Çin'den G-7'ye uyarı
Çin'den G-7'ye uyarı: Küresel kararlar, küçük ülke grupları tarafından alınmıyor
Çin, dünya ekonomisinin yüzde 40'ını temsil eden ülkeleri bir araya getiren G-7 Zirvesi'nde Pekin'e karşı yapılan planlara tepki gösterdi.
Çin'in Londra Büyükelçiliği'nden bir sözcü, "Küresel kararların küçük bir grup ülke tarafından dikte edildiği günler çoktan geride kaldı" dedi.
Sözcü, "Büyük-küçük, güçlü-zayıf, fakir-zengin, ülkelerin eşit olduğuna ve dünya meselelerinin tüm ülkelerle istişare yoluyla ele alınması gerektiğine her zaman inanıyoruz.” ifadesini kullandı.
Soğuk Savaş'ı sona erdiren Sovyetler Birliği'nin 1991'deki dağılmasıyla birlikte, Çin'in önde gelen bir küresel güç olarak yeniden ortaya çıkması, son zamanların en önemli jeopolitik olaylarından biri olarak kabul ediliyor.
İngiltere'de yapılan G-7 Zirvesi'nde Çin'in son 40 yıldaki ekonomik ve askeri yükselişine karşı atılabilecek adımlar konuşuluyor.
Bu noktada G-7 liderleri, düşük ve orta gelirli ülkelerin daha iyi altyapı inşa etmeleri amacıyla Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'ne rakip olacak bir yatırım planının oluşturulması konusunda uzlaşmaya vardı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Çin'e karşı ortak politika geliştirmede öncülük ettiği belirtiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve Japonya'dan oluşan G-7 ülkeleri Galler'deki sahil beldesi Carbis Bay'de toplantılara devam ediyor.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda bulunan Çin, daha çok Batı ekonomik paktını temsil eden bu oluşumda hiç yer almadı.
kaynak: euronews