Online ortamda "İntiharı Önleme Eğitimi" gerçekleştirildi
Van İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda çeşitli kurumlarda çalışan toplam 73 kişiye online olarak "İntiharı önleme eğitici eğitimi" verildi.
İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, her yıl Van’da intiharı önlemede yapılan ve yapılacak çalışmaları değerlendirmek amacı ile bu alanda çalışan kurumların ve sivil toplum örgütlerin hem kurumlar bazında hem de ortak yapacağı çalışmalar bir plan dâhilinde kurul katılımcılarının kararı ve Valilik oluru ile ilde uygulamaya çalışılmaktadır.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, intiharla ilgili ilde çalışma yapan ve yapacak olan, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu kurumlarda çalışan psikolog, sosyal çalışmacı, rehber öğretmen, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve polis memurlarına olmak üzere toplam 73 kişinin katılımı ile online ortamda "İntiharı Önleme Eğitici Eğitimi"nin gerçekleştirildiğini söyledi.
Yapılan eğitime, SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanemizde görevli Psikiyatrist Uzm. Dr. Zeynep Seda Albayrak, Psikiyatrist Uzm. Dr. Cafer Alhan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Gaye Zeynep Çenesiz, İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Fadıl Berk ve İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Hamza Demirkan'ın eğitimci olarak katıldığı ifade edildi.
Sünnetçioğlu, "Yapılan bu eğitimle intihar alanında yapılacak çalışma ve eğitimlerin ortak bir söylem içinde ve belli bir plan çerçevesinde yapılmasını planlanmıştır. Eğitime katılımcı olarak katılan personeller, kendi kurumlarında intiharı önleme ve farkındalık eğitimlerini yapacak ve ilimiz için bu alanlarda hizmetleri gerçekleştireceklerdir." dedi.
Sünnetçioğlu, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2015 yılında Dünya'da 800 bin kişinin intihar sonucu öldüğünü bildirmiştir. Bu sayı dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar sonucu yaşamını kaybettiğini göstermektedir. DSÖ bu sayının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağını öngörmektedir. İntihar girişimleri ise bu sayıların yaklaşık 20 katıdır. İntihar dünyada ilk on ölüm nedeni arasındadır. Ülkemizin Son 3 yılın TÜİK intihar verilerine baktığımızda ilimizin kaba intihar verilerinin ülkemiz ortalamasının üstünde olduğu ve Van ili özelinde intihar girişim sayılarımızın yüksek olduğunu görmekteyiz. Unutmayalım ki, intihar toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemidir. Bu konuda koruyucu ve önleyici çalışmaların esas olarak halkımızın sağlığı için çalışmalar gerçekleştirilmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)