Koronavirüs 3. doz aşı gerekli mi? Uzman isimden çarpıcı yorum!
Moleküler biyoloji ve bağışıklık sistemi uzmanı Doktor Korcan Ayata, Twitter hesabından Kovid 19 aşısı ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Ayata, 3. Doz aşının farklı hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.
DOĞRUHABER
Koronavirüs hastalığı çıktığı günden beri tartışmalara neden oluyor. Hastalığın çıkış yerinden alınan tedbirlere ve nihayetinde Kovid-19 aşısı büyük tartışmaları da beraberinde getiriyor. Moleküler biyoloji ve bağışıklık sistemi uzmanı Dr. Korcan Ayata, Twitter hesabı üzerinden Kovid-19 aşısının 3.dozu ile ilgili çarpıcı yorumlarda bulundu.
“TOPLUMA YALAN SÖYLENİYOR”
“Bu üçüncü doz nereden çıktı? Hastalıktan sonraki aşılar, 1-2 doz normal aşıdan sonraki ek dozlar gerekli mi?” diye soran Ayata, “Zaten erken ve kısıtlı sonuçlarla alınmış “acil kullanım” izni, gerçek bir onaymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Alenen topluma yalan söyleniyor. 3. doz olayını da aynı ekip çıkardı. 3. doz ne demek? %95 etkin olduğu söylemen aşının önerilen 2 dozu yeterli değil demek. Bu aşıların süper koruyuculuğu olduğunu söyleyip herkese her şart altında önerip, 2. dozun yeterli olmadığını söyleyenlerin aynı kişiler olması ilginç.” İfadelerini kullandı.
“TOPLUMU NEREYE İTTİKLERİNİ GÖRECEKSİNİZ”
Aşı şirketlerinin aşılarını satmak için oyun oynadığını belirten Ayata, “Aşısını satmak isteyen üreticinin bunu söylemesini gayet normal karşılıyorum, burada sorun yok. Şirket bize dürüst davranıyor, çalışmaların devam ettiğini, bilinmeyen sorunlar olabileceği konusunda bizi uyarıyor, bilgilendiriyor. Peki, 2 dozun yetersiz olduğu ve 3. dozla korumanın artacağını gösteren bilimsel bir veri var mı? Yok! Teorik olarak doğru mu? Evet, ne kadar doz, o kadar antikor. Peki, en son difteri-tetanos-kızamık vs aşılarından sonra çok vakit geçti, niye onları tekrar olmamız söylenmiyor? Çünkü artık öğrendik: Varsa yoksa Covid. Diğer aşılar zaten mRNA bile değil, uğraşmaya değmez! Hadi bunu da yedik! Şimdi öyle bir yere geldim ki söyleyeceğim şeyleri duyunca, bu ekstra dozcuların toplumu nereye ittiklerini göreceksiniz.”
“DİĞER BULAŞICI HASTALIKLARA KARŞI SAVUNMASIZ OLURUZ”
Dr. Korcan Ayata, paylaşımlarına şöyle devam etti: “Meslek hayatımda aynı aşıyı 3-4-5 kez yaptığım oldu. Tabi bunu sadece farelere yaptım. Amaç hayvanlara mümkün olduğu kadar fazla antikor ürettirmekti. Buna hiperimmünizasyon diyoruz. Takdir edersiniz ki kanın belirli bir antikor taşıma kapasitesi var. Tekrar tekrar koronavirüse karşı aşı olursak, kanımızı koronavirüs antikorlarıyla doldururuz. Arada virüsle de karşılaşırsak bu miktar daha da artar ve çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu süreçte başka patojenlere karşı antikorlarımız azalır, hatta yok olabilir. Covid’e karşı süper korunup, diğer tüm bulaşıcı hastalıklara çok daha yatkın hale geldiğimiz bir durum. Sonra pandemilerden pandemi beğeniriz. Her soğuk algınlığı sezonunda, SarsCoV2 PCR negatif zatürre hastaları olur, o zaman “grip gibi basit” bir hastalığın gerçeği görülür.”
“BİR DOZ DA BUNDAN YAPTIRAYIM FALAN ÇOK ZEKİCE DEĞİLMİŞ”
Sağlıklı beslenenlerin hastalığı daha hafif atlattığını belirten Ayata, “Maske-Mesafe-Hijyen konseptine en güçlü kalem olan AŞI eklendi. 1,5 yıldır arka planda kalan D vitamini, sağlıklı beslenme ve yaşam koşullarını iyileştirme hala göz ardı ediliyor. Kendine iyi bakanlar aşıdan daha çok faydalanıyor, hastalığı daha hafif atlatıyor. Yani neymiş, öyle 6 ayda, 9 ayda bir rapel yaptırayım, kışa girmeden bir daha yaptırayım, o aşı yeterince korumuyor. Bir doz da bundan yaptırayım falan çok zekice değilmiş.” dedi.
KORCAN AYATA KİMDİR?
Dr. Korcan Ayata, 1971'de Ankara'da doğdu. 1990'da St. Joseph lisesinden mezun oldu. 1994'te Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji bölümünü bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi Deniz Biyolojisi ve aquakültür mühendisliğinden mezun oldu. Münih Ludwig Maximillian Üniversitesi'nde biyoloji ve nöro immünoloji dalında doktora yaptı. Ardından Almanya Max Planck Enstitüsü'nde nörobiyoloji dalında doktorasını tamamladı. Daha sonra Freiburg Üniversitesi Tıp Merkezinde romatoloji ve bağışıklık hastalıkları üzerinde araştırma asistanlığı ve devamında aynı merkezde zaatürre bölümünde araştırmacı olarak çalıştı. Halen İsviçre Basel Üniversitesi'nde araştırmacı olarak bağışıklık ve benzeri konularda çalışmalarını yürütmektedir.