Sağlık Mil-Sen Genel Başkanı Yalçınkaya: Sağlık çalışanları gelir kaybı yaşıyor
Covid-19 ile mücadelede, en riskli görevi sağlık çalışanlarının yaptığını belirten Sağlık Mil-Sen Genel Başkanı Salih Yalçınkaya, sağlık çalışanlarının gelir kaybı yaşadıklarını söyledi.
Coronavirus salgını ile mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntıları İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlatan Yalçınkaya, Sağlık çalışanlarının salgın sürecinde büyük başarılara imza attığını ifade etti.
Sağlık çalışanlarının aşlama sürecinde verdiği mücadeleye dikkat çeken Yalçınkaya, “Sağlık çalışanlarımız gayretli bir şekilde gerek aşılama noktalarında olsun gerek tedavi hizmetlerinde olsun en güzel şekilde görevlerini yapıyorlar. Aşılamada 35 milyon hizmetine ulaşıldı. Sağlık Bakanımızın yaptığı açıklamada bir günde 750 bin aşılama söz konusu olmuş. Hamdolsun şu an iyi de gidiyoruz. Aşılama konusunda dünyada 5’nci sırada seyrediyoruz. Her geçen gün daha da güzel oluyor. Günlük vaka sayılarımız 5 binlere inmiş durumda. Vefat sayımızda da düşüş oldu. İnşallah her geçen gün daha da güzel olacak.” dedi.
Salgın sürecinde ağır yükü yüklenen sağlık çalışanları emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren Yalçınkaya, “İşin mutfak kısmındaki sağlık çalışanlarımıza emeklerinin karşılığını vermek gerekiyor. Arkadaşlar şunu özellikle istiyorlar. Son 10 yıldır sağlık çalışmalarımızın bir gelir kaybı söz konusudur. Bu arkadaşlarımızın bu zamana kadar herhangi bir şekilde bu sorunları dile gelmedi. Söylenilse de duyulmadı. En nihayetinde arkadaşlarımız özellikle bu salgın sürecinde maddi kayıp konusunda artık yetkililer bizleri görsünler. Şu an bir hemşirenin maaşı 4 bin lira ile 5 bin lira civarında bir maaşı var. Dolayısıyla sahanın gerçekleriyle bağdaşmayan bir ücret adaletsizliği söz konusu. Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanımız artık bunları görerek bir alkış ve teşekkür ile değil de gerçekten onların emeklerinin karşılığı verildiği bir şekle bürünsün istiyor arkadaşlarımız. İnşallah her geçen gün daha da iyi olacak. Türkiye’de yaz sonuna doğru inşallah artık maske kullanımında bırakıldığı aşılanma hizmetlerinin de tamamlanmış olduğu bir şekilde iyi günler bizi bekliyor.” ifadelerini kullandı.
“Artık biz yoksulluk sınırı altında kalmayan tek kalem emekliliğe yansıyacak şekilde maaş istiyor”
Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılara değinen Yalçınkaya, “Bu süreçte sağlık çalışanlarımıza olumlu manada yansıyan hiçbir şey yok. Arkadaşlarımız ısrarla şunu söylüyorlar; ‘artık biz yoksulluk sınırı altında kalmayan tek kalem emekliliğe yansıyacak şekilde maaş istiyor.’ Sahanın gerçekleri bu olmasına rağmen ısrarla yetkili sendika tarafından daha halen ek ödemeyle alakalı ne zaman ki bir yönetmenlik çıktığında bakıyoruz ki hiçbir zaman sağlık çalışanlarımız için özel bir şey veya faydasına olabilecek hiçbir şey yapılmamış. O yüzden istediğimiz şey emekliğe yansıyan yoksulluk sınırın altında kalmayan tek maaş. En azından diğer memur denkleminde olan diğer arkadaşlarımızın almış oldukları maaşların altında kalmasın. 10 sene önce baktığımızda arkadaşlarımızın maaşları diğer memur dengi arkadaşlarla eşitti. Özellikle döner sermaye ile bizim sağlık meslek grubu bir tık onların üzerinde oluyordu. Şimdi tamamen onların çok gerisinde kalmış durumdalar.” şeklinde konuştu.
“Salgın döneminde adı tavandan denilip ama gerçekten yalandan olan bir ödemeler silsilesi söz konusu oldu”
Son olarak Yalçınkaya, “Salgın döneminde adı tavandan denilip ama gerçekten yalandan olan bir ödemeler silsilesi söz konusu oldu. Bu hiçbir şekilde tavandan olmadı. Bu sahaya özellikle vatandaşlarımıza şöyle yansıdı sanki sağlıkçılar çift maaş alıyor. Halbuki alakası yok. Tamamen belli bir yerde çalışan arkadaşlarımızın 1500-1600-1700 lira ama diğer türlü çoğu arkadaşımızda 200-300 lira hatta çoğu genel idare hizmetler sınıfındaki yardımcı hizmet sınıfındaki arkadaşlarımız hiç döner sermaye alamadılar. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızı üzdü. O yüzden bizim kayda değer seyyanen bir zamla emekliliğe yansıyacak şekilde yoksulluk sınırının altında kalmayan bir maaş talebimiz var.” dedi. (İLKHA)