• DOLAR 32.579
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2462.58
  • ...
Çankırı Valiliğinden oğluna "Recep Tayyip" ismini veren baba hakkında açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çankırı Valiliğinden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında verilen "Oğluna Recep Tayyip ismini verdi şimdi değiştiremiyor" başlıklı haberlere istinaden açıklama yapılma ihtiyacı duyulduğu belirtildi.

Türk Medeni Kanunundaki, "Mahkeme kararı olmadıkça, kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz." ile Nüfus Hizmetleri Kanunundaki "Kesinleşmiş mahkeme hükmü olmadıkça nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez ve kayıtların anlamını ve taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhler konulamaz…" hükümlerine atıfta bulunulan açıklamada, kesinleşmiş mahkeme kararı olmadıkça nüfus kütüklerindeki hiçbir kaydın düzeltilemeği ve kayıtların anlamını veya taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhlerin konulamadığı vurgulandı.

Açıklamada, "5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun geçici 11'inci maddesi uyarınca yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilmekte, nüfus personelinin re'sen kişinin nüfus kayıtlarında yer alan ismini değiştirme veya düzeltme yetkisi de bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu itibarla, basın haberinde bahsi geçen ismin 5490 sayılı Kanunun Geçici 11. maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve il/ilçe kurulu kararıyla düzeltilmesi mümkün olmadığından, mahkeme kararı olmaksızın düzeltilmesi olanaksızdır.

Öte yandan nüfus müdürlüklerimize söz konusu talebe ilişkin randevu ya da herhangi bir resmi başvurunun bulunmadığı tespit edilmiştir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir