Kuraklıktan olumsuz etkilenen çiftçinin yüzü sulu buğdayda güldü
Mardin Ovası’nda sulu tarım arazilerinde verim kaybı olmadı. Üretici de aldığı verimden memnun kaldı.
Türkiye’nin önde gelen hububat merkezlerinden biri olan Mardin Ovası’ndaki kuru tarım arazilerinde arpa, buğday ve mercimek hasadı, geçtiğimiz günlerde kuraklık gölgesinde başlamıştı.
Kuru arazilerde kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybı yaşanırken zarar eden çiftçinin yüzü, sulu arazilerdeki buğday hasadında güldü. Sulu tarım arazilerinde verim kaybı olmadı. Üretici de aldığı verimden memnun kaldı.
Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal mahallelerde çiftçilik yapan vatandaşlar, İLKHA muhabirine, kuraklık nedeniyle kuru arazilerdeki ekinlerde geçen yıla göre çok büyük bir verim düşüklüğü yaşanıldığını, ancak yüzlerinin sulu arazilerde güldüğünü söyledi.
Emrah Keren
“Dekar başına verim 600-700 kilogram arasında”
Sulu tarım arazilerinde verim kaybının hiç yaşanmadığını belirten Emrah Keren, “Kuru tarlalardaki buğday hasadının ardından sulu arazilerdeki buğday hasadı başladı. Kuru tarlalarda kuraklık nedeniyle verim düşüklüğü yaşandı. Çok şükür ki, sulu arazilerde verim kaybı hiç yok. Ekimin yapıldığı tarlalarda dekar başına verim 600-700 kilogram arasında. Biz şu an saman karşılığında üstüne bir de para vererek biçim yapıyoruz. Çünkü kuraklık nedeniyle saman fiyatları çok yüksek. Çiftçinin yüzü sulu tarımda güldü, inşallah böyle devam eder.” diye konuştu.
Ahmet İmir
“Saman buğdaydan daha pahalı oldu”
Arpa ve mercimeğin ardından buğday hasadına başladıklarını belirten çiftçi Ahmet İmir ise şunları söyledi:
“Bu sene çok büyük bir kuraklık yaşandı. Bu kuraklık kuru arazilerde verim düşüklüğüne neden oldu. Neredeyse yüzde 50 verim düşüklüğü oldu. Ama çok şükür, sulu araziler kuraklıktan etkilenmedi. Sulu arazilerde verim çok iyi, samanı çok iyi. Rabbim yüzümüze güldü, elhamdülillah. Kuyusu olmayan çiftçiler çok mağdur oldu. Kiminin de mahsulü yandı. Sulu arazide verim bu yıl çok iyi, çünkü dekar başına 800 kilogram verim alan da var. Bu sene saman da buğday kadar değerlidir. Hatta saman buğdaydan daha pahalı olmuş. İnsanlar artık hayvanları yetiştiremiyor. Bunun nedeni de samanın altın gibi değerli olmasıdır.” (İLKHA)