• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bir teröristten diğerine NÖBET DEĞİŞİMİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Terör rejimi israilde 12 yıllık Binyamin Netanyahu dönemi sona erdi. İşgal meclisinde yapılan oylama sonucu 120 oydan 60’ını alan koalisyon hükümeti, güvenoyu almış oldu.

Koalisyon hükümetinin güvenoyu almasıyla Netanyahu'dan boşalacak koltuğu 2 yıllığına Yamina lideri Naftali Bennett elinde tutacak. Bennett, Ağustos 2023'te koltuğu koalisyon ortağı Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid'e devredecek.

8 BENZEMEZ KOALİSYONU

Oylamadan önce konuşma yapan Netanyahu, kurulacak koalisyonu "kısa zamanda" yıkacaklarını ileri sürdü.

Bennett-Lapid koalisyonu, Netanyahu karşıtlığında birleşmiş, farklı görüşlere sahip 8 partiden oluşuyor. Hem sandalye sayısının kritik eşikte olması hem partilerin bazı konularda tamamen farklı görüşlere sahip olması nedeniyle koalisyonun ömrünün uzun soluklu olup olmayacağı tartışılıyor.

Bennett'in partisi Yamina aşırı sağ görüşleriyle öne çıkıyor ve işgal altındaki Batı Yaka'da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini destekliyor. Koalisyonun ortaklarından işgal rejimi vatandaşı Filistinlileri temsil eden Birleşik Arap Listesi (Ram) ise buna karşı çıkıyor. Bir diğer koalisyon ortağı Meretz ise sol blokta yer alan bir parti.

Bu nedenle koalisyon hükümetinin uzun soluklu olmayacağı ve bu yılın sonunda işgal rejiminin yeniden erken seçime gitmek zorunda kalabileceği yorumları yapılıyor.

MECLİS BAŞKANLIĞINI DA KAYBETTİ

Netanyahu sadece başbakanlık koltuğunu değil, Meclis Başkanlığını da kaybetti.

Meclis Başbakanlığı için, Netanyahu'nun öncülük ettiği blokta yer alan partilerden Şas Partisi milletvekili Yaakov Margi ve Netanyahu karşıtı blokta yer alan Gelecek Var Partisi milletvekili Mickey Levy yarıştı.

Yapılan oylamada 120 milletvekilinden 67'sinin desteğini alan Levy, yeni Meclis Başkanı olarak seçildi.

Levy'den önce Meclis Başkanlığını Netanyahu'nun partisi Likud milletvekili Yariv Levin yürütüyordu.

ABD BAŞKANI BİDEN'DAN BENNETT'A TEBRİK TELEFONU

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Joe Biden, Bennett ile telefonda görüştü. Bennett'i yeni görevi nedeniyle tebrik eden Biden, ABD ve işgal rejimi arasındaki ilişkiye ve işgal rejiminin güvenliğine "sarsılmaz" desteğini yineledi.

İkili ayrıca bölgesel güvenlik ve İran konusunda da istişare içinde olunması konusunda anlaştı.

Biden, ABD'nin siyonistler ve Filistinlilerin barış, güvenlik ve refahı için işgal hükümetiyle yakından çalışacağı mesajı da verdi.

NETANYAHU’DAN DAHA IRKÇI

İşgal ordusunda eski bir komando olan Bennett, Netanyahu'dan da daha aşırı sağcı ve daha ırkçı olarak biliniyor. İşgal altındaki Batı Yaka'nın bazı bölümlerinin işgal rejimine ilhak edilmesi gerektiğini savunan Bennett, geçmişteki Netanyahu hükümetlerinde Ekonomi ve Milli Eğitim bakanlıkları da dahil birçok pozisyonda görev yapmıştı.

Bennett, ayrıca Arap düşmanlığıyla da bilinen bir isim. 2013 yılının Temmuz ayında Yediot Ahronoth gazetesi, Bennett’in bakanlar kurulu toplantısında “Ben şimdiye kadar birçok Arap öldürdüm hayatımda. Bunda hiçbir problem yok” sözlerini sarf ettiğini yazmıştı.

HAMAS: KUDÜS’ÜN KILICI NETANYAHU’NUN SONU OLDU

Öte yandan Filistinli gruplar tarafından yapılan açıklamalarda, işgal rejimindeki hükümet değişikliğinin Filistin açısından herhangi bir getirisi olmayacağı kaydedildi.

HAMAS Sözcüsü Sami Ebu Zuhri sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "israil'deki iktidar değişikliğini önemsemediklerini" kaydederek, "israil, Filistinlilerin haklarına el koyma ve öldürme politikalarında birleşiyor. Netanyahu'nun düşüşü, direnişin Kudüs'ün Kılıcı savaşında kazandığı zaferin sonuçlarından biridir." ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ESKİSİNDEN FARKLI OLMAYACAK

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Bennett hükümetinin eskilerinden farklı olmayacağını belirtti.

Bennett hükümetinin "Değişim hükümeti" olarak nitelenmesinin "Netanyahu'nun çekilmesi" dışında doğru olmadığına işaret edilen açıklamada "Yeni hükümet eskilerinden farklı olmayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Bennett hükmetinin işgalci yerleşimler ve Batı Yaka'nın ilhakına ilişkin tutumu nedir? Kudüs ve oraya ilişkin tarihi ve hukuki duruma ilişkin tutumu nedir? İmzalanan anlaşmalara ilişkin tavrı nedir? Uluslararası meşruiyetin aldığı kararlara karşı tavrı ne olacak? İki devletli çözüm, toprak karşılığında barış temelindeki müzakerelere yönelik tutumu nedir?" şeklinde sorular yöneltildi.

Filistin'in bu yeni hükümete ilişkin hükmünün, onun söz konusu durumlarda ve ilerleyen günlerde gireceği sınavlarda takınacağı tutuma bağlı olacağı kaydedildi.

Açıklamada, hükümetin gireceği sınavlar arasında "Kudüs'te düzenlenmesi planlanan "Bayrak Yürüyüşü", Nablus'un güneyinde Subeyh Dağı'na kurulan gayrimeşru yerleşim birimlerinin yıkılması, Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden ihlaller, Kudüslülere yönelik tehcir tehditleri, Gazze ablukası ve Gazze'nin yeniden imarının" yer aldığı ifade edildi.

FİLİSTİN ULUSAL GİRİŞİM HAREKETİ: YENİ HÜKÜMET ESKİSİNDEN DAHA AŞIRI

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Bennett hükümetinin Netanyahu hükümetinden bir farkı bulunmadığını belirtti. Bennett'in Netanyahu'dan "daha aşırı" olduğunu kaydeden Bergusi, yeni Başbakan'ın bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına en çok karşı çıkanlardan biri olduğunun altını çizdi.

Yeni işgal hükümetinin yerleşimci, ırkçı ve sömürgeci olarak bir önceki hükümetten daha aşırı olacağını vurgulayan Bergusi, şunları kaydetti: "Bu ırkçı hükümete halk direnişi, boykot ve yaptırım uygulayarak karşı çıkılması lazım. Hiç kimse bu hükümetle bir müzakereye girme düşüncesine dahi izin vermemelidir. Bennett, işgal altındaki Batı Yaka'da yerleşimleri genişleteceğini söyledi."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir