CIA'in Bin Ladin'i aramak için kurguladığı sahte aşı kampanyaları Pakistan'da sağlık krizini besliyor
Usame bin Ladin operasyonu öncesi CIA'in Pakistan'da kurguladığı sahte aşı kampanyalarının, bölge halkını aşı çalışmalarından soğuttuğu ifade ediliyor.
Usame bin Ladin operasyonu öncesi CIA'in Pakistan'da kurguladığı sahte aşı kampanyalarının, bölge halkını aşı çalışmalarından soğuttuğu ifade ediliyor.
İngiltere'de yayınlanan the Telegraph gazetesinin haberine göre, ABD Dış İstihbarat Servisi CIA'in Usame bin Ladin'i bulabilmek için Pakistan'da yürüttüğü sahte aşı kampanyaları, Pakistanlı ailelerin çocuklarına aşı yaptırma oranlarında ciddi bir düşüşe neden oldu.
2011'de Usame bin Ladin'in Pakistan topraklarında düzenlenen ABD operasyonuyla öldürülmesiyle ortaya çıkan sahte aşı kampanyaları, bu ülke halkı üzerinde aşıların kötü niyetli olarak kullanıldığına dair yaygın bir kanaat oluşturdu.
2011'de ülkenin tümünde çocuk aşılarına ilgi düşerken, Bin Ladin'in öldürülüğü Abbotabad'ın da yer aldığı kuzey bölgesinde düşüşün yüzde 40'lara ulaştığı bildiriliyor.
CIA'in sahte aşı kampanyası
CIA, Şakil Afridi adlı yerel bir doktoru para karşılığı kullanarak Usame bin Ladin'in Abbotabad'da saklandığına inanılan bir yerleşkede çocuklardan DNA örnekleri toplamaya çalıştı.
Şakil Afridi, sahte bir Hepatit B salgını iddiasıyla yerel yöneticileri de kandırarak, Abbotabad'da DNA örneği toplamak amacıyla çocuklara aşı kampanyası başlatmıştı.
Plana göre DNA, çocukların Usame bin Ladin'e ait olduğunu gösterirse, Usame bin Ladin'in yerinden emin olunacaktı.
Ülkede CIA'in sahte aşılama kampanyasına karşı çocuk aşılarına olan güvensizliğin koronavirüs aşılarına da tepkiyi artırması bekleniyor.
Bununla birlikte zaten ülkede etkin bir koronavirüs aşılama kampanyası yürütülmüyor.
2021 itibariyle nüfusu 225 milyonu aşan Pakistan'da etkin bir koronavirüs aşılama kampanyasının gelecekte de yürütülebilmesi beklenmiyor.
Pakistan, hem ABD'nin kendilerinden izinsiz ülke topraklarında askeri operasyon yapmasına hem de casusluk amaçlı sahte aşılama kampanyası düzenlemesine tepki göstermişti.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından Pakistan, doktor Şakil Afridi'yi casusuluk ve ihanetten 23 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Doktor Afridi halen Pakistan'da hapiste bulunuyor. Afridi hakkında en son Pakistan'ın ABD Büyükelçisi Hüseyin Hakkani "Afridi Batılı istihbaratlarla iş birliğine gidip hainlik ve casusluk yapmak isteyen herkese ibret olması için hapiste kalmaya devam edecek" demişti.
Kaynak: Mepa News