• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Özellikle dal güvesi zararlısının çok yoğun bir şekilde fıstık salkımları saplarında olduğu ve meyvelerin besin almasını engellemesi nedeni ile kararma ve dökülmelerin olduğu tespit edildi.

 

Şikâyetlerin artması üzerine Siirt İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin oluşturduğu ekipler, Siirt genelinde arazi çalışması yaparak Siirt fıstığına ilişkin kararmalarının sebeplerini araştırıyor.

“Fıstık meyvelerindeki kuruma ve dökülmeler kuraklıktan kaynaklanıyor”

Son zamanlarda fıstık üreticilerinden gelen şikâyetler üzerine sahada yapmış oldukları çalışmalar sonucu fıstık meyvelerinde kuruma ve dökülmeler olduğunu ifade eden Fıstıkçılık Birimi Mühendisi Süleyman Tok, bunun en büyük sebeplerinden birinin kuraklık olduğunu söyledi.

Süleyman Tok

Tok, “Kuraklık nedeni ile toprakta bulunan besin elementleri besin alamadığı için bitkiler yeteri kadar gelişemiyor ve bu nedenle dökülmeler meydana geliyor. Diğer bitkilerde olduğu gibi fıstık ağaçlarında da bu sene bir zarar görülüyor, bunun birinci nedeni kuraklık, diğer bir nedeni ise kuraklık nedeniyle artış gösteren zararlı böcekler. Bu sene mercimek de görülen hortumlu böceği ile hububatta görülen süne böceği veya kımıl böceği fıstık ağaçlarında da bulunuyor. Ama bizim için önemli olan ‘Fıstık dal güvesidir’ bizim sahada veya gelen örneklerde yaptığımız incelemelerde en fazla bu zararlıya rastladık.” ifadelerini kullandı.

“Sulama yaparken besin ilavesi mutlaka yapılmalıdır”

Ruhsatlı bir ilaç olmaması nedeniyle zararlılarla “Feromon tuzak” ile mücadele etmeye çalıştıklarını ama popilasyonunu düşüremediklerini ifade eden Tok, şöyle devam etti:

“Geçen sene ruhsat alan bir kimyasal ilaç çıktı, bu ilaçlama mutlaka nisan ve mayıs aylarında yapılması gerekiyor. Haziran ayında bu mücadele yapılamaz. Çünkü zararlıların larvaları salkımların sapları ve sürgünlerin içine girdiği için yapılan ilaçlamanın hiçbir faydası olmayacaktır. Bunun için çiftçilerimiz ne yapmalıdır? Eğer imkânları varsa fıstık ağaçlarını bilinçli bir şekilde sulamaları gerekiyor. Sulama yaparken besin ilavesi mutlaka yapılmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle arazilerini ilaçlarla boğmasınlar. Mutlaka ilaç atacaklarsa önce Tarım il ve ilçe müdürlüklerine danışsınlar.”

Osman Kazak

Fıstık bahçesinin bakımını, gübrelemesini ve ilaçlamasını ihmal etmeden yaptığını ifade eden çiftçi Osman Kazak, kuraklığı çok az bir hasarla atlatabildiğini kaydetti.

“Kuraklıktan etkilendik”

Bahçesini sulama ve her türlü bakımını yapabilme imkânına sahip olduğu için kuraklıktan çok az etkilendiğini ifade eden Kazak, “Bu sene kuraklık nedeni ile nisan ve mayıs sonlarında fıstık ağaçlarımı suladım ama buna rağmen fıstık meyvelerinin bir kısmı salkımda karararak döküm meydana geldi. Her ne kadar iyi bir bakım yapmışsam da benim ve civar bahçeler kuraklıktan etkilendi.” diye konuştu.

Mehmet Cevat Varola

“Kuraklık fıstık bahçelerini de etkiledi”

Ailece çiftçilikle uğraştıklarını ifade eden bir diğer çiftçi Mehmet Cevat Varola, “Şu anda kuraklık nedeniyle fıstıklarda kuruma meydana gelmiş, tabi bunun yanında hastalıklar da var. Sağ olsun Tarım ve Orman Müdürlüğü gelip bahçelerimizi kontrol ediyor. Geçen sene verim çok iyiydi. Bu sene de fena değil ama işte bu kurumalar olunca biraz verim düşecek. Hububat da olduğu gibi kuraklık bizi de etkiledi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız