasını değil kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Daha Tunus`ta Mısır`da bu değişim başlamadan biz vizeleri kaldırma kararı aldık. Bütün bölge ülkeleriyle kaldırdık."
ÖZGÜR FİLİSTİN VURGUSU
Davutoğlu, Türkiye`nin vizyonunu da şöyle açıkladı: "Bir Türk Suriye`den Ürdün`den özgür Filistin`den Mısır`dan Tunus`tan Libya`dan geçerek Cezayir`e kadar gitsin. Aynı Türk arabaya bindiğinde kardeş Balkan coğrafyasından Batı Trakya`dan Macaristan`dan mutlaka Saraybosna`dan geçerek Londra`ya ulaşsın. Aynı Türk arabaya bindiğinde bu sefer Bakü`den Astana`dan Almatı`dan mübarek Buhara`dan Semerkand`dan geçerek Pekin`e kadar gitsin. Bizim vizyonumuz bu."
Bu vizyonun harekete geçirmek için Türkiye`nin bu değişimi yönetmek durumunda olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Türkiye`yi kendi coğrafyasına hapsetmek ya da Türkiye`nin etrafına duvar örmek isteyenlere karşı bizim vizyonumuz; Türkiye`nin liderliğinde bütün bu coğrafyayı bütünleştirmek." ifadelerini kullandı.