Ateş Çemberi Güneş Tutulması bugün gerçekleşecek
Gökyüzünde adeta görsel bir şölen oluşturacak ve bu yılın ilk Güneş tutulması olan Ateş Çemberi Güneş Tutulması bugün gerçekleşecek.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Ay tutulmasından sonra gökyüzü bu seferde farklı bir görünüme bürünecek. 2021 yılının önemli gök olaylarından biri olan Halkalı Güneş Tutulması olarak da adlandırılan Ateş Çemberi Güneş Tutulması bugün gerçekleşecek.
2021'in en önemli gökyüzü olaylarından biri olan Ateş Çemberi Güneş Tutulması 10 Haziran 2021 Perşembe (bugün) günü saat 13.53‘te gerçekleşecek. Ateş Çemberi Güneş Tutulması bilim insanlarına göre en fazla 3 dakika 51 saniye sürecek. Yeryüzünün farklı noktalarında ise Ateş Çemberi Güneş tutulmasının etkisi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürecek.
Güneş tutulması saati:
Güneş tutulması başlangıcı: 11:12
Halkalı tutulmanın başlangıcı: 12:50
Kavuşum anı: 14:01
Halkalı tutulmanın sonu: 14:33
Tutulmanın bitişi: 16:11
Halkalı Güneş Tutulması, Kanada’nın kuzeyi, Grönland, Rusya’nın kuzey doğusu Parçalı Tutulma: Kuzey Amerika’nın kuzeyi, Atlas Okyanusu’nun kuzeyi, Avrupa, Orta ve Kuzey Asya'da görülecek. Yani Ateş Çemberi Güneş Tutulması, Türkiye'den izlenemeyecek.
Ateş Çemberi Güneş Tutulması nasıl gerçekleşiyor?
Yılda bir kez meydana gelen tutulma, Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor. Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen olaya denir. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.
2021 yılı tutulmalar ve gözlenebilecekleri kıtalar:
26 Mayıs 2021 Tam Ay Tutulması (Asya, Avustralya, Pasifik Okyanusu)
10 Haziran 2021 Halkalı Güneş Tutulması (Asya, Avrupa, Kuzey Amerika)
19 Kasım 2021 Parçalı Ay Tutulması (Amerika, Avustralya)
4 Aralık 2021 Tam Güneş Tutulması (Antarktika, Güney Afrika, Atlantik Okyanusu) (İLKHA)