Hindistan ilk insanlı uzay uçuşunu 2023'te yapabilir
Pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşayan Hindistan, tüm sorunlara rağmen uzay projelerine gözüpek bir şekilde devam ediyor. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) Başkanı K. Sivan uzay istasyonları ve ay yürüyüşleri hakkında konuştu.
Bugüne kadar sadece üç devlet kendi imkânlarıyla uzaya insan gönderebildi: ABD, Rusya (eskiden SSCB) ve Çin. Şimdi buna dördüncü bir ülke eklenmeye hazırlanıyor: Hindistan.
Hindistan'ın insanlı uzay misyonu hazırlıkları sürüyor
ISRO, "gökyüzü aracı" anlamına gelen Gaganyaan adlı insanlı uzay aracını uzaya göndermeye hazırlanıyor. ISRO'nun ilk dört olası uzay yolcusu, yakın zamanda Rusya'da yaklaşık bir yıl geçirdiler, kendilerini eski Soyuz kapsüllerine alıştırdılar ve santrifüjlerde ve basınç odalarında uzay uçuşu koşullarını simüle ettiler. Şimdi, Gaganyaan kapsülünün kendisi üzerinde eğitime başlayacakları Hindistan'a döndüler.
Hindistan, uzay yolcularının sağlığından emin olmak için Fransız uzay kurumuyla da bir anlaşma imzaladı. İki ülke arasında uzun bir iş birliği geçmişi var.
Pandemi işleri aksattı
Öte yandan Hindistan'da geçtiğimiz haftalarda süren yeni Covid-19 dalgası işleri epey zorlaştırdı. Bu yeni dalgayla baş edebilmek için yeni kapanma tedbirleri uygulandı. Pek çok ISRO çalışanı, evden çalışmak zorunda kaldı ve şahsen yapmaları gereken faaliyetler aksadı.
Hedef 2023
Planlar, Gaganyaan programının, ilki Aralık 2020 için belirlenen iki mürettebatsız test lansmanı ile başlamasını gerektiriyordu. O tarih geldi ve geçti; şimdi, ilk lansman 2021'in sonunda, ikincisi ise 2022'de gerçekleşecek gibi görünüyor.
Bundan sonra, üçüncü Gaganyaan görevi, ISRO'nun ilk uzay gemilerini yörüngeye taşıyacak. En azından bazı Hintli hük+umet yetkilileri, mürettebatlı lansmanın modern Hindistan'ın bağımsızlığının 75. yıl dönümü civarında, Ağustos 2022'de başlamasını istedi. Ancak geçenlerde bir hükûmet bakanı bunun 2023'ten önce olmayacağını söyledi.