• DOLAR 34.569
  • EURO 36.03
  • ALTIN 2999.906
  • ...
Karalahananın faydaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her ne kadar Karadeniz Bölgesi ile özdeşlemiş olsa da karalahana yurdumuzun neredeyse her tarafında yetiştirilebilecek bir bitki. İşte karalahananın faydaları!

Çorbadan sarmaya kadar hem pişmiş hem de çiğ olarak yemeği yapılabilen ya da yemeklerin yanında yeşillik görevi görebilen kara lahana tam bir potasyum, magnezyum ve kalsiyum deposudur.

Karalahananın faydaları

Bazı bitkilerin faydaları tabiri caizse say say cinsindendir, kara lahana da o tür bitkilerden.

Faydalarını maddeler halinde sıralamak gerekirse;

  • Barındırdığı C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre yenilenmesini etkiler.
  • Lifli yapısı ve  düşük kalorisinden dolayı bir diyet yiyeceğidir, vücudu formda tutar
  • Yine lifli yapısından dolayı kabızlığa karşı önerilir
  • Hafızaya faydalıdır: kara lahana, sinir sistemi rahatsızlıklarına, unutkanlığa ve Alzheimer’a karşı oldukça etkilidir
  • Karalahana kalp problemleri, ülser ve soğuk algınlığı tedavisinde vücudun savunmasında etkin rol oynar.
  • Yara ve hasarlı dokular için iyileşme sürecini hızlandırır. 
  • Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
  • İdrar sökücüdür
  • Bazı kanser türlerine karşı(özellikle prostat) koruyucudur
  • Lahana zengin bir “beta-karoten” kaynağı olduğu için yaşlılıktan kaynaklanan görme bozukluklarına ve katarakta karşı iyi gelir
  • Kırmızı kan hücre yapımına katkıda bulunarak kansızlığı önler. 
  • Karaciğerin vücuda giren zehirli maddelerin etkisini gidermesinde rol alır.
  • Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
  • Demirin vücutta depolanması ve kullanılmasında rol oynar.
  • Depresyon ve strese karşı etkilidir
  • Kandaki şeker oranını düşürür.
  • Yorgunluk ve halsizliğe karşı iyi gelir
  • Vücuttan zehirli maddelerin(toksinler) atılmasında yardımcı olur.

Karalahana Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 litre su
  • 1 demet karalahana
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 küp şeker
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber

Karalahana Kavurması Nasıl Yapılır?

  • Suyu geniş bir tencereye alın. İnce doğradığınız karalahanayı ilave edip 5 dakika kaynatın. Bulguru ilave edip kaynatmaya devam edin. Bulgurlar hafif şişmeye başlayınca ocaktan alın ve bir süzgeç yardımı ile süzün.
  • Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında soteleyin. Salça ve bulgurlu karışımı ilave edip kavurmaya devam edin. Küp şeker, tuz ve kırmızı pul biberi ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp sıcak servis yapın.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir