• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Akıllı şehirler İstanbul’da masaya yatırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

“Akıllı Şebekeler ve Akıllı Şehirler Konsepti”ni ele alan Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Akıllı Şehirler Kongre ve Fuarı ICSG 2021, Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneğinin katkıları ile bu yıl sekizinci kez düzenlendi. Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, akıllı şehirlerin insanların hayatını kolaylaştırması gerektiğini söyledi.

“5G VE ÖTESİ HABERLEŞME ALTYAPILARINI YERLİ VE MİLLİ İMKÂNLARLA ÜRETECEĞİZ”

Bir şehrin akıllı hale gelme sürecinde en önemli konunun “nesnelerin interneti” olduğunu ifade eden Sayan, “Bakanlık olarak, BTK ve diğer paydaşlarımızla birlikte, 5G ve ötesi haberleşme altyapılarının yerli ve milli imkânlar ile üretilmesi konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Milli Teknoloji Hamlesinin bir yansıması olarak sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimiz ve üretici firmalarımızla uçtan uca yerli ve milli 5G çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmaların somut sonuçlarını almaktan memnuniyet duyuyoruz. 5G yeni radyo, çekirdek şebeke, Şebeke Yönetim Sistemi, Radyolink gibi ürünlerin Ar-Ge süreçleri ve prototipleri hazırlandı.  Proje kapsamında geliştirilen prototiplerin de gösteriminin yapılacağı toplantımızı 23 Haziran’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Esasında bu etkinliği Mayıs ayı içerisinde planlamıştık, ancak pandemiyle mücadele tedbirleri kapsamında yaklaşık 1 ay ertelemek durumunda kaldık. İnşallah, 23 Haziran’da proje kapsamında geliştirilen ürünlerimizi kamuoyu ile paylaşmış olacağız.  Çalışmalar neticesinde, uçtan uca güvenlik mekanizması bilenen ve kontrol edilebilen yerli ve milli ürünleri kullanarak 5G şebekelerimizi devreye alıyor olacağız” bilgisini paylaştı.

“TÜRKİYE AKILLI ŞEHİRLER KONUSUNDA ÖNDE GELEN ÜLKELERDEN”

Sayan, “Türkiye akıllı şehirler konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Akıllı şehir uygulamalarının ortak amacı, daha az maliyetli, daha verimli, daha etkili, çevreci hizmetler sunabilmektir. Akıllı şehir çalışmalarıyla insanların hayat kalitelerini ne kadar yükseltebilir, ne kadar kolaylaştırabilirsek bu işi sahiplenme düzeyini de o derece yüksek tutabiliriz. Bizler, bilginin önemine, ortak aklın sağlayacağı faydalara, istişarenin önemine ve tüm paydaşlarımızın sahiplenmesi ile ancak ortak hedeflere ulaşılabileceğine inanmaktayız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

KARAGÖZOĞLU: AKILLI ŞEHİRLER İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da 5G’nin akıllı şebeke ve şehirlere etkisi üzerine konuştu. Klasik şehircilik anlayışı ile şehirlerin yönetimi için yeni yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karagözoğlu, “Teknolojiyi şehirlerin yönetiminde de etkin bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu da son zamanlarda özellikle “akıllı şehir” olarak ifade ettiğimiz teknolojik ve yenilikçi çözümlerinin önemini gözler önünde seriliyor. Şehir yaşamını kolaylaştıran, vatandaşın isteklerini,  mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problemin önceliklerini objektif kriterler ile belirleyen, halkın da çözümün bir parçası olması gayesi ile kurulan akıllı şehirler, yaşayanların sosyal statülerini yükseltip, hayatlarının kolaylaşmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

FAYDALARI

Karagözoğlu, “Yapılan araştırmalara göre,  yalnızca araç trafiğinin ve elektrik şebekelerinin yönetimine uygulanan akıllı şehir çözümleri, enerji kullanımı, trafik sıkışıklığı ve yakıt maliyetlerindeki düşüşler nedeniyle 160 milyar dolar fayda ve tasarruf sağlayabiliyor.  Yine yapılan araştırmalara göre, akıllı ulaşım sistemleri ile trafikte geçen zaman%29 oranında, trafikte ortalama durma süresi %56 oranında azaltılabilmekte; acil durumlara müdahale hızı %50 oranında artış gösterirken ve acil durum müdahale için gerekli toplam süre  %40 oranında azaltılabiliyor” bilgisini de paylaştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir