• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Samanın stoklandığı iddiası kurbanlıklarda hareketliliği düşürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'nin önemli hayvan satış merkezlerinden olan Ağrı Hayvan Borsası'nda satışlarda durağanganlık yaşanıyor.

Bu yıl yağışların az olmas ve yaşanan kuraklık nedeniyle besiciler yeteri samanın olmadığını belirtti.

 

Yaşanan kuraklık ve samanın azlığını fırsata çevirmeye çalışan stokçulardan dolayı Ağrı Hayvan Borsası, Kurban Bayramı öncesi sakin günlerini geçiriyor.

İLKHA'ya konuşan besiciler, samanların stoklanması nedeniyle büyükbaş hayvan fiyatlarında yaklaşık bin TL, küçükbaş hayvan fiyatlarında ise 500 TL'lik düşüş yaşandığını söyledi.

Besici ve aynı zamanda kasap olan Rıdvan Yıldız, Kurban Bayramı öncesi hayvan fiyatları ile ilgili şunları söyledi:

Saman piyasasından dolayı hayvan alım satımı şu an durgun. Hayvan fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Büyükbaş ile küçükbaş hayvanların fiyatlarında farklılıklar var. Büyükbaş hayvan fiyatları 8 bin TL ila 18 bin TL arasında değişiyor. Küçükbaş hayvanlar ise bin 200 TL ile bin 800 TL arasında değişiyor fiyatları.

Her yıl, Kurban Bayramı öncesi il dışından çok sayıda alıcının Ağrı Hayvan Borsası'na gelerek hayvan alımı yaptığını belirten besici Orhan Kaya, bu yıl il dışından alıcıların gelmediğini bu durumunda sıkıntılar doğurabileceğini kaydetti.

Kaya, "Kurban Bayramı öncesi piyasa durgun, hayvanlarımızı satamıyoruz. Hayvan alımı için her yıl başka illerden Ağrı'ya vatandaşlar gelirdi, bu yıl ise maalesef yok. Bu durum sıkıntılar doğurabilir. Hayvanlarımızın çiftinden 500-600 TL düşüş var şu an. 2 bin 500 TL'ye sattığımız küçükbaş hayvanlarımız şimdi 2 bin TL'ye satamıyoruz. Şu an bu durumun sebebi saman fiyatları ve yaşanan kuraklık. Saman fiyatları tonu şimdilik bin 200 TL." ifadelerini kullandı.

"Irak'a hayvan satışımız devam ederse olumlu gelişmeler yaşanır"

"Ekinlerde kuraklık yaşandığından dolayı hayvan piyasası iyi değil." diyen Mehmet Aydın ise, "Benim satın aldığım danalar 10 bin 500 TL idi şimdi 10 bin TL. Besici bin TL yayla için vermiş, kış mevsiminde hayvanı beslemiş ama şimdi çiftinde 2 bin TL zarar ediyor. Irak'a hayvan satışımız devam ederse olumlu gelişmeler yaşanır, eğer satış yasaklanırsa piyasalarda ciddi olumsuzluklar yaşanacak." şeklinde konuştu.

"Saman stokçuları ciddi manada mağduriyetleri oluşturuyor"

Saman fiyatı ile birlikte yem fiyatlarında da yükselişin olduğuna dikkat çeken diğer bir besici Cemal Tulumtaş, "Saman noktasında yaşanan kuraklık ve yem fiyatlarında yaşanan artış hayvan piyasasını olumsuz etkilemekte. 50 kilogramlık bir torba yem şu an 150 TL'ye satılıyor. Bu fiyat çok yüksek, besi hayvancılığı yapanlara bu fiyat çok ağır geliyor. Bakanlığın bu duruma el atması lazım. Ayrıca saman stokçuları ciddi manada mağduriyetleri oluşturuyor. Stokçular samanı satmıyor şu an, yükselen fiyatlardan dolayı ise köylüler samanı yüksek fiyata almak zorunda kalıyor. Bundan dolayı da besiciler satacakları hayvanlarından zarar etmiş oluyorlar. Samanın kilosu 1.20-30 kuruştur. Ne olacağını bilemediğimiz için kış mevsimine girdiğimizde kilogram fiyatı 2 TL ile 2,5 TL'ye çıkma ihtimali var. Ayrıca yem fiyatlarında da artış olacak, bu durumlardan dolayı çiftçi zor günler yaşıyor." dedi.

"Ucuz samanı getirip stokluyorlar"

Hayvan piyasasında olumlu gelişmelerin olabilmesi için Devletin saman ithalini yapması gerektiğine işaret eden Osman Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu an büyükbaş hayvan fiyatlarında bin TL, küçükbaş hayvan fiyatlarında ise 500 TL düşmüş durumda. Hayvan piyasası hareketli değil, düşüş var. Bu yıl ekin yok, yağmur yağmadı, insanlar bayağı mağdur. Şu an çok sayıda fırsatçı var samanda. Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden uyguna samanı getirip bunu stoklayanların sayısı çok fazla. Bunun önüne geçebilmek için Devlet saman ithali yapması ya da çiftçiye destek vermesi lazım ki hayvancılık piyasası devam edebilsin yoksa hayvancılık durur, yani çiftçi mağdur olur. Türkiye'nin hayvanlık merkezi Ağrı'dır, buradan Türkiye'nin her noktasına hayvan sevkiyatı yapılıyor. Ağrı'da yaklaşık 7 ay kış mevsimi yaşanıyor ve bu süreçte beslenen hayvan için saman, yem lazım.

Hakkı Aras ise, "Hayvanlarımızı beslemekte zorlanıyoruz, satışlarımızda zarar yaşıyoruz. Şu an hayvanlarımın çiftçi yaklaşık bir ton 500 kilogram geliyor. Ve kurbanlık için tanesine 27 bin 500 TL istiyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir