• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
SON DAKİKA
Görme engelli öğrenciler için Braille kütüphane kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye Görme Engelliler Derneği görme engelli çocukların okuma yazma konusunda daha çok pratik yapabilmeleri, görme engelli ebeveynlerin çocuklarıyla masallar aracılığı ile iletişim kurabilmeleri ve kitap okuma alışkanlıklarının artırılması için okullarda Braille alfabesi ile basılmış kitaplardan oluşan kütüphane kurmaya başladı.

Bu kapsamda Türkiye Görme Engelliler Derneği, İstanbul'da bulunan Türkan Sabancı Görme Engelliler İlkokulu ve Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokulu’ndan sonra Gaziantep’te bulunan GAP Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu’nda Braille kütüphane kurdu.

 

Braille kütüphane için GAP Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu’nda tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Ramazan Koçak, 2019 yılında görme engelli okullara kütüphaneler açmak amacıyla bir yolculuğa çıktıklarını söyledi.

İstanbul'daki iki Braille kütüphanenin ardından 3’üncü kütüphaneyi Gaziantep'te bulunan GAP Görme Engelliler okuluna kazandırmanın gururunu ve sevincini yaşadıklarını belirtti.

Koçak, kütüphanelere Türkiye Görme Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Masallara Dokun Projesi” kapsamında hazırlanan kitapları hediye ettiklerini ifade etti.

Görme engellilerin ancak ‘kabartma yazı’ olarak bilinen Braille alfabesiyle kitap okuyabildiğini belirten Koçak, “Braille yazı çok büyük bir ihtiyaçtır. Çünkü sesli kitaplar ve ‘test kitapları’ dediğimiz dinleyerek okuduğumuz kitaplar bize kitapları duyurabiliyor ama herkes gibi okunduğunda bir kelimenin nasıl yazıldığını, noktayı, virgülünü, noktalı virgülü, parantezin nerelerde kullanıldığını bize gösteremiyor. Bu nedenlerden dolayı insanın kendisinin okuması kadar önemli hiçbir şey yoktur. Tespit edilmiş ki beyinden görmeye en yakın duyu hislerinin olduğu beyin bölgesinin görme bölgesi ile yan yana olan dokunma alanında olduğu görülmüştür. Görmeye en yakın duyu dokunma duyusudur. Bu nedenle dokunmanın görme engellilerin hayatında görmeye eş değer bir algı olması nedeniyle dokunarak okumak öğrenme süreçlerini kolaylaştırıyor. Bundan dolayı ‘her yerde ve inadına Braille’ diyoruz.” dedi.

GAP Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Yıldız, görme engelli öğrencileri için Braille kütüphanenin okullarında kurulmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

Programa, Gaziantep Vali Yardımcısı Talha Battal, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Ramazan Koçak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Serdar Tolay, STK yetkililer ve öğrenciler katıldı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir