• DOLAR 35.35
  • EURO 36.496
  • ALTIN 3026.78
  • ...
KURAKLIĞA RAĞMEN  KORKUNÇ EKMEK İSRAFI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından bölge illerindeki oda başkanlarının katılımıyla Gaziantep’te düzenlenen toplantıya katılan Balcı, toplantının ardından ekmek israfına ilişkin İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini ve düzenlenen kampanyalarla bu rakamın 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü belirten Balcı, bu sayının yeterli olmadığını söyledi. 4 milyon 900 bin adet ekmeğin bir günde israf edilmesinin çok ciddi bir rakam olduğuna dikkat çeken Balcı, ekmek israfının ise üretim fazlasından kaynaklandığını ifade etti. Balcı, “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile 6 milyon adet günlük ekmek israfının yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü ve günlük bir milyon 100 bin, yıllık 384 milyon ekmeğin israf edilmekten kurtarıldığını belirtti. Geçtiğimiz yıllara kadar Türkiye’de her gün 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini hatırlatan Balcı, bu rakamın 4 milyon 900 bin adede düşmüş olmasına rağmen israfın halen devam ettiğini anımsattı.

“EN FAZLA EKMEK İSRAFI FIRIN ENFLASYONUNDAN KAYNAKLANMAKTADIR”

Fırın enflasyonunun önüne geçilmesi gerektiğini ve işletme sayılarının da kentlerin nüfus oranına göre belirlenmesinin sağlıklı bir çalışma olacağını belirten Balcı, “En fazla ekmek israfı fırın enflasyonundan kaynaklanmaktadır. Yani fırıncı esnafımız ürettiği ekmeği satamadığı zaman israf gerçekleşmektedir. Yine vatandaşlarımızın geçmişten gelen alışkanlığını devam ettirmesinden dolayı kaynaklanan israf vardır. Vatandaşımız, ‘bir ekmek fazla alayım’ alışkanlığını devam ettirmektedir. Vatandaşlarımızın da fazla ekmek alma alışkanlığından vazgeçmesi lazım. Halkımız tüketeceği kadar ekmek alırsa, esnafımız da satabileceği kadar ekmek üretirse ve yetkili merciler fırın enflasyonunun önüne geçmek için gerekli çalışmayı yaparsa öyle ümit ediyorum ki her gün israf olan 4 milyon 900 bin adet ekmeği daha aşağıya çekmek mümkün olacaktır.” dedi.

 

Balcı, Ekmek israfının önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile çalışmalar yaptığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da rehberlik derslerinde çocuklara ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini anlattığını Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ise cuma hutbelerinde ekmek israfına vurgu yaptığını ifade etti.

“EKMEK BAYİLERİNİN SATABİLDİĞİ KADAR EKMEK ALMASI LAZIM”

Gelinen noktada günde bir milyon 100 bin adet ekmeğin israf edilmekten kurtarıldığını belirten Balcı, “Elbette bu yeterli değildir. Bu çalışmaların devam etmesi, bir milyon 100 bin adet ekmeğin israfını önlemek için bu rakamı daha fazla yükseltmemiz gerekiyor. Yine ekmek israfının ana sebebi olan fırın enflasyonunun önüne geçmemiz, ruhsatsız işletmelerin kapatılması lazım. Eğer fırın enflasyonunun önüne geçemezsek, açılan fırın belli bir rakamda ekmek çıkartma alışkanlığını devam ettirmesi veya ayakta kalabilmesi için belli miktarda ekmek üretmesi gerekiyor. O ekmeği de satamadığında, o ekmek israf oluyor. Yine bu şekilde ekmek satan bayilerde satacağım düşüncesi ile almış olduğu ekmeğin fazlasını iade etmemesi gerekiyor. Yani bir-iki tane ekmek fazla satacağım diye ve akşamüzeri yüklü miktarda ekmek alıp onu sabahleyin yaklaşık 50 tanesini iade etme alışkanlığı devam ettiği müddetçe biz israfın önüne geçemeyiz.” ifadelerini kullandı.

“FIRIN ENFLASYONUNUN ÖNÜNE GEÇEMEZSEK EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEDE BAŞARILI OLAMAYIZ”

Gelişi güzel işletmelerin açılmasına da izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Balcı, şunları söyledi: “Yasalara uygun olmayan, ruhsat olmadan faaliyet gösteren işletmeler olursa ve bunu denetleyecek merciler gerekli denetimleri yeteri oranda yapmazlarsa ve ne şekilde ekmek üretildiği de belli olmazsa açılan fırınlar belli bir fiyata ekmeği sattığı, masraflarını da çıkartabilmesi için belli bir rakamda ekmek üretmesi gerekir. İşletme sahibi o ekmeği satacağım düşüncesi ile çok fazla ürettiğinde satamadığı için ekmek israf olmaktadır. Günümüzde her fırında 100 ekmek kaldığında ülke genelinde en az 2 milyon adet ekmek kalmış oluyor. Biz her işletmede 100 ekmeğin kalmasının önüne geçersek 2 milyon adet ekmeğin israf edilmesinin önüne geçmiş oluruz. Bu da yüzde 50 israfın düşmesi demektir. Bu israfın önüne geçmemiz lazım.”

“EKMEK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN VATANDAŞLARIN İHTİYACI KADAR EKMEK ALMASI LAZIM”

Balcı, günde 4 milyon 900 bin adet ekmeğin israf edilmesinin hiçbir zaman küçümsenecek bir rakam olmadığının altını çizerek, “Bunun ana sebebi fırın enflasyonundan kaynaklanıyorsa fırın enflasyonun önüne geçmemiz gerekir. Fırın enflasyonun önüne geçtiğimizde hem kaliteli denetlenebilir yerlerde ekmek üretimi gerçekleşmiş olur hem de ekmeğin maliyeti düşmüş olur. Bir işletmede 4 bin ekmek üretmekle 8 bin ekmek üreten işletmenin ekmek maliyeti aynı olmayacağı için üretim ne kadar artarsa maliyet o kadar düşer. İsraf da o oranda düşeceğine göre fırın enflasyonu kesinlikle göz ardı edilecek bir konu değil. Tabi ekmek israfının önüne geçilmesi için vatandaşların da ekmeği ihtiyacı kadar alması lazım. Fazla aldıysa evdeki ekmeği tüketmelidir. Evde ekmek varsa almamalıdır.” diye konuştu. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir